Showing posts with label Challenge. Show all posts
Showing posts with label Challenge. Show all posts

Friday, 9 March 2018

Motivation Week Challenge Day 5 - promises to yourself






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Day 5 - Promises To Yourself

Yeahhh! So today is the last day of my motivation week challenge! As a closing,here are some of the promises that I make to myself! which I want to share with you guys!  Hope it beneficial!! ^_^


Dear Me... 


  •  Mistakes don't define you


I promise myself to remember that mistake don't define who I am... past is past! which can't be changed anymore.Well,it's part of learning and growing that lead me all the way on being better person.So yah! it don't define that I'm worst.Instead,it teach me to be better! ^^


  • Don't compare yourself with other


It's okay to be weird! it's okay to be different! It's okay to not fit in.. T^T Please know that people are various! And the fact is I can't ever reach their point! They don't share the same mentality with me.But that's alright! differences is normal! at the same time makes us complement each other! ^^  So yah! I am weird and I dare to be different! :3 and so do you! Well,everyone has their own weird side!


  • Don't doubt your power


I believe that there's a fire inside of everyone... and even if the fire get extinguished,it still gonna be a sparks! and the sparks is gonna be enough for us to keep going! Oh yeahhh!! ^^


  • Do not stop until you reach a better day


Dream is a promise that we make to ourselves! and promises are meant to be realized.So no matter what type of challenges are awaits! I promise myself to keep go on until I cross the finish line! Coz it's a promise! =3


  • Remember that you are loved


I'd remind myself... for all the moment I was so sad,for the nights I cried,just to know that I didn't need to be sad and to feel depressed.Ultimately challenges and hardship lead to strength and courage and happiness,So worrying doesn't help.
I'd remind myself of my worth and how loved I am * because sometimes I forget... :')




So that's it! It's a promise so I have to fulfill it.What's yours??? I really really wanted to know.... hehehe if you don't mind lah! heheh well, I'm a good listener you know! Hahahah cewah! >_< So bye!! See ya again in my other entry Inshaallah... ^^ Not sure when... maybe after I got my SPM result hahaha kotlah! ^^ 
.
.
.
.
BYE! ^_^


Thursday, 8 March 2018

Motivation week day 4 - Motivation songs list


بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!


Day 4 - Favourite Motivation Songs List

So challenge motivasi Hana dah nak sampai ke episode akhir!!! Weeeee!! :D means lepas ni dah tak perlu nak acah-acah blogger active lagi dah heheh,and Hana ada hak nak hilang pada bila-bila masa :3 sebab kontrak akan tamat esok! hahah ^^ So Yah! Tanpa membuang masa Hana nak share tentang lagu-lagu motivasi yang menjadi peneman Hana setiap kali Hana rasa down  (semestinya di samping ayat-ayat suci al-quran,zikir dan nasyid) in case korang terdetik hati nak mengecam hahahaha! ^^



  • Miley Cyrus - The climb



Fav Lyrics : Ain't about how fast I get there,ain't about what's waiting on the other side~~~~

Hana pernah nangis tahap keluar hingus masa hayati lagu ni... T^T waktu tu rasanya pertengahan tahun 2017 kot... masa Hana dibuli teruk dengan Mr.SPM! :( Seriously lirik lagu dia sangat memberi inspirasi kepada Hana... dan sememangnya Hana tengah climbing untuk ke puncak kejayaan pada ketika itu... heheh pinjam ayat budak sastera jap! >_< tapi Hana suggest jangan dengar selalu lah... sebab nanti tak umph! dia punya motivation power tu bila dah dengar selalu... hakshaks~



  • Barbie - Written in your heart


Fav Lyrics : When you live your dream you'll find destiny is written in your heart~~~

