Tuesday, 30 December 2014

Fokus Pt3!

Assalamualaikum! Hye there :)

Apparently 2014 is almost comes to an end... :( *How sad!

    

*Tik! tok! tik! tok!.Times goes so fast...  leave us whos is struggling to find the meaning of life.. (sigh!!) Dream? :) Even it's, too big! to reach... but for me as 'Hana' nothing is imposible if you never despair! 

Yes! I'm 'fall'
Fall!'
Fall!'
n'... Fall again :'( 

Maybe no one noticed ? kan? *because when you smile (all sadness of yours is disappear) When I just recalling the memory 'sweet sour ' of 2014*I think it's worse to remain >< 

But I'll talk to myself later. I'll persuade myself to be more tough ^^
 it's okey! I'll repair every single thing that I've done wrong!  'Be brave to step forward'

Hana will fokus on on the big big examination ' Pt3... ' Even that I'm not even ready yet to be a victim of en.Pt3. 

Ok! then... last but not least... Happy new year dear reader .

*Make sure that you make 2015 lebih Oh sem!! dari tahun ni, 


    
(Stolen from atok Google)

Special Thanks to Mr.Father! Thanks 'coz  fulfill my wishes! (Happy! Birthday *1 January!) *Innsyaallah 7 A akan ditunaikan! :) hohoho 'Innsyaallah...'


*Click link below for more interesting reading ^^



Happy new year!! *Cutii tambah seminggu (Yeahhh!!) :D : D * wide smile ><
-Sekian Dari Hana 




Thursday, 27 November 2014

Segmen Bloglist Cun December 2014 by Ekinnuar

Assalamualaikum! Holla semuaa!! * Click the banner below for joining! :D


                     


-G'nite friends!!!.Blogger Hana ^^

Saturday, 22 November 2014

Our Friendship Never End!

Assalamualaikum.Saya Hana.14 tahun ^.^ Saya ni new blogger yg baru menjinak2 kan diri dalam dunia blogging yg sampai sekarang masih agak asing bagi diri kecil ini.Tujuan saya cipta blog ni adalah just mau introduce hasil kerja tangan Hana kepda sesiapa sahaja yg sudi membacanya ^^. Kisah "Our Friendship Never End!" yg Hana reka ni takda kaitan dengan kisah hidup siapa2 k'.Just reka2 ja'.Kalau ada ayat yg tk brapa best dibaca Hana menyusun 10 jari ya! *Pssstt! saya budak baru belajar >< Kalau rasa nda suka bila baca tu,klik ja button "x" yg sentiasa comel berada di tepi tab tu ^^ *easy! kan? kan? -Apa2 pun thanks sbb visit! ^^

" Mini Story By Hana "
- Our Friendship Never End! -


                         



Bab 1 : Our Friendship Never End!

"Mama! bila Ira takda ni mama janganlah pulak lupakan Ira".Kata gadis kecil itu dengan bibir yang sengaja dimuncungkan seakan meminta belas kasihan.Anak matnya sengaja dialihkan kearah lain kerana tidak sanggup hendak memandang wajah ibunya.
"Kenapa pula mama nak lupakan Ira,Ira kan satu satunya anak mama".Jawab puan Sofiyah yang seakan tidak memahami perasaan anaknya ketika itu.
Tiada balasan yang hendak dia katakan setelah mendengar jawapan dari ibunya.Hatinya pedih melihat ibunya yang seakan tidak kesah dengan kepergiannya ketika itu.Mulutnya sengaja 
dimuncungkan sambil bersilang tangan kedada menunjukkan riaksi tidak puas hati.
"Ira, asrama ja pun.2 minggu nanti Ira baliklah rumah peluk mama puas puas." 

Mahu saja Puan Sofiyah tergelak melihat telatah anaknya yang buat pertama kali dilepaskan berpisah dengannya."Boleh tak Ira berubah jadi matang sikit?".Soal Puan Sofiyah dengan dahi yang berkerut seribu.Rasanya tidak tau apa lagi hendak Puan Sofiyah katakan untuk memujuk anaknya supaya hidup berdikari tanpa mengharapkannya.

