Tuesday, 15 November 2016

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE - A Movie Review

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o l l a !

                                  


 #Day 2-A Movie Review

Hana ni bukanlah sejenis manusia yang gila movie but to accept the challenge Hana  kena juga buat review... So this is one of kinda movie that I ever watched before.

A crazy thing that called love

               Image result for a little thing called love


Yang ni sejenis movie thailand yg tak ada kiss scene yang Hana pernah tengok.Btw Hana tengok dengan cousin Hana beberapa bulan lepas.Actually cerita ni dah lama dah... cuma Hana ja yg baru tengok this year.

Pada Hana,cerita ni best and super funny! especially cikgu dia! >< hohoho so Hana suggest kepda sesiapa yg gila movie love story tu tengok lah movie ni.Comel + Lawak + Sedih = super best! 
Dan dijamin tiada kiss scene! Sinopsis... Mengisahkan tentang seorang gadis sekolah menengah yg jatuh hati pada senior dia.Tapi dia ni tak cantik.So dia sanggup berubah demi lelaki tu... alah nda best lah kalau kasi tau awal2 *hohohoh speaking sabah pulak! Btw tengok sendiri lah kalau mau tau cerita dia. ^^


That's all my movie review.Challenge day 2 accepted!
-Thanks for visiting!



Monday, 14 November 2016

7 DAYS, 1 WEEK BLOG CHALLENGE By saviors

بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

 H o L L a !

                         

Holla! Hari ni Hana join challenge from saviors
Sila klik banner untuk keterangan lanjut.*tertakluk pada terma dan syarat. :D

Alang2 dah stick banner comel di atas so Hana decide untuk start challenge now!

#Day1 -> 5 fact about myself


  • Suka berangan!
Hana seorang yang sangat2 suka mengait angan2 *cewah ayat~ kahkahkah! >< Hana kalau dah berangan muka automatik berubah macam orang 'kurang sepuluh sen'.*Faham2 lah. hohohoh.
  • Lemah semangat!
Yang ni tersangat lah Hana.Kalau tak pengecut/penakut/lembik or cowardly means bukan Hana lah tu! Tapi muka bukan main belagak berani! ><
  • Budak gila pink!
Hana start suka pink masa Hana dalam perut mama lagi! *hohoho seriously kot! Maybe? Sebab waktu kecik dulu Hana suka pakai baju pink,seluar pink,itu pink,ini pink! dan sampai sekarang lah Hana jadi budak pinky! Sampaikan semua barang2 Hana bercolour pink.Beg sekolah,botol air,pencil case... dan buku latihan Hana pun colour pink! sampaikan orang sakit mata tengok Hana dari atas sampai bawah.Nasib baik baju sekolah still colour putih! hohohoh Tapi pink tu ikut jenis lah! lagi soft colour dia lagi lah Hana gila! Hana suka colour pink lembut ataupun pink terang yang seakan merun tapi soft! fulamak! thumbs up lah! hihihih 

  • Peminat bintang!
Hana sangat suka tengok bintang.Setiap malam (tengok mood) Hana akan tengok langit puas2 sampailah Hana tersengih sorang2 *entah apa lah yg difikirkan. -_- Hohooho yg pasti bintang2 yang bertaburan di langit malam sangat2 memikat hati,jiwa raga dan qalbu ini.*cewah! but seriously! Sampaikan Hana simpan angan2 nk beli teleskop sendiri.(Konon2 nya nk mencerap langit) hohohoh nampak tk betapa fanatiknya Hana dekat bintang.I dream to be like sirius (bintang yg paling terang) tapi angan2 tu takkan tercapai sebab jadi canopus (bintang kedua terterang) pun Hana tak layak! *hmmm... T_T But at least impian untuk miliki teleskop tu tercapai pon jadilah kan?
  • Budak tadika sesat sekolah! *ehh?
Hah! yg ni kinda fun fact about me! Ye lah umur dah 16 tahun,duduk kelas tingkatan 4 tapi sekali pandang fizikal macam budak tadika sesat sekolah! hohohoh! #redha ><

Ok then! I'm done the challenge...esok sambung! ^^

-Thanks for visitng! 



Saturday, 10 September 2016

Puasa Sunat Arafah

                
                                                بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


Assalamualaikum dan salam sejahtera *cewah macam pembaca berita pulak! Hohoho Btw,memandangkan hari isnin ni kita akan menyambut hari Raya Aidil Adha so  malam ni Hana nak share pasal puasa sunat Arafah *ajet2 speaking kehel pulak budak sabah ni #hohoho. Ok then! straight to the point... 

Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah ( sehari sebelum hari raya haji) yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. So kita sebagai umat islam yang masih diberi kesempatan bernyawa pada tahun ni boleh lah memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.                                                                            


Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.-Hadith Riwayat Imam Muslim

Allahu...


Ok lah kpd sesiapa yg ada niat mau berpuasa pda esok hari bersamaan 11 sepetember 2016, ni niat puasa sunat arafah yang Hana rembat dari google imej     *Sila klik kalau rabun   tak jelas








Hmm rasanya itu ja kot yg Hana dpt kongsikan pda hari ni.Mau kongsi lebih2 pun... Hana bukannya orang yg berilmu sangat.*hmm... So kepda sahabat2 blogger Hana yg beragama islam tu jangan lupa manfaatkan hari esok *insyaallah... ^^


-Thanks for visiting!





Friday, 9 September 2016

My Top 5 favourite anime

Assalamualaikum! and Hello Reader!
Saya Hana,16 tahun,dan saya suka makan coklat :3

Pada malam hari jumaat ini bersamaan malam pertama cuti persekolahan,Hana mau share pasal ' My Top 5 Favourite Anime'.*hmmmmm................
For your information,Hana memang minat gila dengan anime jepun sebb jalan cerita dan lukisan dia sangat umphhh! interesting! impressive! tasteful! attractive! and wow! *hohoho sorry terover pulak!
kalau mau rasa betapa umph! dan wow nya anime jepun korang tengok lah anime yang Hana suggest dibawah ni.


Ok... start from number 5


  • 5.Ninja boy!
Ha... yang ni sejenis kartun favourite Hana and the siblings masa childhood suatu ketika dahulu... *cewah bunyi macam Hana dah tua pulak!. Btw anime ni ada siar kat astro ceria dulu.... sekarang pon *rasanya lah! heheh... ketara sangat Hana dah tk layan astro ceria.Actually bukan tk layan tapi adik2 Hana lebih minat tengok cartoon network. *  jawabnya kena layan cita rasa dorang lah! so Hana pon terikut-ikut tengok Steven the universe,Fin & Jack, and sometimes menyempat jugak tengok Sofia The First di Disney Junior even adik2 Hana dua2 lelaki. >< Btw, anime ni mengisahkan tentang kehidupan 3 orang budak yang menjalani kehidupan di sekolah ninja.Jalan cerita dia best dan lawak! anime dia sangat cute.

  • 4.Toradora
Anime ni sangat sangat sangat! amat sangat! super duper puper best nk mampus! * hohoho maafkan lah diri ini andai terover sekali lagi.Bagi Hana, anime ni sangat amat best sebab cerita dia mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis pedek yang bersikap garang dan agak ganas tapi still nmpk perempuan.*Guess what? Hana memang layan habis anime ni sbb sikap dan fizikal watak utama(Aisaka Taiga) lebih kurang  dengan Hana :P *ngeh!.Actually anime ni berkonsepkan komedi romantik.*hokeh! >< Hana tak berapa layan sangt cerita romantik2 ni.. tapi cerita ni Hana layan sbb romantik2 nya tk overdose sngt.Lagi pun best nk mampus kan? so layan ja lah! 
Hana suggest kepada korang2 yang berniat mau jadi otaku tu tengok cerita ni.Sebab bermula dengan cerita ni korang akan terus falling in love dengan anime... *hohoho


  • 3.Kaze No Stigma
Hmm... ni pon one of my fav anime.Story dia berkonsepkan *dush! dush! I mean aksi... 
Hana suka tengok cerita aksi.Best! best! best! Anime ni sangat cute soundtrack dia pun best jalan cerita lagi lah super duper! Btw cerita dia ada selit2 love story jugak lah! :3 *hokeh! 
so.... ya! onto the next one!

  • 2.Magic Kaito
Ha! yang ni pon favourite Hana jugak! Hana started terfalling in love dengan anime ni since beberapa minggu lepas. Hana baru ja habis tengok semua episod Magic Kaito.Cerita dia mengisahkan tentang seorang pelajar skolah menengah bernama Kaito yang pandai gila buat magic.Dia ganti arwah ayah dia jadi pencuri terhandal yang selalu kembalikan barang curian secara senyap2.Actually cerita ni berkait-kait dengan Detective Conan sebab pencipta anime dia adalah orang yg sama iaitu Gosho Aoyoma.Tapi Mgic Kaito hanya ada 24 ep ja *How sad!
Btw Anime ni best teramat sangat2 amat! * huh! So silalah tengok! >,< *hohoh 

And my most favourite anime all time is...... *drum rolls please...

*dum! dum! dum! dum! dum! dum! *dushhh!!!



