Sunday, 15 July 2018

Encourage the good deeds





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Bagi Hana berdakwah itu,adalah satu cara untuk kita berterima kasih atas segala rahmat free yang Allah bagi tak putus-putus.At the same time ia merupakan satu tanggungjawab.
.
.
Memikirkan perkara di atas membuatkan saraf otak Hana membina ayat tanya " Dah cukup banyak ke sumbangan Hana untuk agama Allah? " 
.
.
Ya,memang siapalah Hana nak suruh orang lain buat baik bila mana diri ini pun belum confirm boleh jadi sleeping beauty kat kubur nanti.But the fact is " membiarkan kemungkaran sedangkan kita tahu ianya salah akan menyebabkan diri kita terjebak sama disoal siasat di akhirat kelak." 

Apa Hana nak balas nanti? 'Saya malu nak tegur...'  'Saya takut kena kecam...'  'Saya malu nak berdakwah...'  ' Tak nak kena label bajet bagus  '

Ok fine! jawapan boleh diterima pakai.Tapi kena sanggup lah dapat habuan sekali dekat sana nanti ya! ^^ hohohoho T^T
.
.
Berdakwah itu tanggungjawab setiap individu muslim.Tak perlu jadi ustazah,tak perlu jadi mufti,tak perlu masuk Pencetus Ummah... tapi bila kita bergelar individu muslim yang mumayiz dan bukan golongan ' setengah tiang ' maka wajiblah kita menegah kemungkaran di sekeliling! Dan mengajak kepada kebaikan.
.

Dan menegur tu pun kena lah berpada-pada kan?! ^^ Bukan berlandaskan sifat riak,membuka aib dan melebih-lebih sampai terbagi hadis palsu or hujah tak kena tempat.But cukuplah berbekalkan ilmu kita yang sedia ada itu.^^ alah paling cikai update status " Jom solat! " "Jom zikir! " " Al-Mulk jom! " Simple kan?! tak perlu jadi netizen bawang pun hahahah.
.
.
Psst! Tak apalah kalau dapat gelaran bajet bagus pun,janji kita dah jalankan tanggungjawab.Tak apalah kalau ada sekelumit rasa riak wujud pun.Tak apa.^^ Kita bukan Nabi.Kita cumalah manusia biasa yang mudah tewas dengan dugaan.Tak apa.Buat ja! Lama-lama hilanglah rasa riak tu.At least awak tak dengar cakap syaitoon yang asyik bisik " Tak yalah berdakwah!! nanti riak! " 
haihh... :( Nak ke kalah dengan syaiton tu? 

Remember that pokok panggal berdakwah adalah untuk tolong agama Allah.Kalau kita bepegang kepada niat yang satu itu,percayalah... rasa ikhlas itu akan hadir dengan sendirinya.^^ 
.
- K.Bye! Nak sambung buat assignment jap! Mr.Stpm tengah memangil-manggil tu :P 

Saturday, 7 July 2018

I am a Fighter!!






