Sunday, 18 February 2018

Kebaikan Juga Boleh Membunuh!






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Pakinson tak baca tajuk entri?     Wuishh! Urut dada jap! Hahahha

Ayat tu credit from novel Rooftop by Farrah Izzlorna! *MyFavNovelist tu...

Kebaikan juga boleh membunuh... 

Hana setuju dengan ayat tu.^^ Since dah selalu sangat kena pijak kepala bila terlalu baik dengan semua orang...

Mr.Father selalu bagi Hana ayat

" Jangan terlalu baik,nanti kena pijak! "

Hana ni jenis yg susah nak hadam sesuatu perkara.Susah nak praktik.Apatah lagi memahami.

Sampailah sesuatu berlaku pada Hana yg buatkan Hana insaf taknak jadi terlalu baik.

Disebabkan kau terlalu baik... kau susah nak cakap  " No!" bila orang mengharapkan bantuan kau 'sedangkan diri kau sediri lebih perlukan bantuan' 
kau susah nak cakap "tidak!" Walaupun kau sedar yg kau cuma dipergunakan untuk laksanakan kepentingan orang lain.
Kau susah nak cakap "Tak" walaupun waktu tu kau sendiri pun tak terdaya nak tolong.

Akhirnya kau bunuh diri sendiri..

*faham tak?

Hahaah apalah yg Hana karutkan ni... budak ni dah telan vitamin ke belum? (Emo semacam je kan?) hahaha

Honestly say... dalam tak sedar Hana selalu dibuli oleh org2 sekeliling Hana...
Bukan jenis yg menggengster sedia kala tu... tapi dibuli oleh insan2 yg rapat dan baik dengan kita... 
Semuanya sebab Hana tak sampai hati nak cakap 'No' ' tak' ' tidak' .... asyik cakap ' ok boleh... ^^ ' end up diri sendiri yg depress settlekan problem org lain... while org tu pulak langsung tak ada gaya2 nak usaha sendiri.T^T

Actually...

Tak salah nak tolong semua orang.... cuma tengoklah dulu keadaan....

Jangan awak elok2 bahagia pulak yg tiba2 depress gara2 tolong orang.T^T 

Jangan disebabkan sikap awak yg terlalu baik... awak siksa diri sendiri.

Pssstt! Selain tenaga,wang ringgit,dan bantuan buah fikiran... kita ada satu jenis pertolongan lagi tau!

Sedekah doa... ^^

Benda tu free of charge je! So kalau kita rasa tak mampu nak tolong semua orang sedangkan kita simpati.... kenapa tak guna je kuasa doa tu? ^^

Akhir kata,menghulurkan kebaikan adalah sangat sewajarnya... tapi at least tengok dulu sama ada orang tu layak ditolong atau tak! sebab.. ''Jangan sampai jadi mangsa buli!'




Thank you sudi visit! =D Btw hashtag sis cuba jadi motivator hahaha! ^^ and... hopefully tak kena kecam sebab Hana gangster semacam kat entri ni hohohoh ^^





Friday, 16 February 2018

Heart calming Nasyeed


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


HOLLA!!!


Hana rasa terdetik nak share melodi indah nasyeed ni.Seriously memang rasa tenang sangat! ^^ Dah draft dari kemarin petang tapi baru nak post hari ni hahahah! *Hana kan senget kuasa 2... bukan apa! sesaja nak ambil berkat post di hari jumaat ^^ 









Happy Friday,day full of rahmat <3 ^^ Hopefully this day is more better than yesterday!!! ^^ Have you zikir this day? :D Come! follow me- Subahannallah Walhamdulillah... walaailaahailllallah Wallahuakhbar... <3 






Monday, 12 February 2018

Giveaway : Travel Totebag by Ana Suhana


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!!!







Hari ni Hana turut tak ketinggalan untuk menjoinkan diri kat GA kak Ana yg baru berlangsung kemarin.Hadiah dia boleh tahan menarik hati! ^^ harap2 Hana salah seorang yg bertuah tu ya hahah! Tak bertuah pun tak apa... janji dapat support sesama blogger kan? *hahaha biasalah Hana ni dah selalu sangat tak bertuah sooo kalau tak bertuah lagi buat sekian kalinya pun tak apa hahaha sebab dah terbiasa ^^ heee.:D harap2 kali ni Mr.Random generator tu kasi Hana menang! ^^ hahaha!