Hana minat semua soundtrack2 barbie tapi yang ini antara yang paling favourite... sebab kebanyakkan melodi dia menepati cita rasa telinga Hana.^_^ Kena pulak dengan lirik yang motivate kaw-kaw perghh! Memang layan habis lah kan? Hahaha sorry tergangster tanpa sengaja lak dah.Hehehe :3


  • Try Everything - Shakira



Fav Lyrics : Bird don't just fly... they fall down and get up! Nobody learns without getting it wrong

Siapa minat Zootopia?!! Sep sikit! dengan Hana heheh ^^ Lagu ni agak rancak dan ada power yang tersendiri.Setiap kali dengar mesti rasa nak menari hohoho ~


  • Tiffany Alvord - Raise our voices



Fav Lyrics : I can be a hero,I can be strong, I'm not a bird or plane they should know my name not just the girl~~~

Ni lagu Barbie jugak... tapi di'cover dengan jayanya oleh Tiffany Alvord... seorang youtuber berjaya yang Hana adore since 2014 heheh :3 Lirik lagu ni pada Hana ada miracle tersendiri yang boleh mendetik hati sesiapa *termasuk budak brutel macam Hana ni untuk berani jadi apa sahaja yang kita impikan :3

  • Sofia the first - Believe in your dream



Fav Lyrics : Dreams is a promise that you make to yourself.... so don't leave em lying way up on some shelf~~~

Hmm... makin lama makin hilang idea nak taip apa >_< sebab huraian macam lebih kurang ja kan dari tadi...hohohoh 'Power' 'Miracle' hah apa lagi ayat yang extraordinary nak dibubuh ni?! :3 Hmmm... ok lah Lagu sofia the first semua motivation type! Tak caya?! Sila buang tebiat pegi layan sofia the first dari episode 1 sampai yg current punya episode... heheheh *pabila Hana dah malas nak menghurai  :3

  • Fight Song




Fav Lyrics : I might only have one match,but I can make an explosion 

Lagu ni rancak! Best! Ada power untuk motivate seseketul manusia dan.... apa lagi ko nak? Ko layan je lah hahahah (tu bukan ayat Hana tau! Tu ayat abang rokers Kchup studio kat youtube) huahuahua  >_<




- Thanks for visiting!!  I'm absolutely tooo lazy to describe each of em hehe so that's it!  Comment down below what's yours k?! Wufvyuuuuu <3 nite! nite! ^^ *sesekali menggediks :3 heheh.Thank you sudi visit tau!!! Selamat Bermotivasi! ^_^


Wednesday, 7 March 2018

Motivation Week Day 3 - Favourite Motivation Words






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Holla!

Favourite Motivational Words Hana ialah  : 


 I can And I will! Watch out!

Ayat tu nampak simple ja... ^^ tapi bagi Hana ayat tu sangat ajaib dan luar biasa! Sebab Hana hayati betul-betul makna dia.
.
.

Dalam mengejar impian... ada seorang musuh ketat yang bertindak untuk memastikan sesebuah impian itu terbengkalai dan dibiarkan begitu saja umpama lagu Haqiem Rusli tu.


Musuh ketat yang kejam yakmat tu bukanlah Orang yang selalu lontarkan kata-kata :

" kau tak boleh! "

" you are loser!! "

" Hangat-hangat tahi ayam ja dia ni sebenarnya! "


Bukan jugak orang yang suka selitkan kata-kata sindiran pedas dekat setiap usaha kita.

Tapi sedarlah... musuh utama itu sebenarnya diri kita sendiri.

Kita yang rasa tak yakin.Kita yang tak percaya pada impian kita! Kita yang rasa kita tak boleh!

So jawabnya tergantung sepilah impian-impian yang semanis gula kapas tu~~~~
.

