Saturday, 10 September 2016

Puasa Sunat Arafah

                
                                                بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِيمِ


Assalamualaikum dan salam sejahtera *cewah macam pembaca berita pulak! Hohoho Btw,memandangkan hari isnin ni kita akan menyambut hari Raya Aidil Adha so  malam ni Hana nak share pasal puasa sunat Arafah *ajet2 speaking kehel pulak budak sabah ni #hohoho. Ok then! straight to the point... 

Puasa Hari Arafah ialah puasa pada hari ke 9 Zulhijjah ( sehari sebelum hari raya haji) yang disunatkan bagi mereka yang tidak melakukan ibadah haji. So kita sebagai umat islam yang masih diberi kesempatan bernyawa pada tahun ni boleh lah memanfaatkan kemuliaan hari Arafah dengan berpuasa sunat, berzikir dan melakukan amalan-amalan sunat lain.                                                                            


Daripada Abu Qatadah al-Anshari r.a.; Rasulullah  ditanya tentang berpuasa di hari Arafah. Maka Baginda bersabda: “Ia menebus dosa setahun yang telah lalu dan setahun yang akan datang.-Hadith Riwayat Imam Muslim

Allahu...


Ok lah kpd sesiapa yg ada niat mau berpuasa pda esok hari bersamaan 11 sepetember 2016, ni niat puasa sunat arafah yang Hana rembat dari google imej     *Sila klik kalau rabun   tak jelas








Hmm rasanya itu ja kot yg Hana dpt kongsikan pda hari ni.Mau kongsi lebih2 pun... Hana bukannya orang yg berilmu sangat.*hmm... So kepda sahabat2 blogger Hana yg beragama islam tu jangan lupa manfaatkan hari esok *insyaallah... ^^


-Thanks for visiting!





Friday, 9 September 2016

My Top 5 favourite anime

Assalamualaikum! and Hello Reader!
Saya Hana,16 tahun,dan saya suka makan coklat :3

Pada malam hari jumaat ini bersamaan malam pertama cuti persekolahan,Hana mau share pasal ' My Top 5 Favourite Anime'.*hmmmmm................
For your information,Hana memang minat gila dengan anime jepun sebb jalan cerita dan lukisan dia sangat umphhh! interesting! impressive! tasteful! attractive! and wow! *hohoho sorry terover pulak!
kalau mau rasa betapa umph! dan wow nya anime jepun korang tengok lah anime yang Hana suggest dibawah ni.


Ok... start from number 5


  • 5.Ninja boy!
Ha... yang ni sejenis kartun favourite Hana and the siblings masa childhood suatu ketika dahulu... *cewah bunyi macam Hana dah tua pulak!. Btw anime ni ada siar kat astro ceria dulu.... sekarang pon *rasanya lah! heheh... ketara sangat Hana dah tk layan astro ceria.Actually bukan tk layan tapi adik2 Hana lebih minat tengok cartoon network. *  jawabnya kena layan cita rasa dorang lah! so Hana pon terikut-ikut tengok Steven the universe,Fin & Jack, and sometimes menyempat jugak tengok Sofia The First di Disney Junior even adik2 Hana dua2 lelaki. >< Btw, anime ni mengisahkan tentang kehidupan 3 orang budak yang menjalani kehidupan di sekolah ninja.Jalan cerita dia best dan lawak! anime dia sangat cute.

  • 4.Toradora
Anime ni sangat sangat sangat! amat sangat! super duper puper best nk mampus! * hohoho maafkan lah diri ini andai terover sekali lagi.Bagi Hana, anime ni sangat amat best sebab cerita dia mengisahkan tentang kehidupan seorang gadis pedek yang bersikap garang dan agak ganas tapi still nmpk perempuan.*Guess what? Hana memang layan habis anime ni sbb sikap dan fizikal watak utama(Aisaka Taiga) lebih kurang  dengan Hana :P *ngeh!.Actually anime ni berkonsepkan komedi romantik.*hokeh! >< Hana tak berapa layan sangt cerita romantik2 ni.. tapi cerita ni Hana layan sbb romantik2 nya tk overdose sngt.Lagi pun best nk mampus kan? so layan ja lah! 
Hana suggest kepada korang2 yang berniat mau jadi otaku tu tengok cerita ni.Sebab bermula dengan cerita ni korang akan terus falling in love dengan anime... *hohoho


  • 3.Kaze No Stigma
Hmm... ni pon one of my fav anime.Story dia berkonsepkan *dush! dush! I mean aksi... 
Hana suka tengok cerita aksi.Best! best! best! Anime ni sangat cute soundtrack dia pun best jalan cerita lagi lah super duper! Btw cerita dia ada selit2 love story jugak lah! :3 *hokeh! 
so.... ya! onto the next one!

