Sunday, 20 November 2016

Giveaway Kek Lapis Sarawak by Ain Syahirah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 Holla Blog!


                


Please click the banner above for joining!
-Thanks for visiting dear visitor! :)


Saturday, 19 November 2016

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE -Day 3

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 Holla!

                                       


Challenge day 3 - Appreciation post

Ya Allah! dah 3 hari Hana skip challenge ni! hohohoh #pemalasPunyaPasal... seriously~ Hana super duper malas sangat nk mengupdet blog.Type keyboard ni pun skarang dalam keadaan penuh keterpaksaan.Kemalasan tahap main game pun tak larat! hohohoh! selalunya kalau bab main game rajin ja jemari ni... hmmp! hmp! hmp! Kalau main game pun malas apatah lagi buat kerja rumah! >< (astagfirullah hal a'azim terdedah aib sendiri pulak! ) Ok lah straight to the point ja lah! #Malas_mau_membebel! >'<


  • Appreciation post
Hmmm.... apa mau ditaip ni? aduh! malas lah mau guna otak! kahkah kah~ apa kata kita skip ja challenge ni.hohoho Lagipun Hana nda tau apa yg mau ditaip ni... blur berabis bah! sampai tekeluar terus loghat semula jadi cik Hana.Tadi bukan main lgi speaking kehel! hohoho! Bah! itu ja lah... esok2 bila penyakit malas Hana dah sembuh,insya allah Hana sambung challenge ok? So itu ja entry tak berfaedah dari Hana.Bye then! 

-ThanksForVisiting!

#Doakan_Hana_Cepat_Sembuh!
#Pray_For_Hana




Tuesday, 15 November 2016

PRELOVED GIVEAWAY OLEH AA

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o l l a !



                  



Hari ni Hana join another giveaway... Harap2 ada rezeki lah kan? ^^ hihih
Please click the banner above for joining!

- Thanks for visiting! ^^



7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE - A Movie Review

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o l l a !

                                  


 #Day 2-A Movie Review

Hana ni bukanlah sejenis manusia yang gila movie but to accept the challenge Hana  kena juga buat review... So this is one of kinda movie that I ever watched before.

A crazy thing that called love

               Image result for a little thing called love


Yang ni sejenis movie thailand yg tak ada kiss scene yang Hana pernah tengok.Btw Hana tengok dengan cousin Hana beberapa bulan lepas.Actually cerita ni dah lama dah... cuma Hana ja yg baru tengok this year.

Pada Hana,cerita ni best and super funny! especially cikgu dia! >< hohoho so Hana suggest kepda sesiapa yg gila movie love story tu tengok lah movie ni.Comel + Lawak + Sedih = super best! 
Dan dijamin tiada kiss scene! Sinopsis... Mengisahkan tentang seorang gadis sekolah menengah yg jatuh hati pada senior dia.Tapi dia ni tak cantik.So dia sanggup berubah demi lelaki tu... alah nda best lah kalau kasi tau awal2 *hohohoh speaking sabah pulak! Btw tengok sendiri lah kalau mau tau cerita dia. ^^


That's all my movie review.Challenge day 2 accepted!
-Thanks for visiting!



Monday, 14 November 2016

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE By saviors

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o L L a !

                         

Holla! Hari ni Hana join challenge from saviors
Sila klik banner untuk keterangan lanjut.*tertakluk pada terma dan syarat. :D

Alang2 dah stick banner comel di atas so Hana decide untuk start challenge now!