Pada Hana lah kan... kadang-kadang kita punya minda ni tak berapa nak bijak sangat hahaha! ^^ sebab asyik fikir benda-benda negatif ja! Asyik fikir " boleh ka saya jadi manusia yang saya impikan untuk jadi pada hari ini di 10 tahun akan datang?! "  " saya ni... budak biasa ja,tak segenius Adi Putra... so,mana lah boleh dapat straight A "  " Saya ni tak pandai... so lulus cukup-cukup makan pun kira alhamdulillah dah tu! "

Tapi pernah tak korang terfikir dari mana tercetusnya sebuah impian?! ^^ dari hati kan?

* Ya! Dari hati! Jangan nak menafikan bagai! Hahaha serius! Sebenarnya hati kita yang decide apa yang kita inginkan dalam hidup ini! Minda kita cuma tau bisik " Alah kau tak boleh punya!! "

Jahat kan kita punya brain ni?! Ish... ish... ish...

So every time minda Hana bagi tau " kau tak boleh! " Hana akan shout out kuat-kuat " I can And I will!!! "

Dari situ Hana dapat rasa... yang hati Hana sangatlah jujur... sebab dia tau apa yang dia nak! Tapi Mr.Brain tu dengki sangat! Tak nak kasi Hana follow hati Hana hahahah! So dengan ayat " I can And I will! " yang Hana lontar dengan seikhlas hati maka Mr.Brain pun akan sedar! Yang dia sebenarnya boleh!


Kesimpulannya... Just follow your heart as if you know you'll succeed... because sometimes our brain are stupid! :P
.
So apa favourite motivation words korang?!! ^^ share lah... :3




Written By : Teacher Hana merangkap pakar motivasi 10 tahun akan datang. *huahuahua ~ sila aminkan ramai-ramai hehe! ~aamiin  ^^ 


Tuesday, 6 March 2018

Motivation Week Day 2 - List Of Your Dreams









بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 




Day 2 - List of my dreams



~ I am  a dreamer... Because I believe,someday soon dreams become reality! As to accept the challenge of day 2,here I list some of my main dream :




  •  Being A kindergarten Teacher


I love to be around with kids so... I think it would be fun if I take a chance to be a kindergarten teacher someday soon! I'm gonna have a lot of fun! And through a cheerful life if it become true! And hopefully I manage to own my own kindergarten with my own choice of design! Hahah everything is my own!


  • Being a novelist as part time job


You know how much I love to write! Being a writer is my most deep dream since kid! And I even been finishing my manuscript right now.*still in progress... hehehe I actually done one at the age of 15 which is ' Our friendship never end ' and now I am working harder to finish my third manuscript ' Prince pencerap langit ' and gonna customize my second one which is ' Sonata Philophobia ' when it's done! Wohooo! It's a lot of job!! Hahaha but yah! I fight for what i love <3



  • Having my own place as an Astrophile


The first thing I would like to buy by my first salary is Telescope.Huh? Hana is senget! Hahahah No! I'm not.... since I've been craving for it for a long long time... because I really have a passion towards sky.. and I didn't get to study them with my own natural power of eyes.So yah! I need a telescope. And I dream to have my own place as an astrophile.Can you imagine that I'm having a telescope?!! Means I didn't have to climbing the roof anymore! Hahah instead there's a lovely place at wherever it meant to be that specialty for me to study the sky... huaaaa! I am soo truly an astrophile at the time hahahah




--Thanks a lot for reading part of my life story... ^^ If you are willing to... I would like to know what is your most deep dream all the time? Comment down below k? :3


Monday, 5 March 2018

Motivation week challenge Day 1 - Who you are









بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 



Holla!

Day 1 - Who you are 

Untuk motivation week challenge day 1 Hana nak share pasal siapakah sebenarnya Hana di sebalik coretan-coretan dalam blog Polaris ni.*Halamak part ni scary sikit T^T Habislah.... mesti ramai yang meluat punya! 


