Wednesday, 17 January 2018

Childhood Things


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 






Masa kita kecik mesti ada benda fun yg kita buat tapi malangnya bila dah tua ni dah takleh buat dah.Kan? Kan?





Hana's Childhood Things



  • Sikut belakang a.k.a dokong


Bila dah tua ni memang jangan haraplah nak kena dokong lagi.*ingat cita korea kah? Sobsobsob T_T so bila umur dah on the way to 18 ni memang tiba2 sebak bila mengenangkan childhood.Dulu Hana selalu kena dokong (Sebab ringan) 


  • Games


Antara game yg Hana selalu main waktu kecik ialah game kejar2,sorok2, and london bridge.Eh.. * main kawin2 jangn lupa list.kahkahakah pengantin perempuannya haruslah Hana.*low class lah jadi pengapit.Hohohoh  So korang rasa bila dah tua ni,wajar lagi ke nak main semua tu? (Kalau nak kena label terenjat try ah) hahahahaha Tapi memang tak adil lah,salah ke kita nak release stress dengan cara tu.Tapi tu lah mentality manusia kita tak boleh ubah.


  • Mandi ramai2


Hahahahaha ini kalau dikenang memang boleh bikin stress.*stress mengenangkan kesengetan diri.Hahahahah Hana bukan sekali dua mandi ramai2 dengan cousin2 Hana,banyak kali~ tak terhitung dek jari.So ada tak rasa nak try buat lagi? *Astagfirullahalazim...


  • Imaginasi


Ok.Hana dengan imaginasi memang berpisah tiada.Sekarang pun Hana still berkebolehan tu.Tapi tak se'ekstrem watu childhood dulu lah.Dulu Hana siap boleh bercakap dengan penyapu lagi.*kahkahkah





Kalau korang ada nak share pasal childhood korang yg of course lebih awesome dari Hana sila jngn segan silu menyampuk kat ruang komen.^^ and.. Let me know if you want to be in my bloglist~ ^^ Ok bye! Hana OTW nak pergi library ni... 




Sunday, 14 January 2018

" HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



www.sishawa.com

Hai awak awak semua. Kalau nak tahu SIS HAWA sedang meraikan ulangtahun blognya yang pertama sekarang ini. Awak semua turut di undang untuk memeriahkan lagi suasana dengan menyertai contest HAPPY BIRTHDAY SIS HAWA DOT COMyang awesome!

Contest ni terbuka pada semua blogger Malaysia dan hadiah yang di tawarkan adalah sangat-sangat lumayan. Antaranya,WANG TUNAI $$$ dan lain-lain hadiah sampingan yang menarik dan best!! Seramai 10 pemenang akan di cari dan hadiah akan di tambah sekiranya jumlah peserta berjaya melepasi sasaran yang telah di tetapkan.  


SYARAT UNTUK MENYERTAI
1. Buat entry yang bertajuk - " HAPPY BIRTHDAY SISHAWA DOT COM "

2. Follow blog SIS HAWA dan SISHAWA DESIGN

3. Follow semua blog dan IG milik sponsor yang terlibat dengan contest ini:

FOLLOW BLOG ( Wajib!! klik icon untuk follow) :
         

FOLLOW INSTAGRAM (jika ada akaun IG)

6. Copy paste semua code di bawah ini dan masukkan ke dalam entry tersebut.

7. Publish entry dan tinggalkan URL ENTRY , URL IG bersertaEMAIL ke ruangan komen di bawah.

8. Share entry contest ini ke facebook masing-masing berserta dengan hashtag #sishawadotcom

Senarai semua hadiah akan di umumkan dalam masa yang terdekat. Yang pasti, hadiah untuk contest kali ini akan ada wang tunai $$$$ untuk di rebut. Tunggu apa lagi, jom join segera beramai-ramai.


CONTEST AKAN TAMAT PADA : 08 FEBRUARI 2018



Friday, 12 January 2018

Piano Lesson

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H O L L A !