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

.
Fuhh! 2 minggu tak update! patutlah sendu semacam ja PV blog ni >_< alhamdulillah,Hana ada ja ni.Tengah bizai pikir masa depan dengan Mr.STPM :3 hehehe
.
So what had I through for the past 2 weeks?
.
Honestly,I've been busy with  unendless duty as a human.You know,duty as a daughter,student and a sister to Aliya Zulaikha :3
.
Hah! Tu lah pasai dia blog terbengkalai.Hohoho besalah.Pompuan.Kat sekolah kena struggle kat umah pon kena struggle jugak :P hewhewhew.*acewahh! Acah anak pompuan mithali pulak dah! Kaki nak kaki? Hohoho :P
.
Honestly,since habis cuti raya tu,Hana lalui hidup yang dipenuhi dengan ke'struggle'an yang tak dijangka.Emosi pun mudah terganggu dalam masa yang sama.Asyik rasa nak nangis ja... sometimes terpakasa cari bahan untuk force a laugh supaya dapat stabilize mood yang asyik down tak sudah-sudah.Entah lah kenapa?? sehari tak rasa down macam tak sah! :'( It makes me tend to feel empty!.:') 
.
And everyday feels like a battle... Hari-hari yang dipenuhi dengan ayat " You Can and You Will!!! "   " Kau kuat! "   " lantaklah! Redah ja! "  yang Hana lontarkan extremely loud dalam hati for every single tough moments.Hari-hari yang dilalui dengan sesi menjerit lepas geram dekat bilik tidur.Hari-hari yang diisi dengan bahan-bahan motivasi buat penguat diri.:') Dan... air mata kalau tak tumpah dalam satu2 hari tu,dah dikira satu miracle buat diri yang suka acah gangster ni! And feeling like budak Hana tu dah memaktubkan diri dia dalam lagu 'fight song!' setiap kali dia rasa nak give up.
.
You know what? ^^
.
She learn that she's strong... and capable!
.
Yes she is!! :') Sejak dua menjak ni Hana belajar untuk kuat kerana Allah... walaupun hakikatnya 'it's easy to say and hard to be proved' but she's trying!  :') Hana cuba untuk kuat sebab  dia tau,yang dunia ini neraka untuk orang beriman dan syurga buat orang kafir...
Jadi dia pilih untuk redha dan kuat hadap halangan demi halangan yang tak berkesudahan tu... She knew it's just a temporary pain.And at the end,it's gonna worth it! YES it is! ^^
.
Ujian jika dilalui dengan rasa redha dan tabah,akan menjadi asbab untuk Allah hapus dosa-dosa kita.... dan dengan ujian juga,kita akan terdorong untuk dekat dengan Allah.Just in case kalau kita sedar,yang Allah uji sebab sayang.Instead,kalau kita anggap ianya beban,maka makin jauh lah kita dengan sang Pencipta.kan? Kan? :')
.
So yah.I choose to stand firm! Because that's the only choice I have when I don't wanna lose again!
.
Sekian sesi luahan perasaan dari Hana yang dibuli teruk oleh Mr.STPM.hahah hamboi! Bunyik macam kejam sangatlah Mr.STPM tu ya... :P hehe tak lah jugak.Just it's quite hard when you dream to get 4.00 and at the same time you face some other problem that you choose to settle it by your own.T^T huhuhu besar masaklah Hana ni senarnya... tak apalah! Hana kan gangster! :P heheh :')
.

Sorry lah,kalau Hana selalu lambat balas komen visitors blog Hana yang baik hati tu .^^ Tapi seriously masa lapang Hana sangatlah limited edition.Hehehe so harap memahami lah ya ^_^


Saturday, 23 June 2018

Segmen Special Bloglist 7 Juta by sayidahnapisahdotcom



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.

Pada sisa-sisa akhir cuti Raya dan dikala diri dibelenggu dengan homework a.k.a assignment yang tak siap-siap lagi,Hana menyempatkan diri untuk join segment dari kakak blogger yang super famous which is,.... *korang tau sendiri lah kan? hehehe >_<
.
So seperti biasa sila lah klik banner tertera untuk menjoinkan diri! ^^


Honest review from budak gangster Hana 


Apa yang Hana suka tentang blog kak Sayidah ialah... kuantiti entri yang mak aihhh!!! mashaallah punya level rajin hahha.Hana tabik lah kat blogger yang sebulan update berpuluh entri ni.Seriously tak boleh brain acanner sel2 otak mereka berhubung sehingga boleh menghasilkan entri lebih dari level 'suam-suam kuku'.Pada Hana,kak Sayidah level blogger brilliant dalam menghasilkan entri.heeee :D sis puji bukan sebab nak menang cash Rm 10 hinggit tu tau! hahah >_< pujian ikhlas tak ada cela unsur-unsur materialistik!! *hamboi!!  >_< hehe Plus,Hana suka jugak dengan Header blog kak Sayidah yang sedap mata memandang tu ^^ masuk-masuk ja tenang hati tengok colour favourite sis! :*eh? eh? tak ada ayat yang lagi gedik dari ni ke? hahaha mohon jangan rasa semak ya para reader sekalian! >_< Ok! kita turn bab "kurang suka" pulak.Sooo,yah! Hana cuba bagi komen tanpa menyakitkan hati kak Sayidah ok?! Hm... acaner nak cakap erk? T^T ok lah,apa yang Hana kurang suka dengan blog kak Sayidah ialah kat ruangan bloglist tu... T^T scroll punya scroll... eh? memang tak tak ada blog Hana erk dalam tu?! *hahaha ni lawak zaman bila ni :P saja mintak disepak lah tu >_< Ok fine... sis memang fail bab "membawang" pasal blog orang ni sebab Hana punya blog pun ada ja unsur menyemakkan mata kengkorang en? haha btw, to be honest Hana kurang suka dengan blog yang penuh dengan iklan ^^ tapi kak Sayidah jangan terasa pulak tau! Sebab budak Hana ni sennarnya jeles ja tu sebab blog dia tak layak google adsense lagi hahaha T^T ok sekian... 

