Wednesday, 4 April 2018

Kelebihan Masuk Form 6






بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم 

Holla!

Memandangkan Hana nekad untuk pilih form six sebagai langkah seterusnya untuk ke Universiti maka Hana nak share lah dengan korang faktor-faktor Hana terpikat dengan Mr.STPM ni.Heheh

Kelebihan Student Pra-U (Form 6)


  •  Jimat Budget


Parents Hana tak perlu susah-susah bank in duit setiap bulan since masuk form six ni macam pergi sekolah harian.Heheh :3


  •  Persekitaran Sihat


Environment sekolah pada Hana lebih sihat berbanding kolej.Pada Hana lah... ^^ Hana pun tak nak mendewasakan diri sangat pergi jauh-jauh.Masih terlalu awal untuk Hana kenal pelbagai ragam manusia yang 180 darjah berbeza dari suasana sekolah.


  • Dekat dengan Family


Hana tak perlu berjauhan dengan family.Tak ready lagi lah.... T^T Awal-awal lagi nak pergi jauh... belum lagi nak ambil degree... huhuh apatah lagi bila dah masuk alam pekerjaan nanti.Mesti lagi renggang kan? ^^ so better slow and steady ja.Jadi budak form six means Hana still rasa diri ini seperti budak sekolah yang perlukan attention secukupnya dari  family dan guru.


  • Selangkah kaki untuk ke Universiti

Golongan yang choose form 6 ni biasanya memang target untuk sambung degree kat Universiti.Dan itulah target Hana.:3 Form 6 ni ibarat peluang kedua untuk mereka-mereka yang result tak berapa tip-top masa SPM.But it's oklah sampai lambat pun... janji jangan stop kan?! :) Hana mungkin level katun-katun ja,tapi Hana seorang fighter yang tak suka kalah! So Mr.STPM,watch out!! haha >_<


  • Masa yang singkat 

Ini berdasarkan pengalaman kakak sulung Hana.^^ Dia ambil form 6 manakala sepupu kitaorang pulak ambil diploma kat UPSI.Guess what? Kak long kawasan Hana yang lebih dahulu masuk U.weee!!! >_< Actually benda ni bergantung kepada nasib.But Hana tak nak ambil risiko bila pengalaman dah ada depan mata Hana.^_^ 



Sekian! Itu sahaja faktor utama yang menyebabkan Hana terpikat dengan Mr.STPM.Hopefully Hana tak sia-siakan peluang kedua ini... Hana dah janji untuk tak nak kalah lagi! :D Hana dah cukup brutel untuk tempuh kepayahan menjadi budak form 6 setelah apa yang Mr.SPM buat pada Hana. :') So kepada kawan-kawan sebaya Hana yang ragu-ragu nak masuk form 6 buatlah solat istikharah banyak-banyak.Inshaallah... ada jalan keluar untuk next step korang! Fighting!!!!! ^_^ Jangan game over tau! Keep going and win all the challenges!! 

20 comments:

Auni Sofea Auni Sofea said...

Elok ni untuk rujukan adik-adik yang tengah confuse nak pilih masuk U atau form 6..semoga Hana berjaya dunia akhirat..aamiin..

Hana Chie Hana Chie said...

@Auni Sofea

Heheh thank you kak!! >_< yg result tip top tu bolehlah terus masuk U.Tapi kalau level2 suam2 kuku cam Hana ni eloklah guna form 6 sebagai jalan pintas untuk masuk U T^T huhuh

Shahida Dzulkafli Shahida Dzulkafli said...

Bagus juga Hana buat entry macam ini.. Membantu lepasan SPM membuat pilihan..

Apa pun, kak sha doakan semoga semua urusan Hana dipermudahkan..

Hana Chie Hana Chie said...

@Shahida Dzulkafli

Thank you kak Sha!!!! :') <3

MisDiarios MisDiarios said...

form 6 mmg lagi org pndang.. lagipun certificate dia laku:D

Hana Chie Hana Chie said...

@MisDiarios

hehe thank u sudi support!! tapi some people tak berapa nak open minded sangat pasal form 6 ni T^T

Atie Zieya Atie Zieya said...

Good luck darling for this next step! u can do this!!!
pakai baju sklh lagi la nmpknyaa kaaann <3

dear anies dear anies said...

apa2 pun semoga hana terus berjaya dan dipermudahkan segalanya...aminnn

Nurulatika Yunus Nurulatika Yunus said...

Hahaha .. Best tau masuk Form 6, sy dulu pun Form 6 ambil aliran ekonomi.. Alhamdulillah dah masuk U pun.. dulu result SPM tak berapa bagus.. then the only one option adalah form 6, ramai budak2 yg x berapa okay masa SPM ambik Form 6, but they still can survive dan ada yg cemerlang lepas masuk Form 6.. Apapun pilihan Hana just do the best! :)

Hana Chie Hana Chie said...

@Atie Zieya

Hahaha thank u akak sweetyy!! >_<

Hana Chie Hana Chie said...

@dear anies

Thank you kak Anies!! <3 :D

Hana Chie Hana Chie said...

@Nurulatika Yunus

Thank you for the motivation kak Nurul!!! <3 hehe masuk form six boleh sambung balik kenakalan masa zaman kegemilangan bersama Mr.SPM dulu hehe :3 just kena behave sikit since tak nak kalah lagi kan? huhu

Rabiatul Adawiah Rabiatul Adawiah said...

samalah kitaaaaa hihihihi goodluck babe ❤️️

ღizzati harunoღ ღizzati harunoღ said...

Good luck Tau kakak comel...

Nurha Ismail Nurha Ismail said...

Goodluck Hana untuk form 6 ni. By the way kita sebaya.. hahahaha

Hana Chie Hana Chie said...

@Rabiatul Adawiah

Good luck babe! hehe <3 >_<

Hana Chie Hana Chie said...

@ღizzati harunoღ

Thank you Izzati gorgeous hehe >_<

Hana Chie Hana Chie said...

@Nurha Ismail

Hahaha sep sikit batch 00! hehe good luck for your future study! :D

farhanna jafri farhanna jafri said...

bagus sebenarnya ambil form 6 ni walaupun result tip top sebab level stpm bukan biasa2 macam mentaliti sesetengah orang. Anyway, good luck tau hana! Do your best and create more memories sementara ada masa dekat sekolah ni sebab masuk u nanti memang gerak sendiri je.

Hana Chie Hana Chie said...

@farhanna jafri

betul tu kak FJ! heheh actually salah satu faktor dia sebab ramai geng kamching last year yg pilih form 6 hahah >_< so nak create memory kaw2 dengan diaorang!