Memandangkan Hana tengah cuti SPM,so macam2 ragam lah yang Hana buat kat rumah.Kejap meroyan nak belajar masak,kejap nak layan drama,kejap nak jadi ulat buku.... ha yang terbaru ni Hana tiba2 terfikir nak belajar piano.

Mr.Father seorang guru sains merangkap guru muzik secara sampingan.So kat rumah Hana ni macam2 alat muzik ada.Guitar,keyboard,flute... so Hana terfikir lah,why not try something new? *ewah ayat acah2 bimbo gittchu! hahaha gurau jek! 

Hana kalau dah semangat nak buat something sekarang jugak Hana akan buat.Tapi once dah give up,susah betul nak go on.Hadoi...  nak dipendekkan cerita Hana sekarang ni bukan main bersemangat lagi belajar piano kat youtube.Stress jugak lah as a beginner... tapi rasa puas bila dapat ikut irama lagu dengan betul dan merdu.

Peter Plutax adalah favourite youtube channel yg Hana selalu refer untuk belajar piano.Hana pernah belajar lagu a thousand year by Christina Perri waktu form 3 dulu *after pt3* then tetiba belajar balik ni dah tak ingat semua kod lagu tu~ hmm hmm hmm T_T 






Nampak quite easy right? tapi as a beginner macam Hana memang rasa struggle jugak lah nak follow left,right handed bagai.... huhuhuh T_T 



Thanks a lot sudi visit as usual.^^ Komen Pinkish bunny kalau nak masuk dalam bloglist Hana <3 heheheh ^^ salam jumaat awak :) dah alkahfi ke tu? 



Wednesday, 10 January 2018

giveaway #1 new year 2018 by cikyan


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H o l l a !

Hana baru terbuka hati nak join segment.Entahlah kenapa tiba2 semangat nak jadi blogger aktif heheheh.Alhamdulillah syaratnya simple mimple aje.

Review blog cikYan


Tak taulah iyanya satu kebetulan atau tak,tapi Cik Yan dengan Hana macam ada 'kemistri' pulak.Cik Yan suka membaca dan berimpian nak hasilkan karya sendiri.Minat menulis pada mulanya suka2 tapi lama2 tersemai sampai rasa nak siapkan manuskrip full.Kan cik Yan? hihih lepas tu tersama tanpa sengaja pulak yang cik Yan pun berangan2 nak buat mini library.Ok done bab ambil hati *ehh?.hehehe.Bagi Hana blog cik Yan dah ok sangat.Tak terlalu serabut dengan unnecessary things *macam biasa ayat Hana guna kalau nak review blog org* hahaha tapi memang betul lah kan,blog cik Yan tu dah ok,sebab cik yan suka konsep macam tu.So as long as cik Yan comfortable orang lain pun akan rasa comfortable jugak.Tapi kalau nak buat penambahbaikan,Hana cadangkan supaya cik Yan letak scroll bar untuk tempat komen dan blog achive *supaya tak nampak terlalu panjang.Kalau dekat tempat pengomen tegar tu rasanya tak payah kot nanti tak nampak pulak muka Hana kat situ memandangkan kedudukan Hana yg agak ke bawah tu *hohoho gurau jek.^^ apa2 pun good luck for your commitment.Jangan mudah give up.Lagi2 bab manuskrip tu.Bagi Hana ia satu impian yang akan jadi kenyataan kalau cik Yan teruskan.Biar lambat asalkan selamat.Buat sikit-sikit,lama2 berkembanglah idea nak go on.^^ Insyaallah~

Azam tahun baru

Hana dah buat entri khas pasal ni,tapi Hana rewrite balik lah,untuk peringatan diri skali gus.*yelah baru berapa hari new year dah tak sedar diri* hohoho .


  • Nak jadi Miss On Time

Sebab Hana lately malas na mampos! asyik jadi sleeping beauty je.Kerjanya makan tidur makan tidur je.So betapa diri ini sedang struggle nak jadi Miss On time!

  • Nak jadi ulat buku

Since tak tau nak buat apa kat rumah.So Hana decide nak acah2 budak baik.hahahah biarlah nampak senget,janji tak nampak macam orang tak ada kehidupan.