Seperti biasa sila tekan banner comel tertera untuk membabitkan diri.:) Cepat... cepat... jangan lambat lambat hahaha! :D Good luck kepada yang dah join dan bakal menjoinkan diri tu ya! ^^

Ig Hana - hns_idr *dah tak aktif tapi Hana dah follow ig kak Ana.^^ Heee ig Hana tu  dah bersawang-sawang pluss dah ramai yg unfollow so harap maaf kepada 30 lebih request terbiar tu ya hahah! Hana dah tak aktif dah T^T 




Friday, 9 February 2018

Motivation words #1

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Dear Dreamer...













After realizing what I hold to is just a wish then I decided to plan it all... and I plan to make it true just the way I wish!  ^^  Happy Friday! btw :) don't forget to spread kindness everywhere we go! Look for a wrong and make it right! ^^ multiply zikir and less negativity :D *First time nak bermotivasi kat blog! hahaha 



Tuesday, 6 February 2018

Blog Review Part 2

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!

Untuk entri kali ini,Hana akan review blog peserta2 "segment 2 hari" Hana yg berlangsung pada 30 January hari tu.Hari tu Hana dah buat part 1 sila klik sini kalau berminat nak baca.



Blog Kak Ana


Kak Ana pulak blogger yang boleh digelar popular sebab ramai pengikut dan pengomen setia! hahah gitu! seriously ramai yg ikuti entri Kak Ana.Termasuklah Hana ^^ sebab apa? sebab kak Ana sporting gila! rajin BW rajin blogging dan segala-gala rajin yg sama waktu dengannya! haha! ^^ Hana harap satu hari nanti blog Hana akan ikut jejak blog kak Ana yang maju dan berjaya tu... so apa yang menarik tentang blog kak Ana? blog kak Ana penuh dengan review menarik tertarik kau memang debom! haha gitu! kak Ana rajin review makanan... boleh dikatakan Hana selalu telan air liur tengok gambar2 review yg selalu tersiar kat blog kak Ana.haha maklumlah Hana ni pantang nampak benda yg boleh dikunyah! so sebab tu lah Hana rajin terjah blog kak Ana hahah... so kepada food hunter sekalian sila lah follow blog kak Ana... tambah pulak kak Ana banyak suggest tempat makan yg best! bukan tu je,Blog kak Ana ada share info2 yg bermanfaat serta tazkirah2 yang boleh buat korang sentap! hahah biasanya kak Ana post tazkirah bila hari jumaat.So kalau nak sentap bertubi-tubi sila terjah blog kak Ana pada hari jumaat hahah *tak semestinya hari jumaat ^^ tapi kebiasaannya :D Hana ni memandai jek kan haha! btw senang cerita korang follow je lah blog kak Ana klik SINI even Hana tau korang mesti dah follow atau officially jadi pembaca setia blog kak Ana kan? hehe sebab macam yg Hana explain tadi,kak Ana ramai pengikut setia! hee :D Apa2 pun terima kasih kak Ana atas wish b'day yang secara tidak langsung menyuntik motivasi kat Hana tu ^^ semoga kak Ana terus aktif berblog dan maju jaya selalu (ewah reti pulak Hana karang ayat leklok kan hahah) btw Hana dah tobat tak nak meng'gengster lagi hahah! 

Blog Kak Aida Hana


Blogger seterusnya pulak Hana baru je kenal dan Hana langsung tak expect dapat wish dari akak blogger ni ^^ sebab Hana baru2 je follow blog akak ni ^^ hhehe sorry kalau menyampah Hana memandai panggil kakak! hhaha apa yang Hana tertarik dengan blog akak ni ialah motivation and inspiration things yg penuh kat blog blogger ni.Hana ni jenis yg suka dengan kata semangat yg boleh menyuntik passion untuk buat something! so blog kak Aida ni boleh dijadikan rujukan kalau Hana tetiba rasa down ke apa... hehe korang sila lah visit blog kak Aida ni.Ownernya pun mak aih lawa! hahah (ayat mintak penyepak Hana bagi sekali haha) tapi serius cik blogger ni memang lawo orangnya hehehe ^^ kak Aida ada jugak buat review pasal movie2 best~ personal stories pun ada! so bolehlah saling berkongsi cerita kan? bukan tu je macam2 lagi benda yg mendatangkan manfaat yg ada kat blog kak Aida.So jawabnya korang tak rugi apa2 kalau visit SINI ^^ Apa yg Hana suka pasal owner blog ni ialah kematangan content entry! heheh cakap pasal matang Hana rasa macam sindir diri sendiri pulak! haha yelah Hana ni kan jenis yg tak kena tempat! means suka mengarut! so akak blogger ni memang banyak bagi inspirasi kat Hana even akak ni baru 23... hehe muda lagi,student lagi tapi ada kebolehan jadi pakar motivasi hahah! Akhir kata,thanks for the motivation words and b'day wish! Thanks jugak sebab jadi inspirasi Hana secara tak langsung hheee :D Good luck for everything sis! keep stepping and make all the dreams come true! ^^ belajar elok2 kat ostolia tu ya! hehehe 

