Thursday, 21 August 2014

Niat Puasa Enam

Assalamua'laikum Blogger! Harap para pembaca semua sihat Dan sentiasa dilindungi Allah *Aamin!
Hari ni Admin Hannah ingin kongsikan "Niat puasa Enam" Memandangkan kita masih dalm bulan syawal So,apa kata masa yg ada ni kita beribadah (puasa Enam) Lagipun puasa ni cuma boleh dilakukan setahun sekali iaitu pada bulan syawal.Kita pun belum sure lagi dapat jumpa Bulan Ramdhan & Bulan Syawal pada tahun depan . Sementara masih hidup ni,kita penuhkan lah amal ibadah kita yg nda berapa mau penuh tu ^_^
Bagi kaum Hawa,niatkanlah sekali dengan puasa ganti.Kan dapat lakukan 2 ibadah dalam satu masa >_< 
Hari ni Admin " X " Pergi Sch,Sbb ada sukan.Admin nda suka bersukan.Lagipun Admin langsung tidak terlibat dalam apa2 acara.Tambahan pula My mother said "Than not do anything! better you study at home"   *Double Peace ! 

Keterangan :
Di bulan Syawal ini kita disunatkan untuk berpuasa sunat Syawal atau lebih dikenali di kalangan kita sebagai puasa enam iaitu puasa 6 hari di bulan Syawal, ianya boleh dilakukan secara berterusan (lebih afdhal) atau secara berpisah.Cara puasa sama ja' macam puasa pada bulan Ramadhan cuma niat ja' yg berbeza.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lafaz Niat puasa sunat enam syawal : “sahaja aku puasa sunat bulan syawal kerana Allah swt “.
<-- Atau -->
Nawaitu Shauma Ghadin 'An Sittatin Min Syawwaalin Lillaahi Ta'ala.
Maksudnya : Daku berniat puasa hari esok dari enam hari bulan syawal,sunat kerana Allah ta'ala

-------------------------------------------------------------------------------------------------------



--> Bagi kaum Hawa yg mau niatkan untuk puasa ganti sekali tu ni, niat dia :
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
-     Lafaz Niat puasa Ganti :


 نويت صوم غد عن قضاء فرض رمضان لله تعالى 
Nawaitu sauma ghodin an’ qada'e fardhu ramadhona lillahi taala 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Ok'lah itu ja' yg Admin mau Share hari ni,*Kepada sesiapa yg tergerak hati mau puasa sunat tu "Selamat Berpuasa!" -> Assalamua'laikum,Bye!


P/S : Sebarang keterangan yg tidak difahami sila tanya Mr.Google atau boleh rujuk kepada ustazah anda!


Wednesday, 20 August 2014

Khasiat Membaca Ayat Kursi

Assalamua'laikum,Blogger & Pembaca Blog.Hari ni Admin mau share tentang kebaikan & khasiat membaca ayat kursi. Sebenarnya Entre ni Admin copy 100% daripda Blog orng !  >_< .Tapi yg penting kita kenalah sampai menyampaikan kebaikan. Ok'Let's Started !

-> Kelebihan Membaca Ayat Kursi :



Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Sesiapa pulang ke rumahnya serta membaca ayat Kursi, Allah hilangkan segala kefakiran di depan matanya.”




1-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat, kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat, Allah memeliharanya daripada kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar.”

2-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.”

3-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mereka yang beramal dengan bacaan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan serta hasutan syaitan.”

4-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah, akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.”

5-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Mengamalkan bacaan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanannya.”

6-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Ayat Kursi yang dibaca dengan penuh khusyuk, insya Allah, boleh menyebabkan syaitan dan jin terbakar.”

7-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Jika anda berpindah ke rumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu eloklah anda membaca ayat Kursi 100 kali, insya-Allah mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar daripada gangguan lahir dan batin.”

8-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi apabila berbaring di tempat tidurnya, Allah mewakilkan 2 orang Malaikat memeliharanya hingga subuh.”

9-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir setiap sembahyang Fardhu, ia akan berada dalam lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.”

10-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut, dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur, Allah memelihara akan dia ke atas rumahnya, rumah jirannya & ahli rumah2 di sekitarnya.”

11-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir tiap-tiap sembahyang Fardhu, Allah menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur, perbuatan-perbuatan orang yang benar, pahala Nabi-nabi, juga Allah melimpahkan padanya rahmat.”