"Ira sayang! Ira taukan mama tak boleh lawan cakap Papa.Nanti jadi isteri derhaka.Lagi satu Ira pun tak boleh lawan cakap mama nanti jadi anak derhaka pulak.Nak? masuk neraka?"
Ira menggelengkan kepalanya perlahan."Ha! kalau tak nak,dengar cakap mama ya!.Mama dengan Papa buat semua ni demi kebaikan Ira jugak tau!.Supaya Ira jadi anak yang rajin,hidup berdikari,nanti Ira tak payalah lagi susahkan mama."Jelas Puan Sofiyah lagi panjang lebar untuk menyakinkan anaknya.Akhirnya Qairah akur dengan keputusan Puan Sofiyah.

Setelah urusan pendaftaaran asrama selesai,Puan Sofiyah pun mengiringi anaknya ke bilik asrama ditingkat dua dengan ditemani oleh Cikgu Ariani iaitu warden asrama perempuan.Cikgu Ariani menerangkan serba sedikit tentang penjagaan asrama Sekolah Menegah Kebangsaan Semerlah itu disepanjang perjalanan mereka menuju ketingkat atas.
Cikgu Ariani di ajukan dengan beberapa soalan oleh Puan Sofiyah tentang  kawalan keselamatan asrama itu.Cikgu Ariani yang sudah lali dengan soalan-soalan yang bakal ditanya oleh ibu bapa yang menghantar anak mereka kesarama itu pun menjawab dengan petahnya seakan mengulang skrip yang sudah berkali kali diungkapkan.

"Mama apasal buruk sangat katil ni ha!".Kutuk Qairah tidak berlapik setelah meletakan beg sekolahnya diatas katil tersebut.
Hampir sahaja mahu terkeluar bola mata Puan Sofiyah mendengar ayat yang dilontarkan oleh anak manjanya itu.Puan Sofiyah tersenyum paksa memandang Cikgu Ariani yang pada mulanya berwajah manis kini sudah berubah wajah."Maaflah Cikgu,mulut dia memang macam tu.Takda insurans"Jelas Puan Sofiyah takut takut."Oh! takpa mulut saya pon dah lama tak bayar insurans" Balas Cikgu Ariani berbaur sindiran.

"Kalau takda urusan lagi saya mintak diri dulu ya!".Kata Puan Sofiyah kepada Cikgu Ariani.Cikgu Ariani membalas senyuman Puan Sofiyah dengan mesra sambil menyambut salaman tangan Puan Sofiyah."Ira! kat sini jangan nakal-nakal ya! dengar cakap cikgu tu.Lagi satu..."
"Jangan lupa solat,sebelum tidur ambil wuduk dulu akhir sekali cakap jangan main hentam".Kata Qairah memotong kata kata Puan Sofiyah yang belum sempat dihabiskan "Good girl".Kata Puan Sofiyah sambil menggosok-gosok kepala anaknya seperti selalu.Qairah memeluk erat tubuh ibunya seakan tidak mahu dilepaskan.Ada linangan jernih pada kelopak mata Qairah yang sedaya upaya ditahan daripada menitis."Apa Qairah ni,dah 15 tahun masih nangis nangis" sampuk Cikgu Ariani yang menyedari gadis itu cuba menahan air matanya daripada tumpah."Ololololo,anak manja mama ni!"Puan Sofiyah menepuk nepuk belakang anaknya."Ira good girl kan!" Bisik ibunya meminta supaya anaknya tabah.Sepanjang hidup Qairah itu adalah pertama kalinya dia berpisah dengan ibunya.

Thanks 4 Read!.Leave your comment below ^^ stay tuned to the next chapter!  




Wednesday, 5 November 2014

Met My Cutie Pet!

