Tuesday, 30 December 2014

Fokus Pt3!

Assalamualaikum! Hye there :)

Apparently 2014 is almost comes to an end... :( *How sad!

    

*Tik! tok! tik! tok!.Times goes so fast...  leave us whos is struggling to find the meaning of life.. (sigh!!) Dream? :) Even it's, too big! to reach... but for me as 'Hana' nothing is imposible if you never despair! 

Yes! I'm 'fall'
Fall!'
Fall!'
n'... Fall again :'( 

Maybe no one noticed ? kan? *because when you smile (all sadness of yours is disappear) When I just recalling the memory 'sweet sour ' of 2014*I think it's worse to remain >< 

But I'll talk to myself later. I'll persuade myself to be more tough ^^
 it's okey! I'll repair every single thing that I've done wrong!  'Be brave to step forward'

Hana will fokus on on the big big examination ' Pt3... ' Even that I'm not even ready yet to be a victim of en.Pt3. 

Ok! then... last but not least... Happy new year dear reader .

*Make sure that you make 2015 lebih Oh sem!! dari tahun ni, 


    
(Stolen from atok Google)

Special Thanks to Mr.Father! Thanks 'coz  fulfill my wishes! (Happy! Birthday *1 January!) *Innsyaallah 7 A akan ditunaikan! :) hohoho 'Innsyaallah...'


*Click link below for more interesting reading ^^



Happy new year!! *Cutii tambah seminggu (Yeahhh!!) :D : D * wide smile ><
-Sekian Dari Hana 




Thursday, 18 December 2014

SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist

Assalamualaikum! Holla semuaaa Just click the super awesoome banner for joining ya! ^^

               SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist

Pesanan buat Kak N

Semoga berjaya dalam menjayakan segmen ni! ^^ 

 -Jom Bantu Kak N cari bloglist january! :) -
#SalamKhamis dari Hana ^^

Tag

Wednesday, 10 December 2014

Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril

Assalamualaikum!  and Hye! reader ^^ Thanks for visiting my diary!




                           

Syarat2 segmen




  • Follow blog Blog Shahril, dan Like Fanpage Blog  Shahril Dekat Header :)
  • Seperti biasa klik banner untuk join :)




    • Buat entri bertajuk Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril Dan Backlink kan ke   Entry blogger Shahril.
    • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen blog brother shahril.
    • Link peserta akan diupdate dari semasa ke semasa .    

    • Let's support segmen ni :) 

      Thursday, 4 December 2014

      "Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik Iman"

      Assalamualaikum! Holla semuaa...
      Hana join segmen lagi & lagi!!! ^^

                                               




      Assalamualaikum! semua... bye! 


      Wednesday, 3 December 2014

      "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"



      Assalamualaikum
      Salam sejahtera buat semua.



      http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

      Syarat simple je:-
      1. Follow blog  (boleh tengok side bar) - 
      2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
      3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

      Copy coding yang disediakan.


      Always together!


      Assalamualaikum! semuaa... ^^ Holla ><
      Hari ni Hana mau story pasal kucing kesayangan Hana

      This is my Inkish! *bukan nama sebenar ><

                                 



                                       




      And this is my cutie D.O  :D

                                       

                                       


                                       


                 

      Sunday, 30 November 2014

      Segmen Blogwalking by A.S.

      Assalamualaikum! Holla semuaa!!


                         


      • a. Nama penuh : Siti NurFarhana Binti Idrus
      • b. Nama panggilan : Hana @ Cici
      • c. Tarikh lahir : 30 January 2000
      • d. Negeri kelahiran : Sabah
      • e. Tempat tinggal : Sabah
      • f. Anak ke :  2

      So  apa tunggu lagi let's jum klik banner . Yg specialnya  akan dapat cursor free!! *yeahhh!!!!!


      Thursday, 27 November 2014

      "Segmen: Happy Followers by Nunu Nonsense".