Blog Kak Lz


Kak Lz ni pula pemilik blog Lady In Red Planner.Kak Lz ni seorang married blogger yang meminati coffee.Kak Lz dah blog since May 2011.Character kak Lz ni sangat rare dari blogger2 lain yg Hana kenal.Kak Lz sangat matang orangnya.Matang dari segi blog content,cara penulisan blog dan cara kak Lz bw blog org.Heheh ^^ (sorry kalau salah bagi info) Btw... melalui pembacaan Hana dari laman About Me blog kak Lz Hana dapat simpulkan kak Lz ni seorang peguam.*ye ke? ke Hana salah tafsir hahah maklumlah belum masuk alam pekerjaan lagi... heee :D Blog Kak Lz ni ada banyak info bermanfaat yang berguna.Macam-macam jenis info ada kat blog akak ni.Resepi,tentang fesyen,kecantikkan,quotes,vacation,segment and so on... oh ya! btw kak Lz sedang melangsungkan segment tau! so kalau nak join boleh klik SINI.Hana belum join lagi heheh tengah tak ada mood lately.Inshaallah Hana join jugak nanti.Heee :D Btw serious cakap,kak Lz ni rare sangat pada pandangan Hana.Rare sampai tahap buat korang terkesima! hahah  *rare in a good way* Hana rasa matang bila bw kat blog kak Lz.Susah nak explain senang citer korang klik je SINI and follow blog kak Lz then tengok rare ke tak rare!  Support kak Lz tau! kalau dah singgah tu sesekali klik lah iklan2 yg terpampang ^^ *hehehe :D nampak sangat Hana dah hilang idea tak tau nak taip apa hohoho T_T apa2 pun thanks a lot for the sweet wish kak Lz! It melt my heart so much! heheh :D I'm gonna keep it forever as reminder for self! stay gorgeous stay fantastic! and keep on inspiring!!! ^^  

Blog Kak Atie


Hana tak sure apa nick name yg sesuai.But since nama author akak Atie Zieya so Hana decide panggil kak Atie je lah... Hahaha sorry if you don't like it heheh ^^ This cute sister always rise spirit on me to keep blogging! Because of what?.Because kak Atie always drop comment on every each of my entry.Comment yg kak Atie tinggalkan selalu berunsurkan motivasi.Comel je kak Atie ni heehe ^^ Kenkadang bila Hana rasa give up nak berblog tiba2 kak Atie drop komen terus Hana bersemangat balik hahah! pelik kan? tapi tu lah,Kak Atie ni memang ada power boleh buat orang rasa motivated! heheh She's inspiring! ^^ and shining! Blog kak Atie dipenuhi dengan content yg awesome! dengan gaya penulisan yg bersahaja dan santai.She blog in english but easy to understand! *since I'm not a native speaker hahah but I enjoy reading her content.And she always have idea to motivate me! I don't know why *as I say... ,but it is! I always get excited to read her new entry! But sometimes she disappear for so long! *not so long but I feel like it super long because I always look up for her new entry ^^ She's fun! and easy to make friend! Honestly say,kak Atie is one of my favourite blogger friend.Heee :D She's travel a lot! and I'm jealous of it! Btw you can feel the vibe of Japan if you follow her entry! heheh... what's make it fun to visit her blog is we get to know what's great movie to be watched,her travel experience,her personal matter (diary of life) and etc... hahah to make it clear better you click Here then follow her Blog! (i order you to do it now!) hahah just in case if you don't done it! heheh ^^ btw dear sweet sister,thanks a lot for being part of my blog fellow,for being nice to my blog world and for the sweet wish on my b'day hehehe ^^ <3 also for calling me Hana-chan *since it my wish heheh ^^ how sweet you are :D touching itew... So sila follow laju2 blog kak Atie ^^ Confirm kena follow back! 