Assalamua'laikum... semuaaa!!
Salam khamis.Hari ni merupakan hari k'7 zaman cuti persekolahan Hana *termasuk hari jumaat! ˘◡˘
Disebabkan kebosanan sudahpun melanda diri ini! Cik Admin pun buat keputusan untuk tulis entri Blog! *I don't know what can I do! to  eliminate boredom.Hana pun ambil langkah inisiatif untuk story pasal kucing Hana "Pinkish!"




So... kucing Hana,Comel kan? *kan? kan? kan? (angguk-angguk!)









Ok' this is it
Biodata Of Pinkish 

°Nama Penuh : Pinkish Binti Jack
°Tarikh lahir : 6 October 2014
°Umur : 1 bulan
°Tempat lahir : Di almari rumah lama jiran
°Dibesarkan di : Rumah  Hana
°Jenis kucing : Albino
°Favourite Thing : My hand *Tempat lepas geram
°Hobi : Main,gigit tangan Hana, lompat-lompat,
           main,main,main &main






         
Bye! Bye! 


Wednesday, 20 August 2014

Khasiat Membaca Ayat Kursi



-> Kelebihan Membaca Ayat Kursi :



Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”




1-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

2-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

3-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

4-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.”

5-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

6-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.”

7-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

8-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

9-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.”

10-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.”

11-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala Nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.”

12-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”

13-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.”

14-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.”




--> Guard your nakedness completely with it you will be protected from sin *Hohoho Broken English

Khasiat membaca ayat kursi



Sunday, 10 August 2014

Frozen Compilation Of Songs










~ Let's release stress with me !

- Do you Wanna Built The Snowman By : Kristen Bell

Anna:

Elsa?

(Knocking: Knock, knock, knock, knock, knock, knock)
Do you wanna build a snowman?
Come on lets go and play
I never see you anymore
Come out the door
It's like you've gone away-
We used to be best buddies
And now we're not
I wish you would tell me why!-
Do you wanna build a snowman?
It doesn't have to be a snowman.

Elsa:
Go away, Anna

Anna:
Okay, bye...

(Knocking)
Do you wanna build a snowman?
Or ride our bikes around the halls
I think some company is overdue
I've started talking to
the pictures on the walls-
(Hang in there, Joan!)


It gets a little lonely

All these empty rooms,
Just watching the hours tick by-
(Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock)

(Orchestral)

Anna:
(Knocking)
Elsa?
Please, I know you're in there,
People are asking where you've been
They say "have courage", and I'm trying to
I'm right out here for you, just let me in
We only have each other
It's just you and me
What are we gonna do?
Do you wanna build a Snowman?



-For The First Time In Forever : Idina Menzel


Anna: 
The window is open, so’s that door I didn’t know they did that anymore Who knew we owned a thousand salad plates? For years I’ve roamed these empty halls Why have a ballroom with no balls? Finally they’re opening up the gates 
There’ll be actual real live people It’ll be totally strange Wow, am I so ready for this change 


'Cuz for the first time in forever There’ll be music, there’ll be light For the first time in forever I’ll be dancing through the night 


Don’t know if I’m elated or gassy But I’m somewhere in the zone 'Cuz for the first time in forever I won’t be alone 

Anna: I can’t wait to meet everyone! (gasp) What if I meet.. the one? 
Tonight imagine me gown and all, fetchingly draped against the wall A picture of sophisticated grace I suddenly see him standing there, a beautiful stranger, tall and fair I wanna stuff some chocolate in my face

But then we laugh and talk all evening, Which is totally bizarre Nothing like the life I’ve lead so far For the first time in forever There’ll be magic, there’ll be fun For the first time in forever I could be noticed by someone And I know it’s totally crazy To dream I’d find romance But for the first time in forever At least I’ve got a chance 

Elsa: Don’t let them in, don’t let them see Be the good girl you always have to be Conceal, don’t feel, put on a show Make one wrong move and everyone will know

Elsa (Anna): But it’s only for today (It’s only for today) This agony awaits (This agony awaits) Tell the guards to open up the gates (The gates) 

Anna (Elsa): For the first time in forever (Don’t let them in, don’t let them see) I’m getting what I’m dreaming of (Be the good girl you always have to be) A chance to change my lonely world (Conceal) A chance to find true love (Conceal, don’t feel, don’t let them know) 

Anna: I know it all ends tomorrow, So it has to be today 'Cuz for the first time in forever For the first time in forever Nothing’s in my way! 