                               

      Assalamualaikum!!! Holla again! ^^
      Click the banner to joining! :D


           

      -Wassalam.Blogger Hana .G'nite! ^^

      Segmen Bloglist Cun December 2014 by Ekinnuar

      Assalamualaikum! Holla semuaa!! * Click the banner below for joining! :D


                           


      -G'nite friends!!!.Blogger Hana ^^

      Wednesday, 26 November 2014

      Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam


      Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014.
      15 Blog dicari untuk menjadi penyeri di sidebar blog Truly Love... 

      Syarat-syarat Penyertaan:

      1. Follow Blog Maria Firdz
      2. Add G+ +Maria Firdz 
      3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam"
      4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML;
      5. Publish dan hantarkan entry penyertaan di entry ini.

      Segmen ini bermula 25 November 2014 jam 12 tengah hari dan akan tamat pada 27 November 2014 jam 12 tengah hari.


      Jom support segmen ringkas ini...

      Segmen Bloglist Disember DJH 2014


      Assalamualaikum dan salam sejahtera.



      Pencarian bloglist bagi bulan Disember 2014 di Diari Jejaka Hangat bermula pada hari ini, 24 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 November 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

      Syarat-syaratnya :
      • Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Disember DJH 2014   
      • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
      • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
      Senang dan mudah kan?

      Mereka yang bertuah akan dipilih untuk masuk dalam bloglist DJH untuk bulan Disember dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Diari Jejaka Hangat  ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada. 1 Disember 2014.

      Kredit untuk Kak Mialiana

      Blogwalking By Imani



      Assalamualaikum

                                                 

      http://dyanimani06.blogspot.com/2014/11/blogwalking-by-dyan-imani.html
      imani.htmlhttp://dyanimani06.blogspot.com/2014/11/blogwalking-by-dyan-imani.html
                                               



      Syarat-syarat :

      • Buat satu entry yang bertajuk "Blogwalking by Dyan Imani !"
      • Follow blog ini (WAJIB) 
      • Copy code html di bawah ini dan pastekan di html post
      • Backlinkkan URL di ruang komen entry ini
      • Segmen ini akan tamat pada 20 Disember 2014
      • Segmen ini akan terbatal jika penyertaan kurang daripada 20 peserta





      -SelamatBersegmen! ^^

      Saturday, 22 November 2014

      Our Friendship Never End!

      Assalamualaikum.Saya Hana.14 tahun ^.^ Saya ni new blogger yg baru menjinak2 kan diri dalam dunia blogging yg sampai sekarang masih agak asing bagi diri kecil ini.Tujuan saya cipta blog ni adalah just mau introduce hasil kerja tangan Hana kepda sesiapa sahaja yg sudi membacanya ^^. Kisah "Our Friendship Never End!" yg Hana reka ni takda kaitan dengan kisah hidup siapa2 k'.Just reka2 ja'.Kalau ada ayat yg tk brapa best dibaca Hana menyusun 10 jari ya! *Pssstt! saya budak baru belajar >< Kalau rasa nda suka bila baca tu,klik ja button "x" yg sentiasa comel berada di tepi tab tu ^^ *easy! kan? kan? -Apa2 pun thanks sbb visit! ^^

      " Mini Story By Hana "
      - Our Friendship Never End! -


                               



      Bab 1 : Our Friendship Never End!

      "Mama! bila Ira takda ni mama janganlah pulak lupakan Ira".Kata gadis kecil itu dengan bibir yang sengaja dimuncungkan seakan meminta belas kasihan.Anak matnya sengaja dialihkan kearah lain kerana tidak sanggup hendak memandang wajah ibunya.
      "Kenapa pula mama nak lupakan Ira,Ira kan satu satunya anak mama".Jawab puan Sofiyah yang seakan tidak memahami perasaan anaknya ketika itu.
      Tiada balasan yang hendak dia katakan setelah mendengar jawapan dari ibunya.Hatinya pedih melihat ibunya yang seakan tidak kesah dengan kepergiannya ketika itu.Mulutnya sengaja 
      dimuncungkan sambil bersilang tangan kedada menunjukkan riaksi tidak puas hati.
      "Ira, asrama ja pun.2 minggu nanti Ira baliklah rumah peluk mama puas puas." 