Penambahan :

Hana nak say sorry sebab lately tak ada mood nak jenguk blog.Tak ada lah busy mana pun... just buang tebiat tak nak melibatkan diri kat laman sosial.Hehehe plus Hana tengah take serious attention kat Baby Liya.Nak siapkan manuskrip... sebelum deadline,nak habiskan baca buku yg  Hana pinjam kat library lagi hahaha  mana lagi nak practise piano bagai tu *konon2nya nak mem'busy'kan diri sementara tak ada job tengah cuti SPM ni hahaha! So jawabnya hari ni baru ada mood nak bukak blog since semalam termimpi-mimpi warga blog hahahah! *cik Yan! Hana mimpi cikYan hahaha! so thank you to cikYan sebab suruh Hana bukak blog dalam mimpi hahah! kalau tak sampai ke tahun depan lah baru ter'post entri review part 2 ni hahaha... ^^ btw Thanks yg sudi singgah sini even Hana buat tak tau je... heheh ^^ Sorry kalau kat entri ni ada tersalah review ke tersinggung perasaan ke termengada ke... sorry tau! Sorry kalau lepas ni Hana hilang sekali lagi hahaha! korang mimpi2kan lah Hana supaya Hana tak hilang hahah! ^^ akhir kata Labayu!!! <3 

Klik sini untuk review Part 1 




Friday, 2 February 2018

Blog Review By Hana Part 1

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!

First of all,Hana nak ucap thank you!!! sangat2 kepada sesiapa yang sudi menjoinkan diri kat segment Hana pada 30 Januari lepas.^^ So hari ni Hana nak review blog  peserta2 yang baik hati tu :D Hana akan review semua peserta yang join pada tarikh 30 January sahaja *sorry kepada yg join pada tarikh lain... Hana hargai wish terlebih gula korang tu tapi apakan daya,mana lah Hana larat nak review semua kan? huhuhu T_T apa2 pun Hana dah masukkan semua peserta yg join tu kat bloglist Hana.so Inshaallah lepas ni akan rajin terjah blog korang heheh ^^ tapi review ni Hana buat slow2 sebab nanti fit sangat kat satu entri so hari ni adalah part satu yang bermula dari Kak Sha,Kak Azah  Sis Ika!  dan cik Yan ^^ *nebes pulak kite hahah takut2 tersalah review~


Blog Kak Sha


Kita mulakan dengan blog peserta pertama iaitu kak Shahida Dzulkafli yang selesa dipanggil Kak Sha ^^ Kak Sha merupakan part time blogger yang menjawat jawatan pustakawan sepenuh masa.Psstt! kalau nak tau Hana memang berminat gila kalau ada peluang nak jadi pustakawan.ehheh ^^ Kak sha ada dua orang anak iaitu Imani dan Amani.Comel pulak tu... kalau pinjam sehari buat teman main best jugak heheh ^^ Hana suka bebudak so memang rasa nak culik je kalau nampak bebudak! best kawan dengan kanak2 :D Ok... kak Sha ni rajin review novel dan produk.So kalau korang seorang yang minat membaca Hana recommend korang visit blog kak Sha.Kalau nak review buku pun boleh,email je kak Sha,whatsapp pun boleh ^^ .Klik SINI dan automatik anda akan terjun kat blog awesome milik kak Sha.Plus,Kak Sha ni peramah orangnya so kalau korang sejenis yang suka blogwalking,blog kak Sha memang pilihan terbaik untuk diterjah.Inshaallah kunjungan anda tak bertepuk sebelah tangan hehe ^^ So sila lah follow blog kak sha yang awesome tu!  Inshaallah korang akan terjatuh hati dengan hasil nukilan kak Sha yang selalunya berisi dengan info2 bermanfaat. :D Bagi Hana kak Sha boleh dilabel sporting so jangan segan silu tinggal jejak kat entri Kak Sha,mana tau boleh jadi kawan kan? :)  akhir kata,Thank You kak Sha atas ucapan birthday yang buat Hana tersengih sepanjang hari tu ^^ Hana dah masukkan kak Sha dalam bloglist Hana so Inshaallah lepas ni Hana akan rajin2 menyampuk kat mana2 entri kak Sha :) Thank you again!