#Day1 -> 5 fact about myself


  • Suka berangan!
Hana seorang yang sangat2 suka mengait angan2 *cewah ayat~ kahkahkah! >< Hana kalau dah berangan muka automatik berubah macam orang 'kurang sepuluh sen'.*Faham2 lah. hohohoh.
  • Lemah semangat!
Yang ni tersangat lah Hana.Kalau tak pengecut/penakut/lembik or cowardly means bukan Hana lah tu! Tapi muka bukan main belagak berani! ><
  • Budak gila pink!
Hana start suka pink masa Hana dalam perut mama lagi! *hohoho seriously kot! Maybe? Sebab waktu kecik dulu Hana suka pakai baju pink,seluar pink,itu pink,ini pink! dan sampai sekarang lah Hana jadi budak pinky! Sampaikan semua barang2 Hana bercolour pink.Beg sekolah,botol air,pencil case... dan buku latihan Hana pun colour pink! sampaikan orang sakit mata tengok Hana dari atas sampai bawah.Nasib baik baju sekolah still colour putih! hohohoh Tapi pink tu ikut jenis lah! lagi soft colour dia lagi lah Hana gila! Hana suka colour pink lembut ataupun pink terang yang seakan merun tapi soft! fulamak! thumbs up lah! hihihih 

  • Peminat bintang!
Hana sangat suka tengok bintang.Setiap malam (tengok mood) Hana akan tengok langit puas2 sampailah Hana tersengih sorang2 *entah apa lah yg difikirkan. -_- Hohooho yg pasti bintang2 yang bertaburan di langit malam sangat2 memikat hati,jiwa raga dan qalbu ini.*cewah! but seriously! Sampaikan Hana simpan angan2 nk beli teleskop sendiri.(Konon2 nya nk mencerap langit) hohohoh nampak tk betapa fanatiknya Hana dekat bintang.I dream to be like sirius (bintang yg paling terang) tapi angan2 tu takkan tercapai sebab jadi canopus (bintang kedua terterang) pun Hana tak layak! *hmmm... T_T But at least impian untuk miliki teleskop tu tercapai pon jadilah kan?
  • Budak tadika sesat sekolah! *ehh?
Hah! yg ni kinda fun fact about me! Ye lah umur dah 16 tahun,duduk kelas tingkatan 4 tapi sekali pandang fizikal macam budak tadika sesat sekolah! hohohoh! #redha ><

Ok then! I'm done the challenge...esok sambung! ^^

-Thanks for visitng! 



Sunday, 13 November 2016

Mega Giveaway By Blogger's Family

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o l l a !



     


Sila klik banner di atas jika berkeinginan untuk menyertai *hamboi! ayat skema.><


 Instagram Hana : chie_idr

Hana tag kak Aisyah
- Thanks for visiting! ^^ 





Sunday, 2 October 2016

October Bloglist Segment by FatinaMdzfr

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 Holla


Hana joining October Bloglist Segment by FatinaMdzfr....



                                   


Let's support this segment... click banner for joining

-Thanks for visiting! ^^ 

My Top 5 Song that motivate

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 Holla!

Salam Maal Hijrah dear reader! Hari ni Hana mau kongsi tentang lagu2 favourite Hana yang berunsurkan lirik yg memberi motivasi.
Kalau Hana rasa down Hana akan dengar lagu2 tu then automatically spirited!! So yah! Let's start!

  • The Climb -Miley Cyrus
Antara lirik yang menyentuh hati dalam lagu ni ialah.... " Ain't about how fast I get there.Ain't about what's waiting on the other side.It's the climb "  Oh! sesungguhnya Hana sedang climbing menuju ke arah impian Hana ' Go where your dream take you! ' *Mata bersinar! hohohho actually Hana lebih suka version Vajen the voice kid.Klik 'Sini ' kalau mau dengar versi Vajen.

  • Adamu - Najwa Latif
Ok! lagu ni memang antara lagu famous Najwa Latif yang berunsur ketuhanan.Best sangat lagu ni.Boleh mengalir air mata kalau dihayati betul2 * T_T 'Kerna Kau yang satu Yang setia bersama ku
Dikala ku jatuh ku bangkit kernaMu.Ku tahu ku adaMu disisi ku selalu.Bantulah hambaMu mencari keredhaanMu '  Super Thumbs up for this lovely song!