      Mahu saja Puan Sofiyah tergelak melihat telatah anaknya yang buat pertama kali dilepaskan berpisah dengannya."Boleh tak Ira berubah jadi matang sikit?".Soal Puan Sofiyah dengan dahi yang berkerut seribu.Rasanya tidak tau apa lagi hendak Puan Sofiyah katakan untuk memujuk anaknya supaya hidup berdikari tanpa mengharapkannya.

      "Ira sayang! Ira taukan mama tak boleh lawan cakap Papa.Nanti jadi isteri derhaka.Lagi satu Ira pun tak boleh lawan cakap mama nanti jadi anak derhaka pulak.Nak? masuk neraka?"
      Ira menggelengkan kepalanya perlahan."Ha! kalau tak nak,dengar cakap mama ya!.Mama dengan Papa buat semua ni demi kebaikan Ira jugak tau!.Supaya Ira jadi anak yang rajin,hidup berdikari,nanti Ira tak payalah lagi susahkan mama."Jelas Puan Sofiyah lagi panjang lebar untuk menyakinkan anaknya.Akhirnya Qairah akur dengan keputusan Puan Sofiyah.

      Setelah urusan pendaftaaran asrama selesai,Puan Sofiyah pun mengiringi anaknya ke bilik asrama ditingkat dua dengan ditemani oleh Cikgu Ariani iaitu warden asrama perempuan.Cikgu Ariani menerangkan serba sedikit tentang penjagaan asrama Sekolah Menegah Kebangsaan Semerlah itu disepanjang perjalanan mereka menuju ketingkat atas.
      Cikgu Ariani di ajukan dengan beberapa soalan oleh Puan Sofiyah tentang  kawalan keselamatan asrama itu.Cikgu Ariani yang sudah lali dengan soalan-soalan yang bakal ditanya oleh ibu bapa yang menghantar anak mereka kesarama itu pun menjawab dengan petahnya seakan mengulang skrip yang sudah berkali kali diungkapkan.

      "Mama apasal buruk sangat katil ni ha!".Kutuk Qairah tidak berlapik setelah meletakan beg sekolahnya diatas katil tersebut.
      Hampir sahaja mahu terkeluar bola mata Puan Sofiyah mendengar ayat yang dilontarkan oleh anak manjanya itu.Puan Sofiyah tersenyum paksa memandang Cikgu Ariani yang pada mulanya berwajah manis kini sudah berubah wajah."Maaflah Cikgu,mulut dia memang macam tu.Takda insurans"Jelas Puan Sofiyah takut takut."Oh! takpa mulut saya pon dah lama tak bayar insurans" Balas Cikgu Ariani berbaur sindiran.

      "Kalau takda urusan lagi saya mintak diri dulu ya!".Kata Puan Sofiyah kepada Cikgu Ariani.Cikgu Ariani membalas senyuman Puan Sofiyah dengan mesra sambil menyambut salaman tangan Puan Sofiyah."Ira! kat sini jangan nakal-nakal ya! dengar cakap cikgu tu.Lagi satu..."
      "Jangan lupa solat,sebelum tidur ambil wuduk dulu akhir sekali cakap jangan main hentam".Kata Qairah memotong kata kata Puan Sofiyah yang belum sempat dihabiskan "Good girl".Kata Puan Sofiyah sambil menggosok-gosok kepala anaknya seperti selalu.Qairah memeluk erat tubuh ibunya seakan tidak mahu dilepaskan.Ada linangan jernih pada kelopak mata Qairah yang sedaya upaya ditahan daripada menitis."Apa Qairah ni,dah 15 tahun masih nangis nangis" sampuk Cikgu Ariani yang menyedari gadis itu cuba menahan air matanya daripada tumpah."Ololololo,anak manja mama ni!"Puan Sofiyah menepuk nepuk belakang anaknya."Ira good girl kan!" Bisik ibunya meminta supaya anaknya tabah.Sepanjang hidup Qairah itu adalah pertama kalinya dia berpisah dengan ibunya.