Blog Kak Azah  


Kak Azah pula merupakan seorang blogger berumur 22 tahun yang Hana baru kenal dalam tahun ni ^^ Kak Azah ni boleh dikategorikan sebagai blogger peramah,baik hati,comel dan senang dibuat kawan.Haahah pada pandangan Hana,kak Azah ni seorang isteri mithali,ISTERI tau! so jangan pandai2 nak ngorat akak comel ni hahah *sorry terover pulak.btw Blog kak Azah ada macam2 tau! info menarik,kisah peribadi dan perkongsian yang bermanfaat.Plus,blog Kak Azah ni terlebih gula and comel na mati! Mula2 Hana visit blog Kak Azah,Hana langsung tak terfikir yang kak Azah dah kawin,rasa macam bloggernya sebaya Hana so hahah sorry sis! sebab sis nampak lebih muda berbanding usia.^^ heheh kak Azah ni rajin blogging dan blogwalking,hari2 rasanya kak Azah bukak blog.*bukan cam Hana yang malas mengalahkan unta kat padang pasir tu! huhuh ^^ so,cer komen sekali kat mana2 entri kak Azah,Hana boleh confirm yang korang kena terjah balik.hahah sebab kak Azah ni peramah orangnya,sesuai dapat award blogger friendly... so sila lah follow blog kak Azah untuk pencerahan hahaha ^^ Apa2 pun thank you so so much kak Azah sebab sudi join segment mengarut Hana.Memang boleh dilabel mengada je perangai Hana hari tu Hahaha... sorry kalau ada tersalah bagi info and so on... ^^ Bithday kak Azah  18 Januari tapi Hana baru je tau hari ni,so walaupun bulan januari baru je habis,Hana rasa sempat kot Hana nak wish Happy birthday jugak! semoga successful dunia akhirat :) keep on inspiring tau! ^^


Blog Sis Ika


Blogger seterusnya pulak berumur 20-an juga dan rasanya Hana baru kenal dalam tahun ni... blogger ni pun boleh tahan tahap ke'ramahannya.Means friendly! a.k.a rajin blogwalking.Blognya pun sedap mata memandang.Blogger active pulak tu! kiranya rugi tak follow blogger ni.^^ So sila klik SINI dan follow lelaju kalau tak nak tersenarai dalam golongan yg rugi tu hahah.Dekat Blog sis ni ada macam-macam tau! place review,movie review,book review dan segala jenis review yg sama waktu dengannya! Oh yeah!! haha ^^ plus jangan terkesima tengok follower blog sis Ika yg mak aih banyak gila tu! sebab sis ni dah blogging since zaman sekolah lagi,so kiranya blogger senior lah ni... mana boleh fight dengan blog senget Hana yg tak matang ni.hahah ^^  btw sis ni ada buat segment tau... so jemput join ya! support sis comel ni then geng dengan Hana,sebab Hana dah join! heee :D Anyway,Thanks a lot sis Ika sebab baik bagi wish manis  bergula pada hari istimewa Hana  ^^ sebaiklah Hana tak kena kencing manis hahah! apa2 pun Hana akan baca balik wish tu next year Inshaallah... keep going tau! keep inspiring and spread positive vibe! Good luck for your study and hopefully everything goes well as planned... keep stepping and make all the dreams happen ^^ Hana support sis Ika!!! (sorry memandai panggil sis hahaha)