  • 2.Magic Kaito
Ha! yang ni pon favourite Hana jugak! Hana started terfalling in love dengan anime ni since beberapa minggu lepas. Hana baru ja habis tengok semua episod Magic Kaito.Cerita dia mengisahkan tentang seorang pelajar skolah menengah bernama Kaito yang pandai gila buat magic.Dia ganti arwah ayah dia jadi pencuri terhandal yang selalu kembalikan barang curian secara senyap2.Actually cerita ni berkait-kait dengan Detective Conan sebab pencipta anime dia adalah orang yg sama iaitu Gosho Aoyoma.Tapi Mgic Kaito hanya ada 24 ep ja *How sad!
Btw Anime ni best teramat sangat2 amat! * huh! So silalah tengok! >,< *hohoh 

And my most favourite anime all time is...... *drum rolls please...

*dum! dum! dum! dum! dum! dum! *dushhh!!!



  • 1.Detective Conan
Hohohoh! Detective Conan always be the most favourite one *never change
Huh! rasanya yang ni nda payah cerita pun nda apa ni! *terkeluar terus bahasa sabah cik Hana >,< hohoho back to the tittle,Siapa tk kenal detektif cilik terhandal di dunia,Conan *hohoho actually cilik tubuh badan ja,tapi otak still Sinichi Kudo.Ok then! I bet semua orang tau anime ni kan? Best nk mampus *ofcourse * Mendebarkan and always thumbs up.... >< Anime ni sangat sesuai untuk orang yang fanatik dengan cerita misteri *like me... :D Btw Hana masih dalam proses habiskan beratus2 episod Conan ni... *slow-slow! sbb kalau tengok sehari berpuluh-puluh episod nanti lama2 jadi bosan. * kan? kan? Hmmm... so that's it! ;) 


Hmmm... ok lah! Hana mau cau cincau dulu! mau sambung tengok Detective Conan.*pssttt! kerja rumah esok2 pun boleh buat kan? #hohoho  #SyurgaDunia  #CutiSekolahBermulaHariIni   #Bahagia   #HoHoHo   #TapiJanganLupa   #HidupHanyaSementara #KehidupanDiduniaHanyalahKesenanganYangMenipu... #Sentap   #Ok!  T_T

:D

#Tapi  #SekaliSekalaTakApa #Kan?

Thanks For reading!
-Assalamualaikum!

Friday, 2 September 2016

Best movie list of Detective Conan

Assalamualaikum and Holla blog!

Hai! Hai! Hai! :3 *Arghhh! How I miss this Pink wall! >< hohohoh...
Nampaknya sudah agak terlalu lama dah jari ini tidak menaip. *ngee :3 Hmmmm..... so? 
haaahhhh! *how awkward! ok lah! kita straight to the point saja lah! *sorry! terpekat pula bahasa sabah cik Hana >< 

For your information,I'm one of the number one fans of Detective Conan.I love Conan so so much! it's was my favourite cartoon ever! after Sofia The First,Doc Mcstuffin and Adventure Time :3 
So, I decided to list my top 8 of Detective Conan Movie.But it doesn't mean that the other movie wasn't good.^^ For me,every  movie are super good,but among all the movie definitely there's a  favourite one *right? right?.I list 'em with honesty based on what my heart says >,< 
Sorry if you disagree,it just my opinion ^^

My top 8 list of Detective Conan Movie



  • 8.Detective ConanMovie12: Full Score of Fear
  • 7.Detective ConanMovie3: The Last Wizard of the Century
  • 6.Detective ConanMovie15: Quarter of Silence
  • 5.Detective ConanMovie5: Countdown to Heaven
  • 4.Detective Conan Movie10: The Private Eyes' Requiem
  • 3.Detective ConanMovie7: Crossroad in the Ancient Capital
  • 2.Detective Conan Movie 4:Captured in Her Eyes
  • 1.Detective Conan Movie1: The Time-Bombed Skyscraper