  • Sofia The First - I belong
Ha yang ni pun sangat-sangat memberi semangat pada Hana.Even ost Cartoon tapi lagu dia super duper best gila.#ComelSangatSofiaNyanyiLaguNi.Hohoho even lagu ni tentang Puteri Sofia yang rasa dia tak layak jadi Pwincess but bagi Hana lagu ni kalau dihayati betul2 sangat mengambarkan ke-struggle-an seseorang untk buktikan yg dia layak menjadi apa yg dia inginkan. *kan? kan? kalau tk caya klik Sini then hayati lagu comel ni. Feeling2 pwincess gitu!! 
  • Sofia The First -Anything
Another Sofia's Song.*nampak sangat Hana memang berangan mau jadi Princess. hohohoh actually hampir kesemua ost Sofia The First yang berunsurkan motivasi kan? Btw lagu ni lebih rancak dari Lagu I belong.Best sangat! and absolutely motivate! "And whatever it takes,I'll learn from my mistakes.I'll get up when I fall and never stop giving it my all." onto the last one!
  • Barbie -Rise our voices by Tiffany Alvord
Ok! yang ni pun sangat2 best dan memberi motivasi kepada Hana. " I can be a hero.I can be a'strong.I'm not or bird a plane,they should know my name,not just the girl " 
Klik Sini kalau mau dengar... 


That's all what I wanna share.Thanks for visiting! Bye! Bye!



Saturday, 10 September 2016

Puasa Sunat Arafah

                
                                                بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


Assalamualaikum dan salam sejahtera *cewah macam pembaca berita pulak! Hohoho Btw,memandangkan hari isnin ni kita akan menyambut hari Raya Aidil Adha so  malam ni Hana nak share pasal puasa sunat Arafah *ajet2 speaking kehel pulak budak sabah ni #hohoho. Ok then! straight to the point... 

Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah ( sehari sebelum hari raya haji) yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. So kita sebagai umat islam yang masih diberi kesempatan bernyawa pada tahun ni boleh lah memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.                                                                            


Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.-Hadith Riwayat Imam Muslim

Allahu...


Ok lah kpd sesiapa yg ada niat mau berpuasa pda esok hari bersamaan 11 sepetember 2016, ni niat puasa sunat arafah yang Hana rembat dari google imej     *Sila klik kalau rabun   tak jelas








Hmm rasanya itu ja kot yg Hana dpt kongsikan pda hari ni.Mau kongsi lebih2 pun... Hana bukannya orang yg berilmu sangat.*hmm... So kepda sahabat2 blogger Hana yg beragama islam tu jangan lupa manfaatkan hari esok *insyaallah... ^^


-Thanks for visiting!





Friday, 9 September 2016

My Top 5 favourite anime

Assalamualaikum! and Hello Reader!
Saya Hana,16 tahun,dan saya suka makan coklat :3

Pada malam hari jumaat ini bersamaan malam pertama cuti persekolahan,Hana mau share pasal ' My Top 5 Favourite Anime'.*hmmmmm................
For your information,Hana memang minat gila dengan anime jepun sebb jalan cerita dan lukisan dia sangat umphhh! interesting! impressive! tasteful! attractive! and wow! *hohoho sorry terover pulak!
kalau mau rasa betapa umph! dan wow nya anime jepun korang tengok lah anime yang Hana suggest dibawah ni.


Ok... start from number 5


  • 5.Ninja boy!
Ha... yang ni sejenis kartun favourite Hana and the siblings masa childhood suatu ketika dahulu... *cewah bunyi macam Hana dah tua pulak!. Btw anime ni ada siar kat astro ceria dulu.... sekarang pon *rasanya lah! heheh... ketara sangat Hana dah tk layan astro ceria.Actually bukan tk layan tapi adik2 Hana lebih minat tengok cartoon network. *  jawabnya kena layan cita rasa dorang lah! so Hana pon terikut-ikut tengok Steven the universe,Fin & Jack, and sometimes menyempat jugak tengok Sofia The First di Disney Junior even adik2 Hana dua2 lelaki. >< Btw, anime ni mengisahkan tentang kehidupan 3 orang budak yang menjalani kehidupan di sekolah ninja.Jalan cerita dia best dan lawak! anime dia sangat cute.