      Thanks 4 Read!.Leave your comment below ^^ stay tuned to the next chapter!  




      Friday, 21 November 2014

      SEGMEN: Kapas Putih December Bloglist

      Assalamualaikum! Holla!! Blog *tok! tok!! tok!

       jum2 ramai2 klik  banner kat bawah ni  ^^


         

      -Selamat Menjoinkan diri ^^ .Short entri!


      Segmen I Follow U By Blog Dieyla

      Assalamualaikum! Holla Semuaa!! ^^

       -BlogDieyla-

      Syarat - syarat penyertaan :
      1. Diwajibkan follow Blog Dieyla.
      2. Peserta harus like Fanpage dila, follow Twitter dila dan Follow Instagramdila(*wajib keatas yang ada account tersebut)
      3. Diwajibkan untuk tulis sebuah entry dengan tajuk "Segmen I Follow U By Blog Dieyla"
      4. Sila lekatkan banner segmen ini yang berlink ke entri ini didalam entri tersebut.
      5. Sertakan sekali nama-nama laman sosial yang korang nak suruh follow seperti facebook,fanpage,twitter,youtube,instagram,google plus dan sebagainya di dalam entri tersebut.
      6. Kemudian hantarkan link bagi entri tersebut di ruangan komen di bawah.


                      http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/segmen-i-follow-u-by-blog-dieyla_20.html                                                             Klik here ya!
      http://dieylapunyerblog.blogspot.com/2014/10/segmen-i-follow-u-by-blog-dieyla_20.html "


      -Wassalam.Bye!


      Tuesday, 18 November 2014

      SEGMEN BLOGWALKING NOVEMBER

      Assalamualaikum,Hello Blog!
      click banner untuk join! ^^

                                




      Nama Pena : Hana
      Link Blog : http://cicihana.blogspot.com/
      Negeri kelahiran : Sabah



      -Wassalam.Blogger Hana -

      " 1st Segmen Blogwalking By Cik Ash."

      Assalamualaikum,Hello Blog!


                                                       



      Syarat-syarat penyertaan:

       ♥ Follow blog Cik  Ash ( Wajib! ) *akan di follow back, Follow jugak Blog INI
        Add To Circle Google Plus +Cik Ash ;+ INI

        Like To Facebook Page 

          Penyertaan terbuka untuk semua blogger.
         Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Ash."
         Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini. 
         Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.

      Tarikh Tutup Penyertaan: 30 November 2014

      - Wassalam!.Short Entri ! ^^

      Monday, 17 November 2014

      " 1st Segmen Blogwalking By Cik Pelangi."

      Assalamualaikum...
      Holla!! Hari ni Hana banyak blogwalking kat Blog Blogger2 yg Hana follow.Hana ada terBaca post dari Kakak Blogger Mia Liana Blog Cik Pelangi ni ada buat segmen blogwalking *Hohoho semuaa segmen Hana mau ikut! >,< .Segmen ni habis pada 23 November 2014! 

      - Click kat banner comel  tu! untuk join ^^




      http://haidoonia-sayadisini.blogspot.com/2014/11/ist-segmen-blogwalking-by-cik-pelangi.html


                                                   




      -Syarat-Syarat Penyertaan- *Hana copy dari Tuan emPunya Blog! ^^
       " Cik Pelangi "
                                                        
       °Follow blog Cik Pelangi ( Wajib! ) *akan di follow back
       ° Buat entry yang bertajuk " 1st Segmen Blogwalking By Cik Pelangi."
        °Copy banner dekat atas and back linkkan ke entry segmen ini.
       ° Publish dan letakkan link entry anda di ruang komen entry segmen ini.



      So! sape2 nk ikut tu klik link kat atas tu ya! ^^ 

      "Segmen : Blogwalking by Syahirah Valiant #1"



      Assalamualaikum...
      Hari ni time Hana tengah blogwalking,Hana join segmen  Kakak comeyy ni Ira . 



      http://syahirahvaliant.blogspot.com/2014/11/segmen-blogwalking-by-syahirah-valiant-1.html




      - Wassalam! Short Entri! ^^
























































































      Wednesday, 5 November 2014

      Met My Cutie Pet!