12-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi sebelum keluar rumahnya, maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya, mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.”

13-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa membaca ayat Al-Kursi di akhir sembahyang Allah azza wa jalla akan mengendalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama Nabi Allah sehingga mati syahid.”

14-Rasullullah SAW bersabda bermaksud: “Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika dalam kesempitan nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.”




--> Guard your nakedness completely with it you will be protected from sin *Hohoho Broken English

Khasiat membaca ayat kursi



Ok'lah itu ja' Entre Admin hari ni... In syaallah kalau ada masa nanti Admin post pasal Syarat Menutup Aurat Dengan Sempurna . ^_^ Bye ! 


Saturday, 16 August 2014

Solat Sunat Rawatib

Assalamua'laikum...Semua!,Hai Blogger ^_^
Hope para pembaca semua sihat & sentiasa d'lindungi oleh Allah - Aaamiin... :)
Hari ni Admin ingin kongsikan kpda Blogger & para pembaca semua tentang Solat Sunat Rawatib.Walaupun mungkin ramai yg dah berpengetahuan tentang solat ni tambahan pula kalau search kat google,memang ada banyak Entri & keterangan pasal solat ni.Tapi Admin tulis juga ni bukan sebb sekadar untuk menambah Entri,tapi untuk d'jadikan amalan pada Admin *amalan setelah mati .So nanti kalau Admin sdah *K.O (meninggal) then ada someone baca Entre Admin ni pasal solat sunat Rawatib ni dn dia amalkan,Admin pun akn turut dapat pahala.* innsyaallah Lagi pun kan makin berseri seri Blog Admin sbb Admin post perkara2 baik yg boleh dijadikan sbagai amalan.Tambahan pula *formal habis! >_<   kan menyampaikan sesuatu kebaikan tu suatu jihad.Nabi pun pernah kata (Sampaikanlah walaupun sepotong ayatku). Let's started! ...

---> Rawatib berasal daripada perkataan ‘raatib‘ yang bermaksud berterusan. Oleh kerana itu Solat Sunat Rawatib dilakukan beriringan secara berterusan sebelum dan selepas solat fardhu lima waktu <---

--->Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunatBa’diyyah (selepas). Ia merupakan pendamping atau pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu. <---



Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang tetap mengerjakan solat sunat sebelum dan selepas Zuhur sebanyak 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan dirinya dari api neraka” (H.R. Abu Daud & Tirmidzi)
Ibnu Umar meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda; “Semoga Allah merahmati orang yang solat sunat Zuhur empat rakaat.” (Hadis riwayat Ahmad dan At-Tirmizi r.a.)
Pada Solat Sunat Rawatib sebelum Asar (Qabliyyah) adalah dua hingga empat rakaat manakala selepas Asar tidak ada rawatib Ba’diyyah.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang solat sunat sebelum Asar 4 rakaat maka Allah akan mengharamkan jasadnya dari api neraka” (H.R. At-Tabrani)

Terdapat beberapa hadis yang menerangkan mengenai keutamaan Solat Sunat Rawatib. Jumlah yang mu’akkad (digalakkan) ialah 10 raka’at atau 12 raka’at, dalilnya:

عَنِ ابْنِ عُمَرَ أَنَّهُ قَالَ حَفِظْتُ عَنْ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَشْرَ رَكَعَاتٍ رَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الظُّهْرِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَهَا وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْمَغْرِبِ وَرَكْعَتَيْنِ بَعْدَ الْعِشَاءِ وَرَكْعَتَيْنِ قَبْلَ الصُّبْحِ


 Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah SAW tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaatseusai Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim, Bukhari)

- Solat sunat Rawatib yang mu’akkad -


  1. Solat 2 raka’at sebelum solat fardhu Subuh.
  2. Solat 2 raka’at sebelum solat fardhu Zuhur atau Juma’at.
  3. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Zuhur atau Juma’at.
  4. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Maghrib.
  5. Solat 2 raka’at selepas solat fardhu Isyak
===>Kalau Blogger & para pembaca semua ada kelapangan lakukanlah solat solat sunat 12 Rakaa't Solat Rawatib yg lengkap.Kalau sibuk 10 rakaat pun  dah cukup. <===