Blog CikYan


Blogger yg seterusnya ni pulak,ya Allah! sportingnya berganda-ganda hahah! peramah yg amat! tak pernah sekali pun Hana kena ignore oleh cikYan hehe ^^ baik betul hati cikYan pegi wish Hana sampai 2 kali.hahah so dua kali lah Hana terharu haha ^^ serious say,korang kena terjah blog cikYan! komen je kat mana2 entri... mana tau boleh jadi kawan? :) Bagi Hana cikYan ni kawan alam maya Hana yg ada kuasa buat Hana tersengih sepanjang hari... macam hari tu,cikYan wish b'day Hana... hahah sampai ke hari ni Hana asyik tersengih mengalahkan kerang terlebih masak! hahah so thank you ya cikYan... so what's speacial about cikYan's Blog? cikYan suka post entri2 ilmiah yg bermanfaat.Kadang2 sampai buat korang sentap! hahah sebab dapat kesedaran lepas baca entri ilmiah cikYan.Bukan itu je,info2 yg bermanfaat,kisah peribadi,dan karya manuskrip pun ada! heheh plus cikYan ada buat segment BW so jemput2 lah menjoinkan diri ^^ blog cikYan memang macam2 ada! Jenguk2 lah blog cikYan,mana tau korang boleh terjatuh cinta pulak kan? haha sebab hasil nukilan cikYan sangat bersahaja dan senang hadam... Plus cikYan rajin join segment so kalau korang nak suggest kan cikYan segment korang pun boleh! cikYan layan je... heheh memandai je Hana ni kan? hahaha Senang cerita baik korang Klik je SINI then follow blog awesome cikYan. ^^ Apa2 pun Hana nak say thank you gila2 kat cikYan sebab selalu sudi support Hana :D Hana harap kita terus jadi kawan kat dunia blog ni ^^ and thanks jugak untuk ucapan birthday yang manis macam gula kapas tu ^^ Hana akan simpan dan baca every year pada tarikh 30 January ^^ semoga cikYan terus jadi blogger active,sporting dan bersahaja.Inshaallah Hana akan selalu terjah blog cikYan selagi Hana aktif berblog.




Sila lah follow blogger2 yg Hana dah tag tu klik SINI (kak sha) SINI (kak Azah) dan SINI (Sis Ika) cik Yan (SINIAkhir kata Labayu ^^ hahaha gediks pulak tetiba... hari tu kemain gangster sampai kena kecam haaha! and sorry kalau ada tersalah cakap dan ter'gangster tanpa sedar! hehe ^^

Untuk part 2 Hana akan review blog Kak Ana,kak Aida Hana,Kak Lz dan Kak Atie

 -------------------------------------------------------------------------

Sila follow jugak perserta2 yg join pada tarikh 31 January 2018 (Sebab Mereka Awesome!) and of course blogger sporting! ^^ *kalau tak takkanlah join segment mengarut Hana tu hahah!


  • http://www.sayidahnapisah.com/
  • http://nadhiewueen.blogspot.com/
  • http://bijak-ilmusihat.blogspot.my/
  • http://herlittlehome.blogspot.my/
  • http://nunuwahidah.blogspot.my/
  • https://thisni3zahata.blogspot.my/





Wednesday, 31 January 2018

Segmen Jari Jemari Menari Bloglist

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!

Jom pakat support segment pertama blogger Ika ^^ syaratnya sanang je...  


Klik banner untuk join :)




Komen Hana tentang blog sis Ika

Blog sis cantik dan sedap mata memandang.Hiasan simple dan tak sarat dengan unnecessary  things ^^  Hana suka cara sis Ika menulis... :) Tak pernah lagi tersedak baca blog akak heheh ^^ means semuanya ok! Dan benda yang nak di'improve mungkin kena letak scroll bar dekat blog archive sebab nampak panjang berderet.Sebenarnya tak perlu pun tak apa heehe sebab masing2 ada cara tersendiri.Tapi itu je suggestion yang Hana mampu since akak minta komen  untuk penambahbaikan blog.Everything just fine! Hana suka blog sis Ika *pssts! sorry tau kalau menyampah Hana memandai ber'akak-akak dengan awak hahaha* Maklumlah dah insaf tak nak jadi gangster dah! ok... ^^ akhir kata semoga segment ni berjaya dan berjalan dengan lancar!!! ^^ Good luck for everything and thank you sangat2 sudi join Hana punya segment kelmarin... ^^ 





Tuesday, 30 January 2018

Segment Sila Tinggal Jejak By Hana

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!



Assalamualaikum.:) Pada entri kali ini Hana nak buat segment versi suka-suki! Dan segment ni mudah je dan Inshaallah tak menyusahkan awak2 semua *tiada jaminan sekiranya anda memang anti dengan bendalah yg tak mendatangkan pekdahnya!* so kepada yg tak berminat sila tinggalkan entri ini secepat mungkin! ^^ *bukan apa takut2 ter'over dost menyampah dengan sikap tah apa2 Hana ni nanti tak pepasal kena unfollow hahahaa! boleh jatuh saham tu... sekian sesi mukadimah.