      Assalamua'laikum... semuaaa!!
      Salam khamis.Hari ni merupakan hari k'7 zaman cuti persekolahan Hana *termasuk hari jumaat! ˘◡˘
      Disebabkan kebosanan sudahpun melanda diri ini! Cik Admin pun buat keputusan untuk tulis entri Blog! *I don't know what can I do! to  eliminate boredom.Hana pun ambil langkah inisiatif untuk story pasal kucing Hana "Pinkish!"




      So... kucing Hana,Comel kan? *kan? kan? kan? (angguk-angguk!)









      Ok' this is it
      ♡ Biodata Of Pinkish 

      °Nama Penuh : Pinkish Binti Jack
      °Tarikh lahir : 6 October 2014
      °Umur : 1 bulan
      °Tempat lahir : Dialmari rumah lama jiran
      °Dibesarkan di : Rumah  Hana
      °Jenis kucing : Albino
      °Favourite Thing : My hand *Tempat lepas geram
      °Hobi : Main,gigit tangan Hana, lompat-lompat,
                 main,main,main &main






               
      Bye! Bye! 

      Wednesday, 24 September 2014

      Tips Untuk Menghilangkan Stress!! By Iman Syippo!

      Assalamua'laikum Dear Reader,Hello Blog!
      Hari ni Admin agak stress *Pasal pelajaran . Harap maklum kepada sesipa yg tidk mengenali diri ini, " sebenarnya Admin seorang yg sangat lemah dlm math subject " Entah kenapa otak Admin ni X minat dengan number. Kalau cakap pasal Math Admin memang akan  "stress " Btw syukur jugak, sekurang- kurangnya Admin dapat gred C in my UPSR examination . *Please do not laugh!

      Ok'lupakan pasal tu... tapi Admin mau share 1 events yg membuatkan Admin betul2 berubah.Hari tu d'kat mathematics class teruk Admin kena marah oleh teacher math Admin... *Malu sesangat rasanya macam nk menyorok ja' kat bawah meja *Merah padam muka! bila Teacher tu marah2 admin,dia siap kata lagi "Kau ni memang nak kene Rotan!" makin seram sejuk admin bila Classmate admin tu kena rotan (kat tapak tangan) Time tu admin memang dah tk nmpak apa lagi di sekeliling! Admin cuba releks tapi tk boleh... dahi admin kerut seribu bila tengok pandangan cikgu tu *Takuuttt sangat So admin pon tanyalah kawan sebelah ( Bolehlah faham sikit2 >_< ) Tapi memang teruklah admin kena ceramah hari tu Kalau boleh admin harap sangt ingatan admin ni dilumpuhkan harap semuanya mimpi (Admin tau mesti satu kelas tengah gelakkan admin time tu *Maluuuu!!) Admin cuba untuk senyum,Yes I'm smile! but you will never know how hard for me to smile at that moment! It's hard, you know? Hati Admin patah dua sebb Admin tau,admin sedar sangt Admin tk akan layak masuk kelas pertama tu.. Admin tau Admin tidk setanding degn classmate Admin yg pandai2 tu.. (I do not qualify! *I know who I am... You don't  have to explan... ) Habis ja' class teacher tu tiba2there is another challenge! ( cici! cici! baju kau...*kata kawan admin... ) Alamak.... tembus lah pulak... *Sejenak admin terlupa tentang perut admin yg sakit tu... (Admin "sedang" ) faham2 ja'lah, geramnya bila diketawakan oleh budk lelaki... Tu lah sebbnya admin ni anti dengn budk lelaki...kalau lalu depn budak lelaki yg asing bagi admin *mesti admin akan tunduk (There are many reasons) Tapi apakan daya time tu Teacher math admin suruh admin duduk kat situ *Admin rasa yg diorang tu ketawakan admin sebb bila admin toleh, dorang semua sedang pandang k'arah lain

      *Maluu berganda! Ok'lah malas Admin mau story panjang2.  p/s : Lepas ja' kejadian tu admin akan pastikan sebelum masuk kelas math teacher tu Admin akan fahami betul2 (Sekarang ni Admin belajar secara online kat you tube dengn Cikgu Romie)

      Sebenarnya Admin post ni sebb mau share Video lawak Iman syippo ni ja'... tapi admin terlajak cakap. Enjoy the Video! ^_^    #Klik pause kat button Playlist music .#Besarkan screen video! Assalamua'laikum...