- Love is an Open Door By ; Kristen Bell


Anna: Okay, can I just, say something crazy?
Hans: I love crazy!

Anna: All my life has been a series of doors in my face
And then suddenly I bumped into you


Hans: I was thinking the same thing! 'Cause like
I've been searching my whole life to find my own place
And maybe it's the party talking or the chocolate fondue


Anna: But with you
Hans: But with you
Hans: I found my place
Anna: I see your face


Both: And it's nothing like I've ever known before....
Love is an open door
Love is an open door
Love is an open door.


Anna: With you
Hans: With you
Anna: With you
Hans: With you


Both: Love is an open door
Hans: I mean it's crazy

Anna: What?
Hans: We finish each other's
Anna: Sandwiches
Hans: That's what I was gonna say!
Anna: I've never met someone
Both: Who thinks so much like me
Jinx! Jinx again!


Our mental synchronization
Can have but one explanation
Hans: You
Anna: And I
Hans: Were
Anna: Just
Both: Meant to be

Anna: Say goodbye
Hans: Say goodbye
Both: To the pain of the past
We don't have to feel it any more


Love is an open door
Love is an open door
Life can be so much more
Anna:
With you
Hans:
With you
Anna:
With you
Hans:
With you
Both:
Love is an open door
Hans:
Can I say something crazy? Will you marry me?
Anna:
Can I say something even crazier? Yes!



- Let It Go By : Idina Menzel



The snow glows white on the mountain tonight,
not a footprint to be seen.

A kingdom of isolation and it looks like I'm the queen.
The wind is howling like this swirling storm inside.
Couldn't keep it in, Heaven knows I tried.

Don't let them in, don't let them see.
Be the good girl you always have to be.
Conceal, don't feel, don't let them know.
Well, now they know!

Let it go, let it go!
Can't hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.

I don't care what they're going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.

It's funny how some distance,
makes everything seem small.
And the fears that once controlled me, can't get to me at all
It's time to see what I can do,
to test the limits and break through.
No right, no wrong, no rules for me.
I'm free!

Let it go, let it go.
I am one with the wind and sky.
Let it go, let it go.
You'll never see me cry.
Here I'll stand, and here I'll stay.
Let the storm rage on.

My power flurries through the air into the ground.
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I'm never going back; the past is in the past!

Let it go, let it go.
And I'll rise like the break of dawn.
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand, in the light of day.
Let the storm rage on!
The cold never bothered me anyway...



-In Summer By : Olaf


Bees'll buzz, kids'll blow dandelion fuzz
And I'll be doing whatever snow does
In summer
A drink in my hand, my snow up against the burning sand
Prob'ly getting gorgeously tanned
In summer

I'll finally see a summer breeze blow away a winter storm
And find out what happens to solid water when it gets warm
And I can't wait to see what my buddies all think of me
Just imagine how much cooler I'll be
In summer

Da da, da doo, ah, bah, bah, bah, bah, bah, boo
The hot and the cold are both so intense
Put 'em together, it just makes sense
Ratdadat, dadadadoo
Winter's a good time to stay in and cuddle
But put me in summer and I'll be a happy snowman

When life gets rough I like to hold onto my dreams
Of relaxing in the summer sun, just letting off steam
Oh, the sky will be blue, and you guys'll be there too
When I finally do what frozen things do
In summer
In summer!








