Sunday, 20 May 2018

Mystery Giveaway by Flavnesz





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Hollaaaa!!!

Arghhh!!! Not updating blog for a week oh maiii!! too much dust here and there hahaha >_<
.
But alhamdulillah,Hana ada ja lagi ni.Tak berpindah ke alam barzakh pun :P hahaha ingat lawak ke?! T^T hehe anyway Happy Fasting Musleeem! :) Jom join GA super awesome dari blogger favourite Hana ni.Ngam2 tengah free2 hujung minggu kan?.Esok-esok dah start busy balik.So sementara free ni aa jum lah kita join secara berjemaah.>_<
.
Click the banner for more detail ok?! ^^


My first impression of kak Razanah's blog is Awesome! ^^ hehe honestly I love how she describe her feeling through words which sometimes related to me hahaha >_< So yah! I'm absolutely into her at the certain situation... And my favourite chapter of her entry is Chapter 75.Not really sure why?! but maybe because I been there T^T.hehe Anyway,Good luck on this GA dear kak Razanah.Hopefully it goes super Gempak!!! ^^

Sunday, 13 May 2018

Random Update


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Esok sekolah.Esok punya esok Inshaallah dah puasa dah.Yeahhh!! Who's excited to meet Mr.Ramadan?! ^^ heehe So before Hana lenyap ditelan arus masa dalam ke'busy'an seorang student *acewah* better Hana buat little update untuk blog ni.

Btw,mood menaip tak berapa nak on sangat lah beb *amboi level slumber ko* hohohoho :P So Instead of buat huraian berunsurkan ayat yang memenuhi kriteria KBAT Hana decided untuk share video bermanfaat yang sudah terang lagikan bersuluh dirembat dari YouTube.*takda masa sis nak buat video sendiri :P* 

Pengisian video ni ialah berkaitan dengan ceramah bulan puasa dari PU Azman.Korang-korang yang kenal PU Azman mesti taukan berapa skala sempoi Ustaz ni.>_< hehe seriously tak pernah bosan dengar ceramah beliau.So kalau nak tolong isi tabung pahala Hana sila lah klik play button di bawah ni.Kalau tak nak,klik kat Youtube pun boleh :P hehe *Tiada unsur membodek di situ ya* hohoho  >_<





Jom! Jom! Cari ilmu dalam video ni.^^

.

Selamat menyambut bulan Ramadan kepada korang-korang yang beragama Islam.^^ Semoga Allah kasi chance kat kita untuk bertemu dengan Mr.Ramadan lagi sebelum sempat Malaikat Maut say 'Hello' T^T Inshaallah... Anyway,fighting for a better tomorrow ok?! ^^ k.bye! Esok skolah >_< Tak sabar nak sambung mimpi semalam ~Zzzzzz

Wednesday, 9 May 2018

Motivation words #7





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



You know what?,

Life has so many ways of letting us down.
.
People are always gonna try hard to make you feel worst.Trust me,They gonna try! They gonna try hard... :') They gonna say that you're not good enough and never deserving of this... of that... of love,of dream and whatever you hope would become true!
.
But the fact is you deserve everything in this cruel world.^^ yes you are! 
Just sometimes you need to put an heaps of effort for it!
.
.
Positive mind triggered when you block your overthinking sense.

Stop over thinking of something that already happened in the past! Because it is in the Past! Say that again " It's in the past! " It can't be changed anymore!

Instead,

Just focus on the future,keep on spreading the love and shut them out with your kindness! Then it will lead you all the way to a never ending happiness! <3


Got that?! ^_^ *If yes.Then comment I got it! hahaha :P


Selamat Mengundi kepada anda-anda yang dah cukup umur tu!! ^^ Pilih dan pangkah elok-elok tau!! Lima tahun tu lama T^T hehe anyway good luck on your commitment!!! :D


Saturday, 5 May 2018

Balik Kampung Giveaway by Her Little Guilty Pleasures




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!!!

Hana join segment GA dari seorang blogger yang rajin terjah back sini everytime Hana buat jejak kasih kat blog dia.Hehe So introducing our segment organizer " Kak Farah " ^^ Hehe Hana kenal kak Farah since zaman Hana baru tamat SPM which is akhir tahun 2017.^^ It's quite long right? since it's already May now! huaaa >_< Hopefully kak Farah keep on blogging till forever,so I do not lose one of my favourite writer.:3 Heheh Anyway good luck on your commitment!!! ^^ 
.
So guys! please click the banner above and support this awesome segment ok?! ^^ *warning!! it's a must!! haha >_< So hit the banner now!! :P