                       
- Cara mengerjakan Solat sunat Rawatib  -                                                                                                                        

Niat :                                                                                                                                                                                      

      Semua perkara yg kita buat mesti disertakan dengn niat kan? (Tidak kiralah perkara baik atau perkara          jahat,mesti ada niat) Inikan pula solat kan2?   *Yg ni Admin malas mau tulis, so sila besarkan mata !                                                

                                                                                                          
                                                                                                                           
                                                                                                                                                             


(Kalau rajah tu nda jelas sila search niat solat sunat Rawatib kat google)                                                        
Surah yg disarankan oleh para ulama :                                                                                                           Surah Al-kafirun - Rakaa't Pertama
Surah Al-Ikhlas - Rakaa't K'dua        
              

Peringatan:


  • Semasa melakukan takbiratul ihram solat sunat Rawatib, wajib diniatkan sama ada solat itu Qabliyyah atau pun Ba;diyyah.
  • Solat sunat sebelum fardhu Subuh dan sebelum fardhu Asar tidak perlu disebut atau diniatkan Qabliyyah.
  • Solat-solat sunat Rawatib ini tidak dituntut berjama’ah.
  • Solat-solat sunat Rawatib lebih utama dikerjakan di rumah.
  • Jika lebih 2 raka’at, lakukan tiap-tiap 2 raka’at satu salam.

P/s : Keterangan yg ada pada Entre ni Admin banyak merujuk kpda Mr.Google.Jadi untuk keterangan yg lebih lanjut sila tanya ustazah anda! ^_^ *Peace!








Sunday, 10 August 2014

Frozen Compilation Of Songs

Assalamua'laikum...!
Hello Blogger,Hari ni Admin mau share lirik Lagu frozen. *FrozenFansHere!.I love Frozen & all the songs.Let's sing with me :D + :) => >_< . (feeling Sooo Excited) Walaupun movie ni dah lama main tapi sampai sekarng Admin tetap dengar lagu Frozen kat YouTube *sambil main Pacman... >-< Lagu Frozen semua cute *kan2?
Dalam Movie ni Admin lebih suka carecter Anna.B'cause #Dia Cute, Happily #Lovely #Nda pemarah #Sentiasa Berusaha.Tapikan,bagi Admin,dua2 pun comey?








~ Let's release stress with me !

- Do you Wanna Built The Snowman By : Kristen Bell

Anna:

Elsa?

(Knocking: Knock, knock, knock, knock, knock, knock)
Do you wanna build a snowman?
Come on lets go and play
I never see you anymore
Come out the door
It's like you've gone away-
We used to be best buddies
And now we're not
I wish you would tell me why!-
Do you wanna build a snowman?
It doesn't have to be a snowman.

Elsa:
Go away, Anna

Anna:
Okay, bye...

(Knocking)
Do you wanna build a snowman?
Or ride our bikes around the halls
I think some company is overdue
I've started talking to
the pictures on the walls-
(Hang in there, Joan!)


It gets a little lonely

All these empty rooms,
Just watching the hours tick by-
(Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock, Tic-Tock)

(Orchestral)

Anna:
(Knocking)
Elsa?
Please, I know you're in there,
People are asking where you've been
They say "have courage", and I'm trying to
I'm right out here for you, just let me in
We only have each other
It's just you and me
What are we gonna do?
Do you wanna build a Snowman?



-For The First Time In Forever : Idina Menzel


Anna: 
The window is open, so’s that door I didn’t know they did that anymore Who knew we owned a thousand salad plates? For years I’ve roamed these empty halls Why have a ballroom with no balls? Finally they’re opening up the gates 
There’ll be actual real live people It’ll be totally strange Wow, am I so ready for this change 


'Cuz for the first time in forever There’ll be music, there’ll be light For the first time in forever I’ll be dancing through the night 


Don’t know if I’m elated or gassy But I’m somewhere in the zone 'Cuz for the first time in forever I won’t be alone 

Anna: I can’t wait to meet everyone! (gasp) What if I meet.. the one? 
Tonight imagine me gown and all, fetchingly draped against the wall A picture of sophisticated grace I suddenly see him standing there, a beautiful stranger, tall and fair I wanna stuff some chocolate in my face

But then we laugh and talk all evening, Which is totally bizarre Nothing like the life I’ve lead so far For the first time in forever There’ll be magic, there’ll be fun For the first time in forever I could be noticed by someone And I know it’s totally crazy To dream I’d find romance But for the first time in forever At least I’ve got a chance 