For The First Time In Forever (Reprise)                                   



Anna: You don't have to protect me I'm not afraid
Please don't shut me out again,
Please don't slam the door
You don't have to keep your distance anymore        
'Cause for the first time in forever,
I finally understand
For the first time in forever,
We can fix this hand in hand

We can head down this mountain together,
You don't have to live in fear
Cause for the first time in forever,
I will be right here

Elsa: Anna
Please go back home, your life awaits
Go enjoy the sun and open up the gates

Anna: Yeah, but —

Elsa: I know
You mean well, but leave me be
Yes, I'm alone, but I'm alone and free
Just stay away and you'll be safe from me

Anna: Actually we're not

Elsa: What do you mean you're not?

Anna: I get the feeling you don't know

Elsa: What do I not know?

Anna: Arendelle's in deep, deep, deep, deep snow

Elsa: What?

Anna: You've kind of set off an eternal winter... everywhere

Elsa: Everywhere?

Anna: It's okay, you can just unfreeze it

Elsa: No, I can't, I — I don't know how!

Anna: Sure you can! I know you can!
`Cause for the first time in forever,
Elsa: Oh I'm such a fool, I can't be free!

Anna: You don’t have to be afraid
Elsa: No escape from the storm inside of me!

Anna: We can work this out together
Elsa: I can’t control the curse!

Anna: We’ll reverse the storm you’ve made
Elsa: Anna, please, you’ll only make it worse!

Anna: Don’t panic
Elsa: There’s so much fear!

Anna: We’ll make the sun shine bright
Elsa: You’re not safe here!

Anna: We can face this thing together
Elsa: No!

Anna: We can change this winter weather
Elsa: AHHHHH...

Anna: And everything will be all right...

Elsa: I CAN’T!    









                         

Friday, 18 July 2014

Lirik Zikir Asmaul Husnah





~ Asmaul Husna Lirik 

Nas-aluka [ perlahan ]
Yaa Man Huwallahulladzii Laa Ilaaha Illaahu
Awarrohmaanur Rohim
Almalikul Qudduusus Salaamul Mu’minul Muhaiminul ‘Aziizul Jabbaar
Almutakabbirul Khooliqulbaariul Mushowirul Ghoffar
Walqohharul Wahaabur Rozzaaqul Fattaahul ‘Aliim
Alqoobidhul Baasithul Khoofidhur Alroofi’ul Mu’izzul Mudhillus Samii’ul Bashiirul Hakamul’adl
Allathiiful Khobiir
Alhaliimul ‘Adhim
Alghofurus Syakuur
Al’aliyul Kabiirul Hafiidhul Muqiit
Alhasiibul Jaliil Al Kariimur Roqiibul Mujiibul Waa Si’ul Hakiimul Waduudul Majiidul Baa’itsus Syahid
Alhaqqulwakiil
Alqowiyul Matiin
Alwaliyul Hamiid
Almuhshil Mubdiul Mu’iid
Almuhyil Mumiitul Hayyul Qoyyum
Alwaajidul Maajidul Waahidus Shomadul Qoodirul Muqtadirul Muqoddimul Muakh Khirul Awwalul Akhiir
Addhoohirul Baatinul Waalil Muta’al Bar Ruttawwaaabul Muntaqimul ‘Afuwwur Roufum Maalikul Mulki Dzul Jalaali Qal Ikroom
Almuqsitul Al Jaami’ul Ghoniyul Mughnil Maani’ud Dhoor Runnaafi’un Nuurul Haadii Badii’ul Baaqii
Alwaaritsur rosyiidus Shobuurulladzi ladza kamits lihi Syaiun Wawas Samii’ul Bashiir
Alloohumma Solli Afdhollas Sholati’alaa As’adi MAkhluuqoo Tika Sayyidinaa Muhammadiwa’alaa alihii
Washohbihii wasallim ‘Adada Ma’luu Maatika Wamidaa Dzakalimaa Tika Kullamaa
Dzakaro Kad Dzaakiruuna Waghofala ‘An Dzikrihil Ghoofiluun.







-> Salam Ramadhan Al-Mubarak