  • 4.Toradora
Anime ni sangat sangat sangat! amat sangat! super duper puper best nk mampus! * hohoho maafkan lah diri ini andai terover sekali lagi.Bagi Hana, anime ni sangat amat best sebab cerita dia mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis pedek yang bersikap garang dan agak ganas tapi still nmpk perempuan.*Guess what? Hana memang layan habis anime ni sbb sikap dan fizikal watak utama(Aisaka Taiga) lebih kurang  dengan Hana :P *ngeh!.Actually anime ni berkonsepkan komedi romantik.*hokeh! >< Hana tak berapa layan sangt cerita romantik2 ni.. tapi cerita ni Hana layan sbb romantik2 nya tk overdose sngt.Lagi pun best nk mampus kan? so layan ja lah! 
Hana suggest kepada korang2 yang berniat mau jadi otaku tu tengok cerita ni.Sebab bermula dengan cerita ni korang akan terus falling in love dengan anime... *hohoho


  • 3.Kaze No Stigma
Hmm... ni pon one of my fav anime.Story dia berkonsepkan *dush! dush! I mean aksi... 
Hana suka tengok cerita aksi.Best! best! best! Anime ni sangat cute soundtrack dia pun best jalan cerita lagi lah super duper! Btw cerita dia ada selit2 love story jugak lah! :3 *hokeh! 
so.... ya! onto the next one!

  • 2.Magic Kaito
Ha! yang ni pon favourite Hana jugak! Hana started terfalling in love dengan anime ni since beberapa minggu lepas. Hana baru ja habis tengok semua episod Magic Kaito.Cerita dia mengisahkan tentang seorang pelajar skolah menengah bernama Kaito yang pandai gila buat magic.Dia ganti arwah ayah dia jadi pencuri terhandal yang selalu kembalikan barang curian secara senyap2.Actually cerita ni berkait-kait dengan Detective Conan sebab pencipta anime dia adalah orang yg sama iaitu Gosho Aoyoma.Tapi Mgic Kaito hanya ada 24 ep ja *How sad!
Btw Anime ni best teramat sangat2 amat! * huh! So silalah tengok! >,< *hohoh 

And my most favourite anime all time is...... *drum rolls please...

*dum! dum! dum! dum! dum! dum! *dushhh!!!



  • 1.Detective Conan
Hohohoh! Detective Conan always be the most favourite one *never change
Huh! rasanya yang ni nda payah cerita pun nda apa ni! *terkeluar terus bahasa sabah cik Hana >,< hohoho back to the tittle,Siapa tk kenal detektif cilik terhandal di dunia,Conan *hohoho actually cilik tubuh badan ja,tapi otak still Sinichi Kudo.Ok then! I bet semua orang tau anime ni kan? Best nk mampus *ofcourse * Mendebarkan and always thumbs up.... >< Anime ni sangat sesuai untuk orang yang fanatik dengan cerita misteri *like me... :D Btw Hana masih dalam proses habiskan beratus2 episod Conan ni... *slow-slow! sbb kalau tengok sehari berpuluh-puluh episod nanti lama2 jadi bosan. * kan? kan? Hmmm... so that's it! ;) 


Hmmm... ok lah! Hana mau cau cincau dulu! mau sambung tengok Detective Conan.*pssttt! kerja rumah esok2 pun boleh buat kan? #hohoho  #SyurgaDunia  #CutiSekolahBermulaHariIni   #Bahagia   #HoHoHo   #TapiJanganLupa   #HidupHanyaSementara #KehidupanDiduniaHanyalahKesenanganYangMenipu... #Sentap   #Ok!  T_T

:D

#Tapi  #SekaliSekalaTakApa #Kan?

