Wednesday, 13 December 2017

Self Acceptance





بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

H o l l a !                                                                                                                                                      
Ha~ apa pulak yang nak dimengarutkan dalam entry kali ni? 

Ok... first of all,manusia ni memang tak pernah puas kan? Hahahaha (bak kata Sis Nabila Razali a.k.a Sis Cumi-cumi)

Oklah let's be serious.Pernah tak korang rasa rendah diri bila berdiri dengan orang yang jauh lebih good looking dari korang? Hana bukan sekali dua rasa macam tu.Berkali-kali.Tapi aku kesah apa? hahahahah 

Hana faham naluri seorang wanita untuk nampak cantik di mata orang.Yalah kalau dah cantik semua orang layan kita baik ja... Kita pun confident ja bila keluar rumah.

Cantik itu rezeki.Perangai elok pulak,benda natural yang tak semua orang ada.Alhamdulillah kalau ada kedua-duanya.

Ustaz Hana pernah bagi tau *masa Hana form 4... " Kalau rasa diri tu tak cantik,nanti balik kampung,tangkap beruk seekor lepas tu tengok depan cermin.Tanya siapa lagi lawa? Beruk ke kamu? " Hahahaha sampai sekarang Hana ingat lawak tu.

So kesimpulannya,Kalau nak cantik kita tengok depan cermin tanya diri kita.Apa lagi yang tak cukup? Aku ada akal,aku cukup sifat,sedangkan ada orang yang tak boleh bercakap,tak boleh mendengar,tak boleh membaca.Pernah tak diaorang complaint semua benda tu? Mungkin pada awalnya iya,tapi lama-lama? Diaorang dah boleh terima kelemahan tu kan? Diaorang still happy dengan kehidupan diaorang.Sebab apa? Sebab diaorang bersyukur! 

Jadi,kunci untuk jadi cantik ialah bersyukur.Alhamdulillah Allah bagi aku nikmat untuk bernafaspada hari ni.So,gunakan nikmat tu sebaik-baiknya. (Hashtag Deep reramai)

*Alhamdulillah budak senget ni dah kurang mengarut.Btw harap maaf jika anda anti dengan benda-benda cliche.Kalau tambah point "be confident" nanti kena bash tiru king koko pulak.So... harap maaf. =3 

Let's spread positivity! Jom zikir banyak-banyak!.


11 comments:

Fatin Shahrizam Fatin Shahrizam said...

Yess, mestilaa pernah rasa macam tu. Tapi takpe, kuncinya kena perasan hebat dan cantik jugak. Eh? Hahahaa :D

Mizz'strawery Smile Mizz'strawery Smile said...

@Fatin Shahrizam hahahaha kengkadang kena juga perasan skali skla... bosan lah asyik nak rendah diri

farhanna jafri farhanna jafri said...

yessss kuncinya ialah bersyukur! Insya-allah rasa lengkap semua benda

Mizz'strawery Smile Mizz'strawery Smile said...

@farhanna jafri Thanks alot ^^

Atie Zieya Atie Zieya said...

tapi kan..sifat manusia mana pandai bersyukur always nk lebih dari apa yg dah dpt... kan..hmm

Mizz'strawery Smile Mizz'strawery Smile said...

@Atie Zieya ohmai! Hashtag deep pepagi pulak... hahaha

Safiyya Fazli Safiyya Fazli said...

Yess kita geng! Apa kesah dengan orang yang lebih 'cantik' daripada kita kan? lol

Farah Farah said...

For me, jaranglah rasa rendah diri bila dengan orang yang lagi lawa ni sebab dah lama terima yang diri ni tak berapa cantik sangat. Hahahahaha.

Tapi, sangat-sangat rendah diri bila duduk dengan orang pandai.

Mizz'strawery Smile Mizz'strawery Smile said...

Thanks for the motivation everybody~ <3 ^^ rasa bersemangat terus! Hahaha

Ana Suhana Ana Suhana said...

Biasa lah tu. Semua pun pernah lalui perasaan low self esteem tu. Nanti dah semakin meningkat usia mcm kak ana dah tak kisah semua tu. Cantik ke tak yg penting bersyukur dan bahagia.

Mizz'strawery Smile Mizz'strawery Smile said...

@Ana Suhana thank you kak Ana sebab memahami jiwa ini *cewah... hahah ^^