Elsa: Don’t let them in, don’t let them see Be the good girl you always have to be Conceal, don’t feel, put on a show Make one wrong move and everyone will know

Elsa (Anna): But it’s only for today (It’s only for today) This agony awaits (This agony awaits) Tell the guards to open up the gates (The gates) 

Anna (Elsa): For the first time in forever (Don’t let them in, don’t let them see) I’m getting what I’m dreaming of (Be the good girl you always have to be) A chance to change my lonely world (Conceal) A chance to find true love (Conceal, don’t feel, don’t let them know) 

Anna: I know it all ends tomorrow, So it has to be today 'Cuz for the first time in forever For the first time in forever Nothing’s in my way! 





- Love is an Open Door By ; Kristen Bell


Anna: Okay, can I just, say something crazy?
Hans: I love crazy!

Anna: All my life has been a series of doors in my face
And then suddenly I bumped into you


Hans: I was thinking the same thing! 'Cause like
I've been searching my whole life to find my own place
And maybe it's the party talking or the chocolate fondue


Anna: But with you
Hans: But with you
Hans: I found my place
Anna: I see your face


Both: And it's nothing like I've ever known before....
Love is an open door
Love is an open door
Love is an open door.


Anna: With you
Hans: With you
Anna: With you
Hans: With you


Both: Love is an open door
Hans: I mean it's crazy

Anna: What?
Hans: We finish each other's
Anna: Sandwiches
Hans: That's what I was gonna say!
Anna: I've never met someone
Both: Who thinks so much like me
Jinx! Jinx again!


Our mental synchronization
Can have but one explanation
Hans: You
Anna: And I
Hans: Were
Anna: Just
Both: Meant to be

Anna: Say goodbye
Hans: Say goodbye
Both: To the pain of the past
We don't have to feel it any more


Love is an open door
Love is an open door
Life can be so much more
Anna:
With you
Hans:
With you
Anna:
With you
Hans:
With you
Both:
Love is an open door
Hans:
Can I say something crazy? Will you marry me?
Anna:
Can I say something even crazier? Yes!



- Let It Go By : Idina Menzel



The snow glows white on the mountain tonight,
not a footprint to be seen.

A kingdom of isolation and it looks like I'm the queen.
The wind is howling like this swirling storm inside.
Couldn't keep it in, Heaven knows I tried.

Don't let them in, don't let them see.
Be the good girl you always have to be.
Conceal, don't feel, don't let them know.
Well, now they know!

Let it go, let it go!
Can't hold it back any more.
Let it go, let it go!
Turn away and slam the door.

I don't care what they're going to say.
Let the storm rage on.
The cold never bothered me anyway.

It's funny how some distance,
makes everything seem small.
And the fears that once controlled me, can't get to me at all
It's time to see what I can do,
to test the limits and break through.
No right, no wrong, no rules for me.
I'm free!

Let it go, let it go.
I am one with the wind and sky.
Let it go, let it go.
You'll never see me cry.
Here I'll stand, and here I'll stay.
Let the storm rage on.

My power flurries through the air into the ground.
My soul is spiraling in frozen fractals all around
And one thought crystallizes like an icy blast
I'm never going back; the past is in the past!

Let it go, let it go.
And I'll rise like the break of dawn.
Let it go, let it go
That perfect girl is gone
Here I stand, in the light of day.
Let the storm rage on!
The cold never bothered me anyway...



-In Summer By : Olaf


Bees'll buzz, kids'll blow dandelion fuzz
And I'll be doing whatever snow does
In summer
A drink in my hand, my snow up against the burning sand
Prob'ly getting gorgeously tanned
In summer

I'll finally see a summer breeze blow away a winter storm
And find out what happens to solid water when it gets warm
And I can't wait to see what my buddies all think of me
Just imagine how much cooler I'll be
In summer

Da da, da doo, ah, bah, bah, bah, bah, bah, boo
The hot and the cold are both so intense
Put 'em together, it just makes sense
Ratdadat, dadadadoo
Winter's a good time to stay in and cuddle
But put me in summer and I'll be a happy snowman

When life gets rough I like to hold onto my dreams
Of relaxing in the summer sun, just letting off steam
Oh, the sky will be blue, and you guys'll be there too
When I finally do what frozen things do
In summer
In summer!