-Love you kak Sayidah,jangan terasa dengan kesengetan Hana ni ya?! heeeeeeeee :D 


Tuesday, 19 June 2018

Mat Ri Ye!!


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!
.
Di kesempatan yang tak berapa nak sempat ni,Hana nak ucapkan Mat Ri Ye!!! Af Ir Tin,da ca log Na .hahaha :P ucapan ikhlas daripada Uchux Raver *Pepandai lah translate sendiri ya :P hehe Btw,jangan tanya mana oh oh tee dee,family raya photo,bomereng dan seangkatannya tu tau! family Hana tak sporting macam family korang T^T









Dan jangan takleh brain pulak bila ini ja yang sempat di'snap walaupun dengan tak berapa jayanya... :') huhuuhu lupa nak tarik nafas masa acah2 candid kat gambar first tu hahaha so hopefully tak ada bonjolan dapat dikenalpasti kat mana-mana lah ya >_< hehe  
.
.
Sekian... Dah boleh gi sambung acara pengeboman depan rumah masing-masing hahaha :P Btw,komen siket baju raya korang colour apa? Mana lah tau sedondon dengan Hana.~ Aciaaa! >_<


Kepada yang sudi invite Hana untuk join segment tu,nanti Hana join ya!! ^^ Sekarang ni tengah dalam mood World cup :P hahah taklah,busy siapkan homework sebenarnya T^T 

Monday, 11 June 2018

COMEBACK GIVEAWAY by BYZURA HALIFAH





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!

Jom teman Hana support GA super awesome ni ^^ .Hadiah pun boleh tahan best :3 hehe so klik banner tertera sepantas kilat kalau tak nak rugi ok?! ^^
.
Mangsa tag 


  • Kak Zarini Ismail *yang baik hati lagi ibu mithali :3
  • Anak Denesor *yang comel lagi adorable :P 
  • Kak Sha *Yang suka baling mercun kat kotak komen Hana pada waktu-waktu tak dijangka hahah >_<

Poyo


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!
.
Alhamdulillah,sekarang ni tengah cuti sekolah!!! Yeahh... so maksudnya boleh lah Hana nak bermaja-manjaan dengan blog ni pada masa lapang en?!  :P hhaaha Mr.STPM jangan jeles pulak!! >_<
.
Ok,so bersempena itu,Hana rasa macam nak buat sesi luahan dekat blog ni lah.:') Hahaha macam bermasaalah betul bunyiknya tu :P 
.
So without further ado,jomlah kita mulakan sesi membawang dengan secukup rencahnya...
Tau tak,since Hana jadi student form six ni Hana ada alami sebuah perasaan tak selesa dengan someone.T^T sumpahh! Tak selesa :'( cerita dia cenni,ada seorang student upper six which is senior Hana,dia suka pandang Hana semacam.Tak kesah lah di mana-mana pun,kat bilik seminar ke,kat bus stop ke,kat mana-mana pun,we tend to meet each other.And yang buatkan Hana rasa geli geliman dan tak selesa ialah manusia berkenaan tu ialah seorang lelaki introvert.You know,such a shy and silent type of person! Muka dia sebijik muka Raja Atiqullah dalam cerita Nur TV3.Cuma bezanya dia ni versi tak ada misai lah.Hahah ekceli Hana tak layan drama tu pun! >_< kenal pelakon tu sebab sup bunjut viral tu ja :P