      - Sebenarnya Video ni dah lama keluar kat youTube . Admin share sebb hari ni admin agak stress ->_<


      Saturday, 20 September 2014

      Tutoriol Letak Favicon Comel Dalam Blog : Tanpa Edit Html

      Assalamua'laikum...
      Hello Blog! , Hye Dear Reader! *Keep smile is Sunnah!
      Hari ni Admin Hana wanna share a useful tutorial for you! " What it? "
      Read the post title...
      Mula2 Blogging admin nda' banyak edit post,tulis entri... tapi admin lebih banyak membuang masa dengan hias blog simple admin ni."Admin ni jenis orng yg sukakan kekiuttan jadi semua benda yg admin buat mesti kena kiuut, stationary kena comel & looks so pinky!.Colour hoxing fon kena pink & ada letak keychen comey2 di tepi penggantung tu...botol air kena pink,beg sekolah punn kena pink,buku latihan pun colour pink.. Looks imature right ? But it is a real me! you can not change me...

      Admin buat tuto ni pun sebb admin faham perasaan blogger yg tak pandai edit Html macam admin :'(  apa2 pun admin tetap nda' puas hati & tetap cari cara untuk dapatkan favicon comel .And finaly I got the step!

      Ok'stop talking to myself! *Peace...! - Let's Start -

      Admin tau... mesti korang semua dah tau tuto ni kan? kan? tapi admin post jugak sebb... admin rasa ada lagi blogger yg nda' tau -SabahanLanguageHere!-
      Hope ada lah kan...

      --- Jom mulakan Ikuti step ni k' ---

      -> Ok firstly, Blogger kenalah sign in Blog dulu...baru boleh start tuto ni *The most important step!
      -> Pergi Dashboard blog 
      -> Click layout
      -> Click edit ( di ruangan favicon )
      -> click choose file - tapi sebelum tu  kenalah download image favicon comel dulu 
      Just clik kat Sini k' lepas tu kalau sdah dapat.. click save!

      *Kan bertambah-tambah comey blog korang! *Easy right? smile. smile. smile. Give me a big smile!
      Harap menjadilah ya..! 


      - Assalamua'laikum >_< -



      Wednesday, 17 September 2014

      Kaze no stigma -> Tsuki Hana No Inori (Ayumi's Song)

      Assalamua'laikum,Hello Blog!,Selamat Bercuti kpda pelajar sekolah...!
      :D

      --> Ayumi Stigma Of The Wind!

      Stigma Of The Wind song,Tsuki hana no inori (ayumi's song)


      Sora Ni Saku
      Tsuki No Hana
      Ai No Hikari
      Michiru Taichi

      Kaze Takaku 
      Mizu Odoru
      Mori to tanoni ikiru yorokobi
      Hibiki A'u Kokoro

      Nai' Akaru 
      Ikusen no hiyo
      Yashashi kukagayaite
      Watashi Odorashite...

      P/S : kalau nak dengar lagu ni Blogger boleh click kat list songs Admin!