Thanks For reading!
-Assalamualaikum!

Friday, 2 September 2016

Best movie list of Detective Conan

Assalamualaikum and Holla blog!

Hai! Hai! Hai! :3 *Arghhh! How I miss this Pink wall! >< hohohoh...
Nampaknya sudah agak terlalu lama dah jari ini tidak menaip. *ngee :3 Hmmmm..... so? 
haaahhhh! *how awkward! ok lah! kita straight to the point saja lah! *sorry! terpekat pula bahasa sabah cik Hana >< 

For your information,I'm one of the number one fans of Detective Conan.I love Conan so so much! it's was my favourite cartoon ever! after Sofia The First,Doc Mcstuffin and Adventure Time :3 
So, I decided to list my top 8 of Detective Conan Movie.But it doesn't mean that the other movie wasn't good.^^ For me,every  movie are super good,but among all the movie definitely there's a  favourite one *right? right?.I list 'em with honesty based on what my heart says >,< 
Sorry if you disagree,it just my opinion ^^

My top 8 list of Detective Conan Movie



  • 8.Detective ConanMovie12: Full Score of Fear
  • 7.Detective ConanMovie3: The Last Wizard of the Century
  • 6.Detective ConanMovie15: Quarter of Silence
  • 5.Detective ConanMovie5: Countdown to Heaven
  • 4.Detective Conan Movie10: The Private Eyes' Requiem
  • 3.Detective ConanMovie7: Crossroad in the Ancient Capital
  • 2.Detective Conan Movie 4:Captured in Her Eyes
  • 1.Detective Conan Movie1: The Time-Bombed Skyscraper


I have chosen the very first movie of detective conan as top 1 of my list because it was super great and excite .10 stars for Gosho Aoyama cause succeed to create it well even it was the most first movie. :) :) :) 

So kalau kamurang teringin mau tengok movie detective conan... Hana suggest tengok movie 1 dulu 'coz every value start from 1 *hohoh! actually suka hatilah mau tengok movie yang mana satu.Sebab semuaaaanyaaa best! *thumbs up


                   


Btw... ONLY ONE TRUTH PREVAILS!

-Thanks  for  visiting!  :) Arigatou gozaimasu

Saturday, 18 June 2016

D u n i a

Holla Belog!

Assalamualaikum.Selamat Pagi! Thanks a lot for visiting my super dusty belog!
*It's ok! I'll wipe it later. 
Alhamdulillah I'm 16 and still alive.:D
Sorry for being busy lately dear Pinky Diary. :D :D *I absolutely homesick with this belog.

Back to the tittle...








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
D  u n i a -


After stepping into the realm of 16 years,my diary of life apparently changing!
I don't know why? but that is it!

I been too busy to catch my dream.And sometimes I've forgot akhirat.
And I've been thinking a lot about " why should we being busy to catch our dream at dunia while we don't know when we die... "

We might die tomorrow right? 

Ya! We know it might happen...

But why still we forget Allah?


You have the answer but you don't want to admit it...

we are same.

half of my heart always fight to my mind.

Half of my heart said that it need Allah to calm

But my mind keep saying 'you have another important mission to reach in this world'

And I admit that my mind always win! 

I follow my mind...
So I put dunia first after akhirat.

But it didnt work!

It makes me stress .And when I'm failed I easily frustrated.
And my life became complicated...

" Kejarlah akhirat dan dunia akan ikut kemudian "

Thats what my father said a few years ago when I was 8.

I can't express what I feel but you have to feel it by yourself.
Put Allah first then there are nothing else to worry about!

:) :) :D :D ^^  <3


So just follow what your mind say.It might be good for yourself but also don't ignore what your heart are saying!

" Remember that we don't have power to know what will happen tomorrow .When and how our life  end "

Thanks again for visiting! :)
#HappyFasting!