I have chosen the very first movie of detective conan as top 1 of my list because it was super great and excite .10 stars for Gosho Aoyama cause succeed to create it well even it was the most first movie. :) :) :) 

So kalau kamurang teringin mau tengok movie detective conan... Hana suggest tengok movie 1 dulu 'coz every value start from 1 *hohoh! actually suka hatilah mau tengok movie yang mana satu.Sebab semuaaaanyaaa best! *thumbs up


                   


Btw... ONLY ONE TRUTH PREVAILS!

-Thanks  for  visiting!  :) Arigatou gozaimasu

Saturday, 18 June 2016

D u n i a

Holla Belog!

Assalamualaikum.Selamat Pagi! Thanks a lot for visiting my super dusty belog!
*It's ok! I'll wipe it later. 
Alhamdulillah I'm 16 and still alive.:D
Sorry for being busy lately dear Pinky Diary. :D :D *I absolutely homesick with this belog.

Back to the tittle...








-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
D  u n i a -


After stepping into the realm of 16 years,my diary of life apparently changing!
I don't know why? but that is it!

I been too busy to catch my dream.And sometimes I've forgot akhirat.
And I've been thinking a lot about " why should we being busy to catch our dream at dunia while we don't know when we die... "

We might die tomorrow right? 

Ya! We know it might happen...

But why still we forget Allah?


You have the answer but you don't want to admit it...

we are same.

half of my heart always fight to my mind.

Half of my heart said that it need Allah to calm

But my mind keep saying 'you have another important mission to reach in this world'

And I admit that my mind always win! 

I follow my mind...
So I put dunia first after akhirat.

But it didnt work!

It makes me stress .And when I'm failed I easily frustrated.
And my life became complicated...

" Kejarlah akhirat dan dunia akan ikut kemudian "

Thats what my father said a few years ago when I was 8.

I can't express what I feel but you have to feel it by yourself.
Put Allah first then there are nothing else to worry about!

:) :) :D :D ^^  <3


So just follow what your mind say.It might be good for yourself but also don't ignore what your heart are saying!

" Remember that we don't have power to know what will happen tomorrow .When and how our life  end "

Thanks again for visiting! :)
#HappyFasting!






Monday, 6 June 2016

Marhaban Ya Ramadan :)

Assalamualaikum! Hello Blog!
sorry if I've disappeared for too long.*I just don't know what to post, :)


Marhaban ya Ramadan.... ^^
Alhamdulillah, we finally arrived on 1 Ramadan. *Yeahhh!!

So let's collect pahala as much as we can! * aja! aja! fighting :D :D
Make sure we make this ramadan more awesome than last year...
Cause we dont know when we have to leave.So we have to be really thankful for this favors




I'm just super exited for this Ramadan :D
'Cause I just lost one thing that I think really has been harassing me on many side...
The thing that really wasted my time every single day.
The thing that lead to sin and goodness...

It is...

" Phone "

:') I have been keeping it over one year...
But last night I've cracked it

At first I'm grieving *sudah tentu :D :D
But After I lost my tear about one big bowl... I've thinking that it such a useless
'cause it couldn't help me to fix a broken phone!

I've thinking about the benefits of it instead...
Without phone I can focus on my study! :D :D
And I just realised that Allah want me to be more helpful,take the time to do good thing, and  prayer at the beginning of time!! *Right?

So I can stopped my habits like playing game up late night...
* Even its hard to be apart with 'Harvest Moon Friend Of Mineral Town' T_T * how sad...

But Alhamdulillah.... ^^

Back to the tittle! * Yeahh!! Ramadan arrived!!
Happy Fasting everyone... May Allah receive our ibadah! * aamiin...

- Thanks for visitig! :) :) :)





Sunday, 12 July 2015

PT3 Challenges!