      -- Just It For Today! Assalamua'laikum --

      Thursday, 21 August 2014

      Niat Puasa Enam

      Assalamua'laikum Blogger! Harap para pembaca semua sihat Dan sentiasa dilindungi Allah *Aamin!
      Hari ni Admin Hannah ingin kongsikan "Niat puasa Enam" Memandangkan kita masih dalm bulan syawal So,apa kata masa yg ada ni kita beribadah (puasa Enam) Lagipun puasa ni cuma boleh dilakukan setahun sekali iaitu pada bulan syawal.Kita pun belum sure lagi dapat jumpa Bulan Ramdhan & Bulan Syawal pada tahun depan . Sementara masih hidup ni,kita penuhkan lah amal ibadah kita yg nda berapa mau penuh tu ^_^
      Bagi kaum Hawa,niatkanlah sekali dengan puasa ganti.Kan dapat lakukan 2 ibadah dalam satu masa >_< 
      Hari ni Admin " X " Pergi Sch,Sbb ada sukan.Admin nda suka bersukan.Lagipun Admin langsung tidak terlibat dalam apa2 acara.Tambahan pula My mother said "Than not do anything! better you study at home"   *Double Peace ! 

      Keterangan :
      Di bulan Syawal ini kita disunatkan untuk berpuasa sunat Syawal atau lebih dikenali di kalangan kita sebagai puasa enam iaitu puasa 6 hari di bulan Syawal, ianya boleh dilakukan secara berterusan (lebih afdhal) atau secara berpisah.Cara puasa sama ja' macam puasa pada bulan Ramadhan cuma niat ja' yg berbeza.

      -------------------------------------------------------------------------------------------------------


      Lafaz Niat puasa sunat enam syawal : “sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt “.
      <-- Atau -->
      Nawaitu Shauma Ghadin 'An Sittatin Min Syawwaalin Lillaahi Ta'ala.
      Maksudnya : Daku berniat puasa hari esok dari enam hari bulan syawal,sunat kerana Allah ta'ala

      -------------------------------------------------------------------------------------------------------



      --> Bagi kaum Hawa yg mau niatkan untuk puasa ganti sekali tu ni, niat dia :
      -----------------------------------------------------------------------------------------------------
      -     Lafaz Niat puasa Ganti :


       نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى 
      Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala 

      ------------------------------------------------------------------------------------------------------------

       Ok'lah itu ja' yg Admin mau Share hari ni,*Kepada sesiapa yg tergerak hati mau puasa sunat tu "Selamat Berpuasa!" -> Assalamua'laikum,Bye!


      P/S : Sebarang keterangan yg tidak difahami sila tanya Mr.Google atau boleh rujuk kepada ustazah anda!


      Wednesday, 20 August 2014

      Khasiat Membaca Ayat Kursi

      Assalamua'laikum,Blogger & Pembaca Blog.Hari ni Admin mau share tentang kebaikan & khasiat membaca ayat kursi. Sebenarnya Entre ni Admin copy 100% daripda Blog orng !  >_< .Tapi yg penting kita kenalah sampai menyampaikan kebaikan. Ok'Let's Started !

      -> Kelebihan Membaca Ayat Kursi :



      Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”




      1-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

      2-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

      3-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

      4-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.”

      5-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

      6-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.”

      7-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

      8-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

      9-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.”

      10-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.”

      11-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala Nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.”

      12-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”

      13-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.”

      14-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.”




      --> Guard your nakedness completely with it you will be protected from sin *Hohoho Broken English

      Khasiat membaca ayat kursi



      Ok'lah itu ja' Entre Admin hari ni... In syaallah kalau ada masa nanti Admin post pasal Syarat Menutup Aurat Dengan Sempurna . ^_^ Bye ! 


      Saturday, 16 August 2014

      Solat Sunat Rawatib

      Assalamua'laikum...Semua!,Hai Blogger ^_^
      Hope para pembaca semua sihat & sentiasa d'lindungi oleh Allah - Aaamiin... :)
      Hari ni Admin ingin kongsikan kpda Blogger & para pembaca semua tentang Solat Sunat Rawatib.Walaupun mungkin ramai yg dah berpengetahuan tentang solat ni tambahan pula kalau search kat google,memang ada banyak Entri & keterangan pasal solat ni.Tapi Admin tulis juga ni bukan sebb sekadar untuk menambah Entri,tapi untuk d'jadikan amalan pada Admin *amalan setelah mati .So nanti kalau Admin sdah *K.O (meninggal) then ada someone baca Entre Admin ni pasal solat sunat Rawatib ni dn dia amalkan,Admin pun akn turut dapat pahala.* innsyaallah Lagi pun kan makin berseri seri Blog Admin sbb Admin post perkara2 baik yg boleh dijadikan sbagai amalan.Tambahan pula *formal habis! >_<   kan menyampaikan sesuatu kebaikan tu suatu jihad.Nabi pun pernah kata (Sampaikanlah walaupun sepotong ayatku). Let's started! ...