Syarat-syarat penyertaan



  • Sila tinggalkan komen anda pada entri ini (taip je lah apa2 kata2 motivasi yg menyedapkan hati Hana.Tak perlu panjang sangat dan harapnya tak pendek sangat... sedang2 je.) hahaha nak jugak dapat pembakar semangat sempena nak menyeru mood bloging yg tenggelam entah di laut pasifik mana.Plus,hari ini adalah hari lahir Hana so... (krik..krik..krik..) ^^ heheh nak wish boleh? 
  • Sertakan url blog anda bagi memudahkan Hana terjah balik 
  • Dah settle? anda boleh berambus dengan tenang hahaha ^^ *soorry tiba2 meng'gangster pulak! hahaha

Ganjaran


  • Semua yg komen kat entri ni akan diterjah semula blognya oleh Hana nanti.Hana akan komen kat mana entri peserta yg join tu sebanyak tiga kali.Dan kalau berkenan dengan  blognya Inshaallah Hana masukkan dalam blog list ^^
  • Beberapa peserta dengan komen yang berjaya buat Hana tersengih sepanjang hari akan direview blognya oleh Hana dalam satu entri istimewa.



Keterangan lanjut 

Segment ni Hana buat suka suki je! dan anda2 semua tidak perlu buat entri khas untuk memaklumkan warga blog tentang segment mengarut Hana ni.Plus segment ni hanya berlangsung pada entri ini sahaja jadi kalau sesiapa komen pada hari2 lain yg bukan pada tarikh entri ini dipost means kena ikut mood Hana lah.Kalau kena time maka on the spot lah blog anda diterjah semula :)



p/s: Barang siapa yg komen di entri ini maka secara official dia telah menjoinkan diri.Tapi jika anda tidak mahu terbabit sama sila mention awal2 nanti tak memasal Hana sergah blog korang tanpa kerelaan korang *ehh?? ada ke macam tu? hahaha Dan harapnya anda2 yg berkunjung ke sini baca notis ni takut2 nanti bila dah komen then Hana terjah balik,Hana pulak kena label stalker gara2 spam blog orang... huhuhu T_T macam2 betul andaian Hana.Maklumlah masih trauma buat segment tak jadi hari tu.So kena lah berhati-hati tahap gaban kan? kan? ^^ Harapnya korang tak terasa hati dengan ke'gangster'an semula jadi Hana tadi Ye ^^ Sekian- Selamat Bersegment!! ^^ Thanks sudi join ya :) Hana anggap satu rezeki kalau ada yg sudi drop komen ^^ 


-Hana cuma nak buat something rare pada hari istimewa ni :) sorry kalau rasa menyampah! Huhuhu T_T


                        Segment Tamat *January Dah Habis! huhuh T^T






Monday, 29 January 2018

Giveaway Azam Baru 2018 By Elihjapahar.com

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H O L L A !





Buat sekian kalinya Hana listkan Azam tahun baru Hana cuma kali ni versi sedar diri sikit!



  • Nak jadi rajin


Hana sekarang tengah cuti SPM tau! Malasnya ya Allah! Mengalahkan unta kat padang pasir.Hari2 asyik you tube,gelak2 macam org tak cukup sepuluh sen  lepas tu mengunyah tak sudah2.Hahaha so azam tahun baru ni Hana nak ubah lah perangai tak bermoral tu!  Nak jadi rajin serajin rajinnya.Ala2 wanita melayu terakhir tu... heheh ^^ (tong sampah weh!) hahahah doa2kan lah betul2 jadi perfect ala2 wanita melayu terakhir!



  • Nak Siapkan manuskrip


Hana memang sejak sekolah rendah lagi minat jadi novelist.hahah kalau dikenang kembali,memang nampak senget jugak lah perangai Hana waktu zaman tak kenal Microsoft word.Hana punya semangat nak karang cerpen tu sampai Hana sanggup sakit2 jari pergi karang cerpen kat buku.Boleh tahan senget jugak lah perangai! Hahaha sebab dah lah guna pen lepas tu asyik tergaris-garis sana sini hahah nak guna liquid, Mrs.Mom pulak tak bagi! (So jawabnya bertimbun-timbun lah pagar kat buku tu) Habis je SPM Hana terus rangka idea2 zaman skolah dulu tu untuk siapkan manuskrip penuh dan hantar kat mana2 publisher.Kiranya inilah azam paling tinggi di dasar hati *cewah,ada gaya2 novelist tak?* heheh ^^ so semoga azam ni tercapai.Kalau mampu,nak siapkan manuskrip penuh sebelum hari perhitungan semula dengan Mr.SPM bulan 3 ni.




