Saturday, 10 September 2016

Puasa Sunat Arafah

                
                                                بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


Assalamualaikum dan salam sejahtera *cewah macam pembaca berita pulak! Hohoho Btw,memandangkan hari isnin ni kita akan menyambut hari Raya Aidil Adha so  malam ni Hana nak share pasal puasa sunat Arafah *ajet2 speaking kehel pulak budak sabah ni #hohoho. Ok then! straight to the point... 

Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah ( sehari sebelum hari raya haji) yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. So kita sebagai umat islam yang masih diberi kesempatan bernyawa pada tahun ni boleh lah memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.                                                                            


Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.-Hadith Riwayat Imam Muslim

Allahu...


Ok lah kpd sesiapa yg ada niat mau berpuasa pda esok hari bersamaan 11 sepetember 2016, ni niat puasa sunat arafah yang Hana rembat dari google imej     *Sila klik kalau rabun   tak jelas








Hmm rasanya itu ja kot yg Hana dpt kongsikan pda hari ni.Mau kongsi lebih2 pun... Hana bukannya orang yg berilmu sangat.*hmm... So kepda sahabat2 blogger Hana yg beragama islam tu jangan lupa manfaatkan hari esok *insyaallah... ^^


-Thanks for visiting!





3 comments:

Diarios Diarios said...

Thanks for sharingg :D

Fieona FieRidz Fieona FieRidz said...

wah perkongsian yg bermanfaat. thumbs up untuk entri ni! ^^

Syah Syah said...

hai,jom join giveaway saya! :D

http://nasuha-itsmyessay.blogspot.my/2016/09/first-giveaway-gomoshop96.html