  • Nak  tambah follower blog banyak2

Sebab Hana ada penyakit ' suka tengok nombor banyak2 ' Makin meningkat follower makin senget agaknya budak Hana ni.hohoho so elak-elakkan lah diri dari menjadi follower blog ni,unless nak tengok penyakit tu makin kronik.hohohoh.Taklah,kalau awak follow rasanya makin bahagia ada lah... heheheh ^^


Ok done bab azam.Untuk huraian panjang berjela sila klik SINI








Jom klik banner di atas kalau nak join Hana.^^ Baik cepat sebelum CikYan tamatkan segment :)


Tuesday, 9 January 2018

Percubaan Menjadi Ulat Buku


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Sejak dua tiga menjak ni Hana kerap singgah library untuk pinjam buku.Maklumlah tengah mereput kat rumah.Eloklah timba ilmu kan? Plus,Hana sedang cuba untuk buat koleksi bacaan sikit2.Kononnya nak buat mini library kat bilik sendiri.


Hana ni tak ada lah minat sangat membaca cuma tak adalah sampai tahap jijik tengok buku.*amboi hiperbola kau!* Hahahah Just nak bagi tau kalau tak suka membaca memang tak bertahanlah jadi blogger  kan?.Plus Hana lebih prefer buku daripada drama tv.Entah lah kenapa... Susah betul nak into drama.Lagi2 kalau pasal cintan cintun.Grr... susah nak hadam.hahaha peliknya ada hati pulak nak jadi author love story.Btw,Hana prefer citer misteri tapi tak seram sangat plus ada selit2 love story... 


Errk... dah terpesong jauh ni... Ok balik pada tajuk.Hana pinjam 4 buah buku kat library hari tu.Pastu bila dah tarikh kena pulang balik,ha gatal pulak nak pinjam lagi... hem... so jawabnya berulang aliklah kita ke library... Driver setianya haruslah Mrs.Mom... Bila dah ada adik nanti mesti terasa diabaikan... hemm... *_*



So this is the book that I borrowed. *awesome tak? #Buku pinjam je









Yang ni pula buku yang Hana already own.Kumpul siket2 jek ^^









Thanks for visiting! I'm glad that you came :) btw Hana lately memang susah sangat nak bukak blog.Bukan takat itu je,nak bukak lappy pun jemari ni berat semacam.Hari2 asyik menghadap phone je.Dah kronik sangat dah penyakit malas ni.Anyway good luck on your commitment ^^





Thursday, 4 January 2018

Fresh start ~

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


H o l l a !

Yeah it's 2018! Alhamdulillah~ I am not officially 18. Wuuuu... dah lapan belas dah  dak cengeng ni.hehe Cakap pasal cengeng untuk tahun 2018 ni Hana belum keluarkan setitis air mata langsung! Huhuhu Nampaknya determination untuk tahun ni Hana buat bersungguh-sungguh! Hohohoh... apa2 pun this is actually the second entry of my blog for 2018.But the first one already deleted.T_T entah lah kenapa.If you read my previous entry " Things I hate as a blogger " then you know why.... hohohoh In sha Allah yg ni tak masuk tong sampah...







Btw... Hana dah beberapa hari tak post any new entry.*cewah macamlah ada orang kesah!* hhohoh So kenapa ya?



  • Internet rumah kena potong?
  • Ke Mr.Father ubah password wifi since budak tak berapa nak on time ni selalu bangun lewat?
  • Atau Hana dah give up nak berblog?



Hohoho actually none of above~

Hana tak jumpa mood blogging.Hilang entah ke mana.Tertinggal last year kot... huhuhuh btw We always have a fresh start if we want.Soo... here I am.

Plus,Hana sedang struggle siapkan manuskrip Hana.Nak kena hantar sebelum bulan 3 ni.Haih! Idea dah on point,Imaginasi dah cenggini *ibu jari* Tapi tu lah... nak mengolah dia makan masa jugak.Kengkadang mood swing! Hilang terus semangat nak menulis.... hmm hmm hmm... Apa2 pun Hana tak paksa diri... I continue whenever I want.Sebab makin kita struggle makin kita stress.Ha! Bila stress maka hilanglah semangat nak go on! So... better slow and steady je kan?