Holla Reader ! Assalamualaikum! Blog!!
*Ngeee! I'm here was typing my entry... Hmmp!! should you know that means I do miss my Blog and my super duper awesome reader! *Heee... how many " ! " I put here hohoh and that means I was super duper puper exited to post this entry....! *Because of ? ' ........ ' because of my Pt3 exam around the corner... oh! no!!!!!!!! so the exclamation mark doesn't means that I was excited, but it means I was so scared * !!!!!!!!!!!!!!!!  

how can I continue watch Barney and Friend? Playing harvest moon? Pac man?  (sigh) and how can I deal with my stress?

You know what?
Every time, I'll cry when imagine that I'm failed on my examination.B'cause I really think that I wasn't be able to pass. Absolutely I'm weak to said that. But... hmmp! I'm just a typical human who always fail... I'm weak and collapse to face the challenge...but actually I managed to express what I feel! :D :D I'm tough like a rock! 

And I was thinking...
How could they did it well and I'm not? 

and I was talking to myself...
"Never upset on something that already happened!
but try to change it...

I've try harder to wheedle myself
Whatever it takes,I'll learn from my mistake....
just get up every time you fall!
just don't care whatever will happens because you will,
Force yourself to stand up!
and prove that you can did it!!!
Win your parent's heart! makes your teachers proud!

*Yeah!! aja! aja! Fighting! *that just how I be so spirited when fail :)






Sunday, 8 February 2015

GIVEAWAY FREE TEMPLATE BY CREAMYLITTLEDIARY

 Click Banner Untuk Join
Click Banner Untuk Join

Hadiah utama :
1 blog bertuah akan mendapat Free Template dari CreamyLittleDiary+
 diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Saguhati:
10 blog bertuah akan diletakkan didalam bloglist CreamyLittleDiary

Pemenang akan dipilih melalui:
random.org 

 Pemenang akan diumumkan pada :
 3 April 2015, Insha Allah :)

My mangsa tag 


P/s : Sorry! Hana tak ada Bloglist :3 


Thursday, 8 January 2015

Tuesday, 6 January 2015

" Segmen : New Year Blogwalking Januari by Sulyanie Ghazali "

*klik banner untuk join.


Tarikh tutup : 31 JANUARI 2015
Tujuan segmen nie untuk memudahkan sul dan peserta-peserta blogwalking dan follow blog-blog peserta yang lain.
Senarai peserta akan diupdate setiap hari.
Rajin-rajin kan diri jenguk + follow blog peserta yee. Dapat tambah follower jugak :)


Syarat dia simple ja. Hope segmen nie dapat sambutan. Jom join ramai-ramai :)



Tuesday, 30 December 2014

Fokus Pt3!

Assalamualaikum! Hye there :)

Apparently 2014 is almost comes to an end... :( *How sad!

    

*Tik! tok! tik! tok!.Times goes so fast...  leave us whos is struggling to find the meaning of life.. (sigh!!) Dream? :) Even it's, too big! to reach... but for me as 'Hana' nothing is imposible if you never despair! 

Yes! I'm 'fall'
Fall!'
Fall!'
n'... Fall again :'( 

Maybe no one noticed ? kan? *because when you smile (all sadness of yours is disappear) When I just recalling the memory 'sweet sour ' of 2014*I think it's worse to remain >< 

But I'll talk to myself later. I'll persuade myself to be more tough ^^
 it's okey! I'll repair every single thing that I've done wrong!  'Be brave to step forward'

Hana will fokus on on the big big examination ' Pt3... ' Even that I'm not even ready yet to be a victim of en.Pt3. 

Ok! then... last but not least... Happy new year dear reader .

*Make sure that you make 2015 lebih Oh sem!! dari tahun ni, 


    
(Stolen from atok Google)

Special Thanks to Mr.Father! Thanks 'coz  fulfill my wishes! (Happy! Birthday *1 January!) *Innsyaallah 7 A akan ditunaikan! :) hohoho 'Innsyaallah...'


*Click link below for more interesting reading ^^



Happy new year!! *Cutii tambah seminggu (Yeahhh!!) :D : D * wide smile ><
-Sekian Dari Hana 




Thursday, 18 December 2014

SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist

Assalamualaikum! Holla semuaaa Just click the super awesoome banner for joining ya! ^^

               SEGMEN: Kapas Putih January 15 Bloglist

Pesanan buat Kak N

Semoga berjaya dalam menjayakan segmen ni! ^^ 

 -Jom Bantu Kak N cari bloglist january! :) -
#SalamKhamis dari Hana ^^

Tag

Wednesday, 10 December 2014

Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril

Assalamualaikum!  and Hye! reader ^^ Thanks for visiting my diary!