For The First Time In Forever (Reprise)                                   



Anna: You don't have to protect me I'm not afraid
Please don't shut me out again,
Please don't slam the door
You don't have to keep your distance anymore        
'Cause for the first time in forever,
I finally understand
For the first time in forever,
We can fix this hand in hand

We can head down this mountain together,
You don't have to live in fear
Cause for the first time in forever,
I will be right here

Elsa: Anna
Please go back home, your life awaits
Go enjoy the sun and open up the gates

Anna: Yeah, but —

Elsa: I know
You mean well, but leave me be
Yes, I'm alone, but I'm alone and free
Just stay away and you'll be safe from me

Anna: Actually we're not

Elsa: What do you mean you're not?

Anna: I get the feeling you don't know

Elsa: What do I not know?

Anna: Arendelle's in deep, deep, deep, deep snow

Elsa: What?

Anna: You've kind of set off an eternal winter... everywhere

Elsa: Everywhere?

Anna: It's okay, you can just unfreeze it

Elsa: No, I can't, I — I don't know how!

Anna: Sure you can! I know you can!
`Cause for the first time in forever,
Elsa: Oh I'm such a fool, I can't be free!

Anna: You don’t have to be afraid
Elsa: No escape from the storm inside of me!

Anna: We can work this out together
Elsa: I can’t control the curse!

Anna: We’ll reverse the storm you’ve made
Elsa: Anna, please, you’ll only make it worse!

Anna: Don’t panic
Elsa: There’s so much fear!

Anna: We’ll make the sun shine bright
Elsa: You’re not safe here!

Anna: We can face this thing together
Elsa: No!

Anna: We can change this winter weather
Elsa: AHHHHH...

Anna: And everything will be all right...

Elsa: I CAN’T!    









                         

Friday, 18 July 2014

Lirik Zikir Asmaul Husnah


Assalamua'laikum...! Hello Blog,
Hari ni, Admin Hannah ingin kongsikan kpda blogger zikir asmaul husnah.Admin suka dengn nasyid asmaul husnah.Senang d'sebut & senang d'hafal.Tenang sikit jiwa,bila diamalkan.Entri ni Admin tulis khas untuk bulan Ramadhan ni.Harap bermanfaat & diamalakan. 

- Straight To The Point -
*Lirik ni Admin main rembat ja' dari facebook ^_^




~ Asmaul Husna Lirik 

Nas-aluka [ perlahan ]
Yaa Man Huwallahulladzii Laa Ilaaha Illaahu
Awarrohmaanur Rohim
Almalikul Qudduusus Salaamul Mu’minul Muhaiminul ‘Aziizul Jabbaar
Almutakabbirul Khooliqulbaariul Mushowirul Ghoffar
Walqohharul Wahaabur Rozzaaqul Fattaahul ‘Aliim
Alqoobidhul Baasithul Khoofidhur Alroofi’ul Mu’izzul Mudhillus Samii’ul Bashiirul Hakamul’adl
Allathiiful Khobiir
Alhaliimul ‘Adhim
Alghofurus Syakuur
Al’aliyul Kabiirul Hafiidhul Muqiit
Alhasiibul Jaliil Al Kariimur Roqiibul Mujiibul Waa Si’ul Hakiimul Waduudul Majiidul Baa’itsus Syahid
Alhaqqulwakiil
Alqowiyul Matiin
Alwaliyul Hamiid
Almuhshil Mubdiul Mu’iid
Almuhyil Mumiitul Hayyul Qoyyum
Alwaajidul Maajidul Waahidus Shomadul Qoodirul Muqtadirul Muqoddimul Muakh Khirul Awwalul Akhiir
Addhoohirul Baatinul Waalil Muta’al Bar Ruttawwaaabul Muntaqimul ‘Afuwwur Roufum Maalikul Mulki Dzul Jalaali Qal Ikroom
Almuqsitul Al Jaami’ul Ghoniyul Mughnil Maani’ud Dhoor Runnaafi’un Nuurul Haadii Badii’ul Baaqii
Alwaaritsur rosyiidus Shobuurulladzi ladza kamits lihi Syaiun Wawas Samii’ul Bashiir
Alloohumma Solli Afdhollas Sholati’alaa As’adi MAkhluuqoo Tika Sayyidinaa Muhammadiwa’alaa alihii
Washohbihii wasallim ‘Adada Ma’luu Maatika Wamidaa Dzakalimaa Tika Kullamaa
Dzakaro Kad Dzaakiruuna Waghofala ‘An Dzikrihil Ghoofiluun.