P/S : Sorry kak Farah,seems like I'm not close enough with you to get to know your favourite voices for the past 8 years.Huaaaa T^T Big Sorry for the missed question :(

Friday, 4 May 2018

New Life as a Pra-U student



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Menjadi student pra-u bermaksud Hello " unendless duty " Bubyee!! " Laziness " hohoho T^T sila lah brain :P
.
Misi Hana sekarang bukan lagi nak pikat hati Mr.SPM tapi nak goda Mr.STPM habis-habisan hahah! :P sebab inilah peluang terakhir Hana untuk melayakkan diri ke Universiti ^^.Bila lagi nak pulun kaw-kaw kan? hehe sis tak sanggup nak repeat :P So yah! Setahun setengah bukan lama pun.Tik tok tik tok! ehhh?? Dah graduate Form 6..Hehe =3
.
Minggu ini bermula dari hari rabu lepas adalah hari pertemuan rasmi Hana dengan Mr.STPM.So sepanjang 3 hari taklimat,apa yang Hana difahamkan ialah,masuk form 6 shortcut terbaik untuk layak ke Universiti.:3 Bukan nak kempen ke apa.Just nak share pengetahuan yang Hana dapat ja.^^ Kalau korang pilih Diploma korang terpaksa bertungkus lumus selama 3 tahun baru boleh berurusan dengan Universiti.Kalau masuk Matrik pulak,tenaga korang akan dikerah dengan sekerah-kerahnya macam ala-ala Universiti.Tapi kalau masuk form 6,masa pengajian adalah sangat singkat at the same time jimat kos.And surprisingly,Mr.STPM ni rupa-rupanya pilihan utama dalam saringan untuk masuk Universiti sebelum merujuk kepada channel yang lain tu.Even nak apply university luar negara pun,STPM akan diutamakan compare than Matrik or Diploma.
.
Hakikatnya memanglah sijil stpm kelihatan murah dari segi nak mendapatkan kerja.Tapi ianya sangatlah mahal kalau digunakan untuk sambung degree.^^ Itu yang cikgu Hana sampaikan lah.Hana saja nak retweet sepicing ilmu yang Hana dapat tu ja :3 
.
So yah! Target terbaru Hana adalah nak capai 4 flat.>_< Amboi!! agak-agak layak tak?! :3 *dah buat mesyuarat dengan kepala hangguk ni tadi,tapi dia kata layak tak layak kalau dah tekad tu tinggi kau paksa ja diri tu bagi layak!!* hahah thanks for the cooperation dear kepala hangguk! :P 
.
Jadi minggu depan Hana dah busy dengan orientasi sebagai persediaan untuk bermesra alam dengan Mr.STPM.Huhuh serious say,baru tiga hari jadi hakak form 6 dah rasa lemau semacam.Maklumlah dah telebih bertapa kat rumah en? so hadap ja lah kesengsaraan nak bangun awal sebelum subuh,malam-malam sibuk stresskan diri nak match-kan baju bagai haha.Oh ya! Kitaorang tak pakai uniform sekolah tau.hehe nama ja form 6 tapi sebenarnya kitaorang punya cara pemakaian dah ala-ala kolej.Isnin pakai baju formal,selasa baju sukan khas,rabu baju uniform kokorikulum,khamis baju korporat atau batik then Jumaat pakai baju formal semula.Yang paling best tu,handphone boleh bawak weh!!!! hahaha :P sis terharu tambah jakun sekejap :') Selama ni,kemain ketat lagi peraturan sekolah yang nak kena hadap.Now on,laptop pun boleh sumbat masuk beg dah! Tak adanya lagi nak main sorok-sorok dengan makcik tukang sapu ke mak cik kanten ke haha :3 Then tak lah sis diserang penyakit gabra bila tetiba kena balik awal or ada kelas tambahan and so on.Kan? ^^ So apa yang boleh Hana simpulkan ialah,Best giler masuk form 6!!! 



Hakak form 6 terPoyoo
sedunia :P


.
Sekian.^^ btw,korang pun mesti ada komitmen sendiri kan? kan?! So,chaiyok! chaiyok! <3 


Wednesday, 2 May 2018

Motivation Words #6







بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dream isn't just a wish,
But it's a promise that meant to be fulfilled...


While you are waiting for things to happen,others out there are making things happen.Whatever that may be  " fitness goals,career goals,friendship goals,akhirat goals... etc.

You can't " wish " and expect everything will magically happen.
Be proactive about your life and intentional with your decision! That's it when you'll actually start DO things.