Thanks for clicking in here <3 Saaayang awak! Nak satu komen,boleh? *mata kelip2 a.k.a muka mintak penyepak* heeee kengkadang Hana ni boleh tahan gediks jugak! so sila lah unfollow kalau rasa blogger sebegini sewajarnya pupus! Hohohoh btw Happy afternoon everybody <3 Tak pernah2 Hana post entry berceloteh di tengah hari buta.So... telan air liur tak tengok image pakcik google tu? 




Friday, 29 December 2017

New determination for 2018


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 






I listed out my goals for 2018.It have been on my draft since last week.So I think this night full of barokah *cewah* is the right time for me to share it all.^^


  • Be a little bit taller
Since being petite isn't so fun! And I found it hard for me to get stuff on the high places.Plus people think I'm 12 by looking at my physical. T_T 


  •  Wake up super early a.k.a do not continue sleep after Subuh (since I do not go to school anymore)
Stop being lazy! You have to finish the manuscript before get to meet Mr.SPM 


  •  Be more helpful
Since Mr.laziness starting to be my friend


  •  Less junk food
Because it not good for your health.Poor Mr.Tummy! Plus because I don't get any pocket money since I finished school.So dear self please less asking for money.


  • Rise some followers (Let's get about 400 something!)
Oh Yeah!! All the way to 1 thousand followers!


  •  Khatam quran *at least once
Because this year I don't khatam at all.*Blame Mr.SPM! *erk? better blame your iman first!


  •   Approved by Google AdSense
How to tackle this hard to get stuff huh?


  • Succeed on creating banner
 Since I planned to do segment to advance my blog world


  •  On time!
You know... I have to get away from title ' Miss Always Late!' 


  • More cheerful less nonsense a.k.a meroyan *or whatever u call.
Yup! I only plan to be happy all over the year of 2018.Shuh! shuh Mr.Sadness.I'm in relationship with Joy right now.





So thats it my determination for 2018.I don't think that's kinda nonsense.Because its my honest nawaitu.I'm going to rock it!!! Oh Yeah~




This is my last entry for 2017.So farewell year full of memories.You'll be  remembered! T_T and...as usual kalau ada apa2 benda nk diluah based on title.Sila jangan segan silu menyampuk kat ruang komen.^^ Tak rugi pape pun sebab Hana ni setia mendengar.*confirm korang tak syok sendiri.Hohohoh start dah mengarut dia~ Btw Thanks for your kindness <3  I mean thanks for clicking in here :)


Wednesday, 27 December 2017

On Time Challenge!

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Hana memang terkenal dengan sikap always late.Tak kiralah masa jadi victim Mr.SPM ataupun sesudahnya.Hana memang jarang sangat On Time! Tak kesahlah hal duniawi atau akhirat.Susah sangat nak On Time... Penyakit always late ni macam nak jadi barah dalam diri since Hana dah tamat zaman sekolah.Lepas subuh boleh pulak sedap2 tidur.Bangunnya waktu zuhur.*jangan cakap lepas zuhur sambung jadi sleeping beauty balik.hahaha tak ada lah sampai macam tu.Cumanya dah macam kitar hidup normal Hana pulak dah.Tidur jam 1 pagi bangun waktu zuhur.Gigih siapkan manuskrip kononnya~ Mrs.Mom memang hari2 dah membebel.Hana pun hari2 berjanji esok tak buat lagi.End Up... same things keep on repeating.Sampaikan Mrs.Mom dah lali.Untuk menutup rasa bersalah,Hana pun acah2 sweet lah,tolong basuh pinggan bagai.Hahahah tapi Mrs.Mom tak pernahlah marah Hana teruk2 *sebab tu lah makin menjadi-jadi... T_T








So Azam tahun baru Hana nak tukar title Miss Always Late jadi Miss On Time~ 
Memang susah nak buat.Tapi demi kebaikan Hana kena gagahan diri untuk berubah.Mula dari solat awal,bangun awal,dan settlekan daily routine seawal mungkin.So bila startnya? Hana plan dari 2 minggu lepas lagi,hahaha tapi sampai ke hari ni tak jadi2.Hmmm.... 