      ---> Rawatib berasal daripada perkataan ‘raatib‘ yang bermaksud berterusan. Oleh kerana itu Solat Sunat Rawatib dilakukan beriringan secara berterusan sebelum dan selepas solat fardhu lima waktu <---

      --->Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunatBa’diyyah (selepas). Ia merupakan pendamping atau pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu. <---



      Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelum dan selepas Zuhur sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka” (H.R. Abu Daud & Tirmidzi)
      Ibnu Umar meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda; “Semoga Allah merahmati orang yang solat sunat Zuhur empat rakaat.” (Hadis riwayat Ahmad dan At-Tirmizi r.a.)
      Pada Solat Sunat Rawatib sebelum Asar (Qabliyyah) adalah dua hingga empat rakaat manakala selepas Asar tidak ada rawatib Ba’diyyah.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang solat sunat sebelum Asar 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan jasadnya dari api neraka” (H.R. At-Tabrani)

      Terdapat beberapa hadis yang menerangkan mengenai keutamaan Solat Sunat Rawatib. Jumlah yang mu’akkad (digalakkan) ialah 10 raka’at atau 12 raka’at, dalilnya:

      عَنِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّهُ قَالَ حَفِظْتُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَشْرَ رَكَعَاتٍ رَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْمَغْرِبِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْعِشَاءِ وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الصُّبْحِ


       Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah SAW tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaatseusai Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim, Bukhari)

      - Solat sunat Rawatib yang mu’akkad -


      1. Solat 2 raka’at sebelum solat fardhu Subuh.
      2. Solat 2 raka’at sebelum solat fardhu Zuhur atau Juma’at.
      3. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Zuhur atau Juma’at.
      4. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Maghrib.
      5. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Isyak
      ===>Kalau Blogger & para pembaca semua ada kelapangan lakukanlah solat solat sunat 12 Rakaa't Solat Rawatib yg lengkap.Kalau sibuk 10 rakaat pun  dah cukup. <===




                             
      - Cara mengerjakan Solat sunat Rawatib  -                                                                                                                        

      Niat :                                                                                                                                                                                      

            Semua perkara yg kita buat mesti disertakan dengn niat kan? (Tidak kiralah perkara baik atau perkara          jahat,mesti ada niat) Inikan pula solat kan2?   *Yg ni Admin malas mau tulis, so sila besarkan mata !                                                

                                                                                                                
                                                                                                                                 
                                                                                                                                                                   


      (Kalau rajah tu nda jelas sila search niat solat sunat Rawatib kat google)                                                        
      Surah yg disarankan oleh para ulama :                                                                                                           Surah Al-kafirun - Rakaa't Pertama
      Surah Al-Ikhlas - Rakaa't K'dua        
                    

      Peringatan:


      • Semasa melakukan takbiratul ihram solat sunat Rawatib, wajib diniatkan sama ada solat itu Qabliyyah atau pun Ba;diyyah.
      • Solat sunat sebelum fardhu Subuh dan sebelum fardhu Asar tidak perlu disebut atau diniatkan Qabliyyah.
      • Solat-solat sunat Rawatib ini tidak dituntut berjama’ah.
      • Solat-solat sunat Rawatib lebih utama dikerjakan di rumah.
      • Jika lebih 2 raka’at, lakukan tiap-tiap 2 raka’at satu salam.

      P/s : Keterangan yg ada pada Entre ni Admin banyak merujuk kpda Mr.Google.Jadi untuk keterangan yg lebih lanjut sila tanya ustazah anda! ^_^ *Peace!