So,

Start from now on,don't just wish,but Let's make it happen awesomely! 
.
- What's your current life goals? Mine is cheering my parents today,tomorrow and forever more  <3  

Alhamdulillah,Hana dah selamat mendaftarkan diri sebagai student Pra-U pada pagi tadi ^^.Yeahh!!! Excitednya nak belajar benda baru >_< So new Mission officially begins!!! ^^ 

Wednesday, 25 April 2018

Segment Her Anniversary by Nurzariniismail



بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

First of all,Hana nak buat pengakuan atas jenayah tidak menggunakan social media Facebook dan Twitter sejak bertahun-tahun lamanya.hahaha agak-agak hukuman apa yang sesuai untuk jenayah ni? :P 
Heehe secara jujurnya Hana hanya main Instagram pada masa-masa goyang kaki dan itu pun hanya tujuan untuk scroll2 sana sini supaya tak ketinggalan dengan benda-benda viral lagi hot and spicy.Hahah (Sis jujur ja T^T) Honestly,last post Hana adalah pada tarikh 24 March 2017.(Ishh... ish.. ish... bersawang! beb! haha >_<)
.
So dengan ini,Hana ingin menyusun 10 untuk meminta maaf kepada penganjur segment ini atas jenayah yang tak bertauliah tu.Hehe *peace! =3 Btw,Hana dah follow instagram akak.^^ *jangan request follow back Hana tau! hahhah nanti kena ignore :P

Hehe maaf sebab main bantai ja join tanpa ikut syarat sepenuhnya... huhhu :')  so kalau tak bertuah kat segment ni pun tak apa... Hana redha siap-siap! hahah janji dapat support akak penganjur segment ni yang suka terjah blog Hana secara istiqomahnya tu.Hehe ^^ Big Thanks to akak penganjur segment! 
.
Sekian =)


Monday, 23 April 2018

Afraid of changing~





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Dari kiri = Biby bakal ustazah yang mudah terhibur at the same time cepat touching,Misha kpoper tegar a.k.a pendengar setia yang friendly gila-gila!,Fatin a.k.a Miss World Arabic Fighters merangkap Princess kuat makan,Hana a.k.a Chie si Bimbo berhati Gangster yang suka ajet-ajet bagus!,Tira si pencetus gelak tawa dengan level setengah tiang tahap kaw-kaw,Udin si wajah jambu merangkap satu-satunya kumbang dalam group Arabic fighter! ~ Surprisingly setahun selepas itu,group kitaorang berkembang dengan kehadiran Sherry yang suka bercakap ala-ala Dato' Fadzilah Kamsah,Juna yang masuk air dan pakar mengenai kisah-kisah orang gila di mana-mana pelosok dunia dan Dura si gadis Complex tapi baik hati.

Honestly say,they are those person that I yearn the most right now,yesterday and maybe tomorrow.:') They know my tears,they know my weakness,they know how to cheer me up... and most importantly they are always beside.



Sambung study nanti semuanya takkan sama lagi.
.
Bila dah biasa sekaki mesti lain gila rasanya bila dah berpecah.:')
.
It's not about ' Siapa tinggalkan siapa? ' but it's all about dare to risk it all by grab all those chances ahead!
.
Diaorang semua rata-rata nak sambung study kat Nilam Puri kelantan.While me,staying here at my comfort zone.
.
Maaflah... Hana ja kot yang emo lebih-lebih... :') sebab Hana afraid of changing!
.
Pasti akan jadi kekok bila diaorang tak ada nanti... ya lah,kita dah terbiasa semsama.Pergi bilik study semsama,pergi toilet semsama,berarak ke padang seiring dan sejalan,bergerak ke library secara berjemaah,tak ketinggalan ke tapak perhimpunan pun manja nak semsama jugak! Hehe and best part of 'semsama' are masa redah hujan... kena kejar dengan anjing... membawang bawah pokok mangga,bermesyurat agung di surau,scene betulkan tudung lepas solat... T^T huaaaaaa!!! *Siapa potong bawang ni?!! Hohoho 
.
Hana tak suka bendaalah rindu-rindu ni... Menciii ahhh! T^T sekarang pun dah rasa pedih! Apatah lagi nanti bila Hana sambung form 6 dekat sekolah yang sama then figure out yang diaorang tak ada dekat sebelah.T^T
.
.
Tapi apa nak buat kan?! ^^ resam hidup... Benda yang kita harapkan takkan berlaku,itu lah yang akan jadi.So,nak tak nak! Kita still kena hadap! :') Bukan sekarang,nanti-nanti pun benda ni akan berlaku jugak!
.
Sigh!


#SilaLahStayStrong! Haha :'D K'bye! nak sambung berhuhuh ~


Wednesday, 18 April 2018

Motivation words #5




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


I crave spontaneous adventures... It keeps me on my toes and excited for life! Even if it's something simple like breakfast at midnight or a random hike or star gazing or making shapes in the clouds.I just love taking in the moments! 
.
.