Ok'tu ja' yg Admin mau share hari ni.Zikir asmaul husnah tu Blogger boleh search kat You Tube.Cari zikir yg sma dgn lirik d'atas ya ! - Selamat Berzikir -

-> Salam Ramadhan Al-Mubarak

Cara Solat Istikharah


Assalamua'laikum..Blogger! Dalam Entre ni Admin ingin Kongsikn cara Solat Istikharah.Sebenarnya solat ni mudah ja' untuk didirikn yg pling penting niat kita ikhlas k'rana Allah taa'lla.
Ok,Let's started! *Peace! .

Sebelum Tu,Admin mau bagi tau yg solat ni didirikn untuk menyelesaikn jalan buntu atau untuk membuat pilihan / k'putusan dlm hidup. Subahannallah Indahnya islam, Semuaa bnda dpt d'permudahkn jika kita b'niat ikhlas dngn Allah.Terdapat beberapa Hadis Raulullah S.A.W yg menggalakkn Solat istikharah.Antaranya


Rasulullah SAW bersabda: 


“Di antara kebahagiaan anak Adam ialah Solat Istikharah (minta pilih) daripada Allah Taala dalam segala urusannya dan di antaranya kecelakaan anak Adam ialah meninggalkan solat Istikharah daripada Allah pada segala urusannya.”


"Apabila seseorang kamu berkehendak melakukan sesuatu, hendaklah dia rukuk dengan dua rukuk (sembahyang dua rakaat) selain daripada sembahyang fardhu."



la boleh dikerjakan dua rakaat atau sehingga dua belas rakaat (enam salam). Waktunya siang atau malam. Sebaik-baiknya dikerjakan pada waktu sebelum tidur malam. Insya-Allah Tuhan akan menggerakkan hati anda dan memberi petunjuk untuk membuat sesuatu keputusan atau penentuan yang betul.

Terdapat dua cara untuk melakukan Solat Istikharah Ini:

a.   2 rakaat, 1 salam

b.   12 rakaat, 6 salam

Cara Melaksanaknnya

1. Apabila hendak memulakan sembahyang, hendaklah meluruskan hati dengan menyerahkan segala urusan sepenuhnya kepada Allah S.W.T. Rehatkan akal fikiran daripada menimbang-nimbang sama ada pekerjaan ituelok dibuat ataupun tidak.

2. Setelah bersiap dengan wuduk, berdiri tegak serta menghadap kiblat, mulakanlah sembahyang dengan mengangkat takbiratul ihram denganLafaz dan Niat:

Ertinya: "Sahaja aku sembahyang sunat Istikharah dua rakaat kerana Allah taala."


3. Bacaan surah selepas Al-fatihah ialah:

Rakaat Pertama: Surah Al-Kaafiruun
Rakaat Kedua: Surah Al-Ikhlas

4. Dalam sujuk terakhir (sujud kedua pada rakaat yang kedua), bacalahtasbih berikut sebanyak 40 kali:

Ertinya: "Maha Suci Engkau, tiada pengetahuan bagi kami melainkan apa yang Engkau berikan pengetahuan kepada kami. Sesungguhnya engkau Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana."


5.  Sebelum bangkit dari sujud, mohonlah kepada Allah SWT. dipertunjukkan jalan yang betul dalam membuat keputusan dan pilihan.

6.  Selesai memberi salam, bacalah selawat untuk dihadiahkan kepada Rasulullah S.A.W, para sahabat Baginda, para wali Allah dan seluruh umat Islam.

7.  Membaca doa solat sunat Istikharah:



Peringatan : Ulangi solat ini  sebanyak 7 hari b'turut turut, jika masih terdpt keraguan.
Dalam berdoa sebaik-baiknya sebutkan permintaan yang ingin diberikan petunjuk oleh Allah SWT. misalnya: “Ya Allah! Jika Dikau mengetahui urusan ini..….. (sebutkan perkaranya).” 

Admin Harap dngn adanya pnduan solat ni,Blogger dpt melaksanaknn solat ni dngn sempurna.In syaallah :).Ok'selamat beribadah !