  • Nak jadi Miss On Time


Hana dah banyak kali explain pasal sikap tak on time Hana ni.Asyik lengah2kan je.So tahun ni Hana berazam untuk tukar title Miss Always Late jadi Miss On Time! Nak start dari solat di awal waktu,Selesaikan daily routine seawalnya dan bersiap tepat pada waktu *acah2  presentable pulak! bersiap je lambat,tapi hasil boleh lah tahan,iras2 sailor moon gituw. ok sesuai sangat kalau bagi pelempang sekali!




  • Nak jadi blogger berjaya


Hana ada simpan impian nak kumpul duit melalui blogging! Konon-kononnya nak buat tabung belajar... (nak jugak merasa rezeki titik peluh sendiri even blogging ni tak adalah berpeluh mana-kecuali kau hilang akal pergi blogging tengah2 panas)Tapi apakan daya... belum sampai lagi rezekinya.Hehehe ^^ Blog Hana nampak senget dan tersangatlah tak matang so manalah sesuai nak ada blog domain dan approved by google adsense.T^T.Mungkin belum sampai waktunya lagi kot.. so pelan2 kayuh! For now,Hana blogging saja2 untuk memotivasikan diri sementara menunggu result SPM *cewah! pandai pulak aku buat ayat setelah sekian lama tak mengarang hahaha!* 





  • Nak Menang Giveaway ni! *ehh?!! (alang2 dah list biar cukup sampai 5) hahah


Sorry salah list.Hahaha ok sejujurnyalah kalau Hana join apa2 GA Hana punya semangat nak menang tu memang tinggi menggunung *.Fulamak!! ayat sastera sekali aku bagi hahaha.* Iyelah siapa tak nak menang kan? Mustahil lah tak menaruh harapan kalau join apa2 GA kecuali jenis yg suka support segment orang lah... *ke? Hana je jenis tak tau malu declare ni? Hahaha apa2 je lah.Nak label Hana ni materialistik  pun tak apa. Hana sedar diri je.*cewah gituw!!  So azam Hana tahun ni nak join banyak2 GA dan berjaya menyenaraikan diri sebagai salah satu pemenang.*dasar muka tembok!!!* hahahaha so encik penganjur sila pertimbangkan azam yang ni.heheh let me win this one ok?? *alah! Tak payahlah sentap sangat,Hana gurau jek... hehehe ^^ so kiranya kalau tak ada rezeki pun tak apa.Mungkin Allah nak bagi rezeki tu dekat orang yg lebih memerlukan.*psst! Sebab Hana kalau menang pun Hana guna duit tu buat beli jajan! Hahahha so Sila pertimbangkan betul2 sebelum kasi budak senget ni menang hahaha.Tapi Hana amat berbesar hati kalau ada rezeki kat GA ni :) *confirm terus jadi bimbo!* (tak ada jajan hidup tak lengkap hahah!) 




Sekian sesi berceloteh pasal azam.Harapnya inilah last time Hana karang topik ni.Huhuhu T__T sebab nampak je bersemangat karang panjang2 tapi end up susahnyalah nak merialisasikan sebuah azam.Hehehe ^^ Bukan main semangat lagi kalau benda yg mendatangkan reward! meterialistik sungguh budak Hana ni!! 




Thanks for visiting!! Semoga kita sentiasa terdetik hati untuk buat kebaikan.Jom support segment ni!! klik banner untuk keterangan lanjut! ^^ Menang tak menang belakang cerita janji dapat support sesama blogger kan? *cewah sesi membodek belum habis lagi ni! Hahhaha Hana Gurau je lah... :)






Giveaway Novel #MengintaiAkuDiNeraka


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!


بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيْمِ
اللهم صل على محمد وآل محمد
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُه


(klik banner kalau nak join)

Giveaway ini dianjurkan oleh www.mohdnoorshawals.com dengan kerjasama @jambukubest ...

Jangan lepaskan peluang ini!! Rebut peluang memenangi Novel dari Penulis Novel Islamik Thriller No 1 Malaysia!!! Ustaz Hadi Fayyadh...


Sunday, 28 January 2018

Segmen: Pencarian Bloglist By Aqilah Shahirah

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

HOLLA!







Jom pakat support segment ni! Simple je syaratnya.Rugi tak join! ^^ Nanti boleh bw sesama peserta :) So sila klik banner terlebih flawless tu lelaju!