What's your favourite adventure? Mine is smile to the random people especially stranger haahaha sounds lame! >_<

Tuesday, 17 April 2018

Teenage Standard Problem




بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Holla!

Lingkungan umur macam Hana ni adalah titik permulaan untuk mendewasakan diri dengan masaalah-masaalah duniawi.Bermula dari aspek fizikal,mental,rohani,jasmani dan bendaalah yang sama waktu dengannya.*Oh yeahh kan?! Hahaha sila lah brain! :
P
.
.
Fake friends lah,fatah hati lah,fake hope lah dan segala mak nenek yang korang sendiri pun tahu.
.
Hmm.... hm... hm... T^T 
.
Kalau tanya Hana,now on boleh lah nak eksyen " Sorry! I'm happy with my life.Those listed are unwanted! " Hahaha.But! Sigh!! Hana tak faham sangat apa bendaalah yang Hana sendiri listkan tu hahaha ^^ Perit sangatkah nak handle? Adakah setaraf masaalah negara wawasan 20-20? :3
.
Mungkin sebab Hana ni spesis yang tak suka nak koner kiri koner kanan untuk perkara yang Hana tak determined sangat.Hana berpegang kepada prinsip " Impian adalah misi utama " So kalau apa-apa jadi sekali pun hidup ini dah dikira jihad.Impian tak kesampaian? Hana pergi dengan bermaruah.Cewahhh! Ada tong sampah tak? Nak muntah lak hahahah >_< But yah! Hana tahu Hana pelik! Pelik sebab terlalu obsess dengan impian.Pelik sebab tak se'tengkorak dengan geng-geng remaja Hana yang lain tu.
.
But macam mana kalau tiba-tiba kena kat batang hidung sendiri.Esok-esok kena fake friends tetiba acaner? 
.
Entahlah... :( The fact is Hana spesis yang malas nak brain siapa yang suka dan siapa yang meluat tu.Dan malas jugak nak ambil pusing sangat tentang manusia yang datang dan pergi... Sebabnya Hana sendiri pun tak pasti,adakah diri ini pernah jadi manusia talam dua muka dalam hidup seseorang? Adakah diri ini pernah menjadi bawang yang mencalar balarkan hati para netizen dalam tak sedar? Menjadi hater dalam selimut? atau mungkin ada yang dah terkena penangan fake hope dari dak gangster ni? Hmm... mungkin! =/  Jadi siapalah Hana nak menyalahkan mereka-mereka yang 'come and go' itu bila mana,mungkin diri sendiri lah puncanya.Kan? ^^ 
.
Tapi apa nak buat bila itulah resam hidup yang kita perlu hadap.Tak nak rasa perit? then doa-doalah mintak-mintak mati besok! kahkahakah >_< senang citer! (Pinjam ayat ustaz R kejap!) hehe
.
.
Solusi dia senang ja sebenarnya.Kena kamching kaw-kaw dengan our creator which is " Allah " :) .Letak Allah number satu then hidup awak takkan sensara,takkan rasa kosong,takkan tergantung sepi,even semalam belakang awak kena tikam kaw-kaw punya!,even semalam crush awak friendzone'kan awak,even semalam dah terdedah bff awak sebenarnya talam *bukan kuih bahulu* hohoh and even tak ada orang nak hulur tangan untuk awak buat " count on me challenge " T^T But percayalah... bila hubungan awak dengan sang pencipta dah kamching tahap dewa... awak automatically akan jadi spesis manusia yang berpegang kepada prinsip dan masa tu awak akan faham maksud ayat cliche " Allah kan ada :) " hehe dan! dan! dan... Ishaallah,akan sentiasa ada ganti untuk mereka-mereka yang dah selamat berambus dari hidup awak.Sob sob sob T^T *ni nasihat kepada diri sendiri ke pe ni? huhuhu :') 

.

But yahhh! Hana selaku manusia level iman suam-suam kuku memang tak terlepas dari simptom-simptom hilang ingatan yang sebenarnya diri sendiri ni yang patut di'kaunselorkan hahhaa :3.So kalau rasa advice ini mengandungi ayat-ayat yang berbaur ajaran sesat ke apa.. sorry tau! hehe =3 Maklumlah cita-cita nak ambil alih jawatan Dato Fadzilah Kamsah 10 tahun akan datang hohohoh.Kbye! :P 

segmen bloglist April


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Asalamualaikum semua. Jom join segmen blogwalking, boleh tingkatkan pageview + tambah rakan rakan baru.


klik banner untuk join sekaki!