                           

Syarat2 segmen




  • Follow blog Blog Shahril, dan Like Fanpage Blog  Shahril Dekat Header :)
  • Seperti biasa klik banner untuk join :)




    • Buat entri bertajuk Segmen Follow Dan Blogwalking By Muhammad Shahril Dan Backlink kan ke   Entry blogger Shahril.
    • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen blog brother shahril.
    • Link peserta akan diupdate dari semasa ke semasa .    

    • Let's support segmen ni :) 

      Thursday, 4 December 2014

      "Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik Iman"

      Assalamualaikum! Holla semuaa...
      Hana join segmen lagi & lagi!!! ^^

                                               




      Assalamualaikum! semua... bye! 


      Wednesday, 3 December 2014

      "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"



      Assalamualaikum
      Salam sejahtera buat semua.



      http://cikgufarha.blogspot.com/2014/12/segmen-blogwalking-bersama-cikgu-farha.html

      Syarat simple je:-
      1. Follow blog  (boleh tengok side bar) - 
      2. Buat tajuk "Segmen: Blogwalking Bersama Cikgu Farha"
      3. Tinggalkan url entry kat entry ini jugak

      Copy coding yang disediakan.


      Always together!


      Assalamualaikum! semuaa... ^^ Holla ><
      Hari ni Hana mau story pasal kucing kesayangan Hana

      This is my Inkish! *bukan nama sebenar ><

                                 



                                       




      And this is my cutie D.O  :D

                                       

                                       


                                       


                 

      Sunday, 30 November 2014

      Segmen Blogwalking by A.S.

      Assalamualaikum! Holla semuaa!!


                         


      • a. Nama penuh : Siti NurFarhana Binti Idrus
      • b. Nama panggilan : Hana @ Cici
      • c. Tarikh lahir : 30 January 2000
      • d. Negeri kelahiran : Sabah
      • e. Tempat tinggal : Sabah
      • f. Anak ke :  2

      So  apa tunggu lagi let's jum klik banner . Yg specialnya  akan dapat cursor free!! *yeahhh!!!!!


      Thursday, 27 November 2014

      "Segmen: Happy Followers by Nunu Nonsense".

                               

      Assalamualaikum!!! Holla again! ^^
      Click the banner to joining! :D


           

      -Wassalam.Blogger Hana .G'nite! ^^

      Segmen Bloglist Cun December 2014 by Ekinnuar

      Assalamualaikum! Holla semuaa!! * Click the banner below for joining! :D


                           


      -G'nite friends!!!.Blogger Hana ^^

      Wednesday, 26 November 2014

      Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam


      Segmen Pencarian Bloglist untuk Bulan Disember 2014.
      15 Blog dicari untuk menjadi penyeri di sidebar blog Truly Love... 

      Syarat-syarat Penyertaan:

      1. Follow Blog Maria Firdz
      2. Add G+ +Maria Firdz 
      3. Buat entry bertajuk "Segmen Pencarian Bloglist Disember 2014 #48 Jam"
      4. Copy coding yang disediakan dan pastekan di ruangan HTML;
      5. Publish dan hantarkan entry penyertaan di entry ini.

      Segmen ini bermula 25 November 2014 jam 12 tengah hari dan akan tamat pada 27 November 2014 jam 12 tengah hari.


      Jom support segmen ringkas ini...

      Segmen Bloglist Disember DJH 2014


      Assalamualaikum dan salam sejahtera.



      Pencarian bloglist bagi bulan Disember 2014 di Diari Jejaka Hangat bermula pada hari ini, 24 November 2014, iaitu tepat jam 12.00 tengah malam sehingga 30 November 2014, iaitu tepat jam 11.15 malam. Semua dijemput join.

      Syarat-syaratnya :
      • Buat entri bertajuk Segmen Bloglist Disember DJH 2014   
      • Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.   
      • Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI.
      Senang dan mudah kan?

      Mereka yang bertuah akan dipilih untuk masuk dalam bloglist DJH untuk bulan Disember dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Diari Jejaka Hangat  ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada. 1 Disember 2014.

      Kredit untuk Kak Mialiana