Friday, 6 April 2018

Kemanisan Berzikir


click play button!! >_<


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 


Dalam banyak-banyak amalan sunat Hana paling suka Zikir.Cewahhh kononnyalah kan? hohoho *menci ahh Hana ni asyik bajet bagus ja :P
.
Zikir tak susah pun.Bila-bila masa boleh buat.Ada wuduk tak ada wuduk.ABC tak ABC,kita free berzikir dengan kaw-kawnya.Heheh.Sebab tu Hana suka Zikir.^_^


Kemanisan Berzikir



  • Level iman meningkat

Bila kita dah mula rajin berzikir itu tandanya iman kita dah meningkat ke level yang lebih up sikit dari sebelum ini.Alhamdulillah... tapi kena istiqomah lah kang tak pepasal jatuh level.Hohoho T^T

  • Hati menjadi tenang

Seriously tak tipu ya! Dah banyak testimoni berjaya membuktikan yang berzikir boleh buat hati kita jadi tenang.Syaratnya waktu berzikir tu kena hayati dan lafaz secara sebetul-betulnya. 

  • Terhindar dari laghanya dunia

Inshaallah kalau kita rajin berzikir,hati kita akan sentiasa ingat Allah.Then secara tidak langsung kita akan berpegang kepada prinsip " Akhirat first Dunia kemudian! " hehe Inshaallah...



Jujur cakap,Hana bukanlah insan yang boleh korang gambarkan 24 hours mulut tak henti-henti berzikir.Instead Hana spesis manusia yang ada certain time tiba-tiba rasa nak berzikir kaw-kaw.And certain time mulut bukan main berat lagi nak berzikir.Tapi kalau berkera-ok dari waktu dhuha sampai asar pun larat.:') Hm.. hm.. hm.. Maklumlah,iman cepat goyah! Dan dunia ini terlalu kejam dengan tipu helah.Sampaikan tergugat Mr.Iman gara-gara laghanya dunia... T^T That's why kena rajin-rajin buat mesyuarat tingkap dengan Mr.Iman! Biar melekat kat kepala hangguk ni yang Mailakat maut bila-bila sahaja boleh datang menjenguk.:')
.
But it's ok! Kita bukan malaikat.Kita level manusia yang mudah alpa,tapi alhamdulillah selagi kita still berpegang kukuh pada kalimah " La ila haillallah " Inshaalllah masih ada peluang nak berlaga-laga pipi dengan awak dekat sana nanti.Aaamiiin :')

.
Jom Zikir! Seminit pun jadilah! ^_^


22 comments:

ღizzati harunoღ ღizzati harunoღ said...

Setuju sangat...insyaallah...izzati akan rajinkan mulut ni berzikir..thank you sebab sharing tau kak Hana...☆彡(/'ω')/

Hana Chie Hana Chie said...

@ღizzati harunoღ

Kak Hana pun sama!! >_< tengah istiqomah :') good luck anyway! hehe :3

Blogger Hanafi Blogger Hanafi said...

zikir adalah amalan yang mudah..

tetapi ganjaran yang berat di akhirat

Azah Rahaman Azah Rahaman said...

bila zikir, hati pun tenang :)) macam tidokan baby juga. bila zikir dekat dia sambil tepuk, kejap je dah lena

cik renex cik renex said...

terima kasih atas perkongsian ni dik

Hana Chie Hana Chie said...

@Blogger Hanafi

Yes! yes! yes!!! hehe >_<

Hana Chie Hana Chie said...

@Azah Rahaman

Soo truee!! hehe jangankan baby,Hana yang dah tua bangka ni pun nyenyak siap bedengkur lagi! haha >_<

Hana Chie Hana Chie said...

@cik renex

Semsama heeee :D

Warisan Petani Warisan Petani said...

Alhamdulillah.
Amalan yang dituntut

Auni Sofea Auni Sofea said...

Ahahaha..comel je ayat budak kecik ni kan? Tapi setuju la zikir paling senang nak buat. Good sharing Hana :)

Atie Zieya Atie Zieya said...

zikir penenang hati all the time :)

Hana Chie Hana Chie said...

@Warisan Petani

Alhamdulillah.. =3

Hana Chie Hana Chie said...

@Auni Sofea

Hahah comel ke kak?! >_< hehe thank you sudi buat spot check kat blog Hana.

Hana Chie Hana Chie said...

@Atie Zieya

Yes! Yes! Yes!! So trueee =3

Ana Suhana Ana Suhana said...

Sebab tu dengan berzikir hati akan menjadi tenang. Semoga kita sama2 istiqomah berzikir. Biar sedikit janji istiqomah.

Hana Chie Hana Chie said...

@Ana Suhana

Betul tu kak Ana! hehe yang penting iman kena kental! Inshaallah istiqomah haha >_<

Dunia Zumal Dunia Zumal said...

Nice sharing Hana, jom zikir...

Hana Chie Hana Chie said...

@Dunia Zumal

jom! ^^

farhanna jafri farhanna jafri said...

Sama! Kadang kalau bosan tu berzikir sampai dah tahu nak buat apa. Kadang tu zikir dalam hati :)

Hana Chie Hana Chie said...

@farhanna jafri

hehe ya better dalam hati... >_<

dear anies dear anies said...

nak berzikir mmg mudah tp nk istiqamah dlm berzikir tu.... tp apa2 pun semoga usaha murni semua yg betul2 mahu laksanakan perkara ini dipermudahkan...

Hana Chie Hana Chie said...

@dear anies

Inshaallah amiin ^^