Ok sambung...
.
Jahat sangat ke Hana nak gelarkan dia Poyo?! But seriously sorry memang layak pun dia dapat gelaran poyo! Mana taknya! Dah lah muka ketat macam pakai skru a.k.a tak reti senyum! Lepas tu tak reti nak express riak muka a.k.a macam tak ada perasaan! Mashaallah!!! Rimas lah bila kena tenung dengan spesis macam tu.T^T
.
Dari gaya-gaya dia tu,Hana boleh confirm yang dia sebenarnya syok kat Hana.:P hahaha bukan nak perasan ke apa,but korang tau sendiri lah introvert ni akan jadi contra bila berdepan dengan orang yang dia suka.But adakah Hana akan rasa happy or excited bila alami sign yang someone suka kat Hana?! Eishh!! Of course lah No! :'( Tak ada maknanya nak feeling2 sambil dengar lagu Sandra 'hey kau' tu.T^T Tak selesa tau tak?! :'(
.
Bayangkan lah betapa dilemanya Hana nak berhadapan dengan kepoyohan dia masa skodeng Hana kat bilik seminar every single morning?! Nak kena tabah sorok muka masa dia lalu lalang depan kelas Hana?! Nak kena tahan diri dari tergangster tanpa sengaja masa dia buat show bina badan depan Hana masa duduk kat bus stop sekolah?! Ya Allah!!! Poyo level langit ketujuh betul lah! Kalau ikutkan hati,memang dah lama nak hadiahkan penyepak sulung ni kat dia.T^T huh! Kalau ikutkan hati lah.... tapi tak apa sis tak nak membunuh bulan-bulan puasa ni. :P Amboi marah sangat tu! Hahaha korang janganlah pakinson! :P hiperbola ja tu >_< hehehe tapi seriously memang marah tahap tak boleh brain! :') Rasa-rasa macam nak bawa machine gun pergi sekolah hari-hari hahah :P confirm dia tak berani nak tunjukkan kepoyohan dia depan Hana lagi.
.
HAHAHA mesti ada yang dah tarik tong sampah masa baca luahan Hana ni kan? kan? :P ya lah,geli kot!! T^T kalau jadi kat korang pun,mesti akan rasa macam "hidup ni dah tak selamat" hahaha T^T T^T T^T 
.
Btw,Hana rasa sangat lega sebab dapat buat sesi luahan perasaan dekat ruangan tak berperasaan ni.Heeee :D kalau cerita dengan family member or kawan mesti kena bahan punya!! :') ya lah,bukan senang gangster tak bertauliah macam Hana ni nak kena minat :P Hahaha so yah! Tu ja yang Hana larat nak taip.^^ Hashtag komen yang murni-murni ja tau~ hashtag ehh?! Tibeeer! :P K.bye! Selamat mencari Layla. ^^ Layla apa? Laylatul qadar <3 aciiiaaa~

Saturday, 26 May 2018

Rezeki Bulan Ramadan





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Alhamdulillah...
.
That should be my first word at moment I get to know that I'm the lucky one of kak Siqah's GA.But sorry I can't help myself from saying Weeeeeeeee!!! >_< hehe after few minutes of grinning insanely then I finally said alhamdulillah excitedly :3 hohoho no manners betul lah budak Hana ni :P btw alhamdulillah sangat! Sangat! Encik rezeki kasi chance kat Hana untuk menang GA lagi kali ini.Heeee :D Perasaan Hana bila menang another GA ni tak jauh beza pun dengan perasaan Hana masa menang GA kak Ana dan kak Nurul dulu.Exactly the same which I wanna cry,laugh and scream at the same time hehehe.Separa sewel lah tu maksudnya hahahaha.Excited tahap hilang akal :P.
.
Honestly Hana tak expect apa-apa pun since peserta GA " Letter of Happiness Giveaway by Blog Siqahiqa" ramai tahap kebabom! :3 and lagi pun senarai hadiah dia gempak kemain lagi.Ya lah jenama duck kot! Siapa tak nak kan?! Hahah lagi-lagi bila dapat free.Hah! Memang sah satu ke'aneh'an  kalau tak excited ala-ala spesis setengah tiang bila menang.hehe Sorry lah sis tak boleh kawal ke'excited'an yang membuak-buak ni.Haha memang dah tak boleh bawa bincang dah! >_< so sila lah sepak berjemaah :P
.
And,and and! Sila juga banjiri ruang komen dengan ucapan tahniah ya.  "....."   "???!!!!"  
hahaha tak adalah gegurau ja! :P sis tak sepoyoh itu hokey! Hehe Well,Hana spesis manusia yang usually say  "adoi! Rasa besalah kat peserta lain lak bila menang ni" hahaha :P boleh caya ke tu?! Ke saja nak disepak kali kedua ni >_<  hohoho ok lah sekian sesi mengarut.So itu sahaja entri poyo sedunia daripada Hana.^^ Sila jangan jeles tau! Haha :3
.
Happy Fasting Musleem :) Al-mulk jom sebelum tidur! ^^

Sunday, 20 May 2018

Mystery Giveaway by Flavnesz





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Hollaaaa!!!