  • 1.Detective Conan
Hohohoh! Detective Conan always be the most favourite one *never change
Huh! rasanya yang ni nda payah cerita pun nda apa ni! *terkeluar terus bahasa sabah cik Hana >,< hohoho back to the tittle,Siapa tk kenal detektif cilik terhandal di dunia,Conan *hohoho actually cilik tubuh badan ja,tapi otak still Sinichi Kudo.Ok then! I bet semua orang tau anime ni kan? Best nk mampus *ofcourse * Mendebarkan and always thumbs up.... >< Anime ni sangat sesuai untuk orang yang fanatik dengan cerita misteri *like me... :D Btw Hana masih dalam proses habiskan beratus2 episod Conan ni... *slow-slow! sbb kalau tengok sehari berpuluh-puluh episod nanti lama2 jadi bosan. * kan? kan? Hmmm... so that's it! ;) 


Hmmm... ok lah! Hana mau cau cincau dulu! mau sambung tengok Detective Conan.*pssttt! kerja rumah esok2 pun boleh buat kan? #hohoho  #SyurgaDunia  #CutiSekolahBermulaHariIni   #Bahagia   #HoHoHo   #TapiJanganLupa   #HidupHanyaSementara #KehidupanDiduniaHanyalahKesenanganYangMenipu... #Sentap   #Ok!  T_T

:D

#Tapi  #SekaliSekalaTakApa #Kan?

Thanks For reading!
-Assalamualaikum!

Saturday, 18 June 2016

D u n i a

Holla Belog!

Assalamualaikum.Selamat Pagi! Thanks a lot for visiting my super dusty belog!
*It's ok! I'll wipe it later. 
Alhamdulillah I'm 16 and still alive.:D
Sorry for being busy lately dear Pinky Diary. :D :D *I absolutely homesick with this belog.

Back to the tittle...








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
D  u n i a -


After stepping into the realm of 16 years,my diary of life apparently changing!
I don't know why? but that is it!

I been too busy to catch my dream.And sometimes I've forgot akhirat.
And I've been thinking a lot about " why should we being busy to catch our dream at dunia while we don't know when we die... "

We might die tomorrow right? 

Ya! We know it might happen...

But why still we forget Allah?


You have the answer but you don't want to admit it...

we are same.

half of my heart always fight to my mind.

Half of my heart said that it need Allah to calm

But my mind keep saying 'you have another important mission to reach in this world'

And I admit that my mind always win! 

I follow my mind...
So I put dunia first after akhirat.

But it didnt work!

It makes me stress .And when I'm failed I easily frustrated.
And my life became complicated...

" Kejarlah akhirat dan dunia akan ikut kemudian "

Thats what my father said a few years ago when I was 8.

I can't express what I feel but you have to feel it by yourself.
Put Allah first then there are nothing else to worry about!

:) :) :D :D ^^  <3


So just follow what your mind say.It might be good for yourself but also don't ignore what your heart are saying!

" Remember that we don't have power to know what will happen tomorrow .When and how our life  end "

Thanks again for visiting! :)
#HappyFasting!






Monday, 6 June 2016

Marhaban Ya Ramadan :)

Assalamualaikum! Hello Blog!
sorry if I've disappeared for too long.*I just don't know what to post, :)


Marhaban ya Ramadan.... ^^
Alhamdulillah, we finally arrived on 1 Ramadan. *Yeahhh!!

So let's collect pahala as much as we can! * aja! aja! fighting :D :D
Make sure we make this ramadan more awesome than last year...
Cause we dont know when we have to leave.So we have to be really thankful for this favors




I'm just super exited for this Ramadan :D
'Cause I just lost one thing that I think really has been harassing me on many side...
The thing that really wasted my time every single day.
The thing that lead to sin and goodness...

It is...

" Phone "

:') I have been keeping it over one year...
But last night I've cracked it

At first I'm grieving *sudah tentu :D :D
But After I lost my tear about one big bowl... I've thinking that it such a useless
'cause it couldn't help me to fix a broken phone!

I've thinking about the benefits of it instead...
Without phone I can focus on my study! :D :D
And I just realised that Allah want me to be more helpful,take the time to do good thing, and  prayer at the beginning of time!! *Right?

So I can stopped my habits like playing game up late night...
* Even its hard to be apart with 'Harvest Moon Friend Of Mineral Town' T_T * how sad...

But Alhamdulillah.... ^^

Back to the tittle! * Yeahh!! Ramadan arrived!!
Happy Fasting everyone... May Allah receive our ibadah! * aamiin...

- Thanks for visitig! :) :) :)