Anyway... Hana akan cuba berperang hasutan syaitan yg acapkali suruh Hana jadi Miss always late, *adoi... salahkan syaitan pulak... hahaha*  


Sekian sahaja dari Hana.Semoga kita semua sentiasa terdorong hati untuk berubah jadi lebih baik.... Thanks for visiting!!! <3


GIVEAWAY BY PRINCESS FAZZ

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 












H o l l a !

Hana ni pantang nampak perkataan segment,terus sergah dan join.Hohoho.Thanks akak gorgeous sebab invite Hana.Fefeeling pwincess je bila masuk blog akak.Hohoho.



Jom teman Hana join Give Away ni.Klik je banner comel tu. ^^ Alah kalau menang nanti kita roger2 lah... hohoho Hashtag Blogger support blogger~


Sunday, 24 December 2017

PLKN


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 







H o l l a !


Dup dap dup dap jantung Hana waktu check result PLKN

Sebelum tu memang rasa tak sedap hati.Hana tak nak masuk PLKN.Banyak sebab kenapa.Bukan sebab tak nak berbakti pada negara.*boleh kena saman tu! (berani mati mengaku) hohohh
Cuma... mesti Hana tak dapat tengok adik Hana membesar kalau terpilih PLKN.T_T 
Yelah PLKN kan 3 bulan.Nanti balik rumah,adik dah boleh merangkak dah... erk? Tiga bulan dah boleh merangkak ke? Mrs.Mom beranak pun belum.hohoh tapi memang banyak perancangn yang Hana buat untuk cuti SPM ni.Manuskrip tergendala " Prince Pencerap Langit" kalau boleh Hana nak settlekan sebelum ambik result SPM.So memang tak boleh buat apa lah kalau dah dalam PLKN.en?

Hadoi... so Hana ni tersenarai tak PLKN???


" Maaf anda tidak tersenarai... "


Huhu memang nasib baik sangatlah.Rasa nak jerit je waktu baca tu.Siap buat chicken dance lagi.hahaha punyalah Hana happy!

Alhamdulillah sangat Hana tak terpilih.Bolehlah Hana jaga adik! YEAH!!!



Thanks for visiting guys! Hana loves you... hohohh *pehal tetiba gediks ni? Heheh 




Friday, 22 December 2017

Broken Rules

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H o l l a !





Hana nak buat announcement ni.Hana dah langgar peraturan blog Hana.Sebab malam hari rabu lepas Hana langsung tak post apa2 entri.Petang tu teman Mrs.Mom shopping barang baby,penat sangat sampai tertidur lepas isyak.Tu yg terlanggar rules.Sooo.... Hana dah tak perlu bebankan kepala otak ni.hahaha lepas ni tak payah lah susah2 fikir nak post entri apa setiap malam. T_T


Btw,Hana still setia dengan passion Hana ni.Still trying to be a good blogger.Masih genggam cita2 untuk capai 1k followers.Hahaha Tapi tak akan se'struggle before.Hana akan letak gap untuk setiap entri Hana.Sekurang-kurangnya seminggu 3 entri.Mula2 nak letak 2 tapi kot2 lah... Tengoklah jumlah views blog awak tu macam mana... Hana,Hana... hahaha Plus,Hana akan cuba jadi reader peramah untuk follower Hana*yg of course lah Hana follow back*  hohohoh so Hana akan stay still dengan title blogger yg dah Hana pegang selama 4 tahun.Huh... lama jugak tu kan.Since zaman Hana gila dengan Frozen sampailah wujudnya Disney Princess Moana.hohoho Cumanya Hana baru start mengaktifkan diri selepas sah bercerai dengan Mr.SPM.Tu yg nampak slow sikit tu...





Thanks a lot for those who willing to sightseeing in here.Even there's nothing to be interest about.Btw,Hana hargai sangat komen2 baik hati korang.Itu yg buat Hana cekal untuk berblog.Hahaha Thank you! <3