Arghhh!!! Not updating blog for a week oh maiii!! too much dust here and there hahaha >_<
.
But alhamdulillah,Hana ada ja lagi ni.Tak berpindah ke alam barzakh pun :P hahaha ingat lawak ke?! T^T hehe anyway Happy Fasting Musleeem! :) Jom join GA super awesome dari blogger favourite Hana ni.Ngam2 tengah free2 hujung minggu kan?.Esok-esok dah start busy balik.So sementara free ni aa jum lah kita join secara berjemaah.>_<
.
Click the banner for more detail ok?! ^^


My first impression of kak Razanah's blog is Awesome! ^^ hehe honestly I love how she describe her feeling through words which sometimes related to me hahaha >_< So yah! I'm absolutely into her at the certain situation... And my favourite chapter of her entry is Chapter 75.Not really sure why?! but maybe because I been there T^T.hehe Anyway,Good luck on this GA dear kak Razanah.Hopefully it goes super Gempak!!! ^^

Sunday, 13 May 2018

Random Update


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Esok sekolah.Esok punya esok Inshaallah dah puasa dah.Yeahhh!! Who's excited to meet Mr.Ramadan?! ^^ heehe So before Hana lenyap ditelan arus masa dalam ke'busy'an seorang student *acewah* better Hana buat little update untuk blog ni.

Btw,mood menaip tak berapa nak on sangat lah beb *amboi level slumber ko* hohohoho :P So Instead of buat huraian berunsurkan ayat yang memenuhi kriteria KBAT Hana decided untuk share video bermanfaat yang sudah terang lagikan bersuluh dirembat dari YouTube.*takda masa sis nak buat video sendiri :P* 

Pengisian video ni ialah berkaitan dengan ceramah bulan puasa dari PU Azman.Korang-korang yang kenal PU Azman mesti taukan berapa skala sempoi Ustaz ni.>_< hehe seriously tak pernah bosan dengar ceramah beliau.So kalau nak tolong isi tabung pahala Hana sila lah klik play button di bawah ni.Kalau tak nak,klik kat Youtube pun boleh :P hehe *Tiada unsur membodek di situ ya* hohoho  >_<





Jom! Jom! Cari ilmu dalam video ni.^^

.

Selamat menyambut bulan Ramadan kepada korang-korang yang beragama Islam.^^ Semoga Allah kasi chance kat kita untuk bertemu dengan Mr.Ramadan lagi sebelum sempat Malaikat Maut say 'Hello' T^T Inshaallah... Anyway,fighting for a better tomorrow ok?! ^^ k.bye! Esok skolah >_< Tak sabar nak sambung mimpi semalam ~Zzzzzz

Wednesday, 9 May 2018

Motivation words #7





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



You know what?,

Life has so many ways of letting us down.
.
People are always gonna try hard to make you feel worst.Trust me,They gonna try! They gonna try hard... :') They gonna say that you're not good enough and never deserving of this... of that... of love,of dream and whatever you hope would become true!
.
But the fact is you deserve everything in this cruel world.^^ yes you are! 
Just sometimes you need to put an heaps of effort for it!
.
.
Positive mind triggered when you block your overthinking sense.

Stop over thinking of something that already happened in the past! Because it is in the Past! Say that again " It's in the past! " It can't be changed anymore!

Instead,

Just focus on the future,keep on spreading the love and shut them out with your kindness! Then it will lead you all the way to a never ending happiness! <3


Got that?! ^_^ *If yes.Then comment I got it! hahaha :P


Selamat Mengundi kepada anda-anda yang dah cukup umur tu!! ^^ Pilih dan pangkah elok-elok tau!! Lima tahun tu lama T^T hehe anyway good luck on your commitment!!! :D


Saturday, 5 May 2018

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!

Hana join segment GA dari seorang blogger yang rajin terjah back sini everytime Hana buat jejak kasih kat blog dia.Hehe So introducing our segment organizer " Kak Farah " ^^ Hehe Hana kenal kak Farah since zaman Hana baru tamat SPM which is akhir tahun 2017.^^ It's quite long right? since it's already May now! huaaa >_< Hopefully kak Farah keep on blogging till forever,so I do not lose one of my favourite writer.:3 Heheh Anyway good luck on your commitment!!! ^^ 
.
So guys! please click the banner above and support this awesome segment ok?! ^^ *warning!! it's a must!! haha >_< So hit the banner now!! :P


P/S : Sorry kak Farah,seems like I'm not close enough with you to get to know your favourite voices for the past 8 years.Huaaaa T^T Big Sorry for the missed question :(