Sesi memperkenalkan diri :

Saya Hana! Nama penuh Farhana binti Idrus.Berumur 18 tahun tapi sekali pandang nampak macam budak 12 tahun gara-gara memiliki tubuh yang agak kecik tahap orang asyik tanya " Hana dah akil baligh ke belum? " aihh! Jawapannya " saya 18... awak rasa?! " hohohoh Beliau jugak sering digelar bimbo berhati gangster disebabkan memiliki asas-asas pertahanan diri yang agak power hahahaha! *konon ja tu... Tapi tak perlu risau tahap pakinson takut nak singgah blog ni sebab beliau belum pernah cipta sejarah patahkan tulang orang hehe >_<  *Defensive for some specific reason*

Hana seorang yang obsess dengan cutee stuff,stars,fairytale,disney princess,bunny dan asmr eating sounds.

Selepas penjenayah,beliau paling benci dengan manusia yang suka mengumpat dan memperkecilkan orang lain.Sebabnya beliau seorang yang ada penyakit insecure dengan peribadi beliau sendiri jadi beliau faham apa rasanya diperkecilkan dan menjadi bahan umpatan.

Memiliki beribu orang kawan tapi hanya satu orang sahabat yang betul-betul beliau percayai iaitu ibu beliau sendiri.

Masih keliru dengan identiti diri beliau,kejap-kejap nak jadi princess,kejap-kejap nak jadi Detective Conan,kejap-kejap nak jadi superhero yang kelihatan cool dan gagah perkasa itu... akhirnya beliau memilih untuk menjadi budak brutel yang berpakaian ala-ala sailor moon.(Spesis yang pakai baju warna-warni siap bawak beg sandang yang ada gantung keychain besar kedabak)

Dan...


Impian adalah misi utama beliau di atas muka bumi Allah ini.Jihad Fi Sabilillah!!! Hayya Hayya bil jihad!!! ^^

~ Sekian.Salam perkenalan hahahahah! 
Jap! Jap! Beliau tu siapa?! Hehe confuse pulak! * btw Hana adalah beliau dan Beliau adalah Inner Self seketul Hana.Got it?! :3



Sorrylah kalau rasa Hana ni pelik or what... tapi guess what itulah diri Hana.
Bak kata kak Ana " ini blog Hana so suka hati Hana lah nak post apa pun" heeeeeee :D <3 bye! Cau dulu! ^^ *hohoh gangster en? :3



Sunday, 4 March 2018

Motivation Week Challenge!







بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 




HOLLA!!! 


Hana nak buat cabaran untuk diri sendiri yang berlangsung sepanjang 5 hari bermula esok.Cabaran ini Hana buat suka-suki ja untuk bagi semangat kat diri yang bakal membuat perhitungan semula dengan Mr.SPM bulan 3 ni.^^ btw challenge ni diinspirasikan oleh kak Azah.Sila terjah SINI untuk keterangan lanjut.heheh and tak ada specific banner disediakan untuk challenge ni.Sebab Hana senget yakmat bab-bab bendaklah ni.Tak reti dan tak kesah! Haahah.Each post punya picture bergantung kepada ihsan  Google! Hahah.



  • Day 1 - Who you are
  • Day 2 - List of your Dreams
  • Day 3 - Favorite motivational words 
  • Day 4 - Favourite Motivation Song
  • Day 5 - 5 promises for yourself


Hana buat guna 2 bahasa English and Malay depends on mood.Kalau rasa nak mengarut kaw-kaw guna bahasa melayu kalau rasa nak serious guna English hahahaha! ^^ Plus, kalau ada yang nak join sekali pun boleh.^^ but buat challenge versi sendiri lagi tip top! *sebab kita tahu cabaran apa yang sesuai dengan peribadi kita kan?  Kalau Hana yang jenis cepat down,cepat insecure... asyik ngok ngek ja eloklah muhasabah diri dengan suntikan motivasi ciptaan sendiri hehe :3

So nantikan post pertama Hana untuk challenge day 1 esok *hahah kekwat kenkonon banyaklah sangat